• Halmstads webbplatser

Estetiska programmet – bild och formgivning

Inriktningen är kreativ och konstnärlig. Du får lära dig grunderna i måleri, teckning, skulptur, formgivning, digitalt skapande och skissteknik. Du får en unik kompetens som fångar in både den moderna digitala tekniken och det praktiska hantverket. Fokus ligger på ditt eget skapande och konstnärliga utveckling. Estetiska programmet ger dig samtidigt en bra grund för högre studier.

Ansökan och besök

Mer information kommer.

Besök programmet
Ansök till gymnasiet

Så arbetar vi

På Estetiska programmet får du medverka i flertalet produktioner och kreativa arbeten så som filminspelning, dansföreställning, utställning, konsert och sceniska framträdanden med mera. Vi gör samarbeten mellan de olika inriktningarna och du får vara med och skapa och uppleva. Vi använder skolans scener men också scener och arenor runt om i Halmstads kommun. På Sturegymnasiet får du vara med och påverka din utbildning för att du ska kunna utvecklas på bästa sätt inom din inriktning.

Estetiska programmet ger dig möjligheter att utveckla din talang, ditt intresse eller det du är nyfiken på och samtidigt får du en bra grund för universitets- och högskolestudier inom såväl de konstnärliga som de samhällsvetenskapliga och humanistiska områden.

Bild och formgivning

Inriktningen bild och formgivning är kreativ och konstnärlig. Du får lära dig grunderna i måleri, teckning, skulptur, formgivning, digitalt skapande och skissteknik. Du får en unik kompetens som fångar in både den moderna digitala tekniken och det praktiska hantverket. Fokus ligger på ditt eget skapande och konstnärliga utveckling.

Du får jobba med måleri, teckning, keramik, skulptur, foto, film, design, animering och mycket mer. Du får analysera och tolka bilder, planera och genomföra utställningar samt ta del av aktuella konstströmningar. Genom att arbeta med bild- och form lär vi oss mer om oss själva, vår samtid och vår historia.

Profiler

Sturegymnasiet erbjuder två profiler inom inriktningen bild och formgivning: konst samt konst och design.

Profil Konst

När du väljer profilen konst får du utveckla din kreativitet, ditt konstnärliga uttryck och din hantverksskicklighet genom praktiskt bildarbete. Vi arbetar med både traditionella material och metoder inom teckning, måleri och skulptur och i nya tekniker och medier. Vi planerar och utför bildprojekt och arbete i konstnärliga processer, gör presentation av färdiga arbeten och genomför konstprojekt och utställningar. Du ges möjlighet att utveckla din förmåga att ta ansvar för och driva dina egna konstnärliga projekt.

Profil Konst och design

När du väljer profilen konst och design får du lära dig mer om design och formgivning i olika tekniker - både hantverksmässigt och digitalt. Exempel på arbetsområden kan vara allt ifrån inrednings- och modedesign, keramik och drejning, tygtryck, betonggjutning, smyckedesign och layout av trycksaker och logotyper. Du får även lära dig göra hemsida, blogg och webbshop. Du får lära dig grunderna i digitala program som är vanliga inom branschen, till exempel Photoshop, Procreate, InDesign och Illustrator.

Kurser på bild och formgivning

  • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
    Gymnasiegemensamma ämnen poäng
    Engelska 5 100 p
    Engelska 6 100 p
    Historia 1b 100 p
    Historia 2b - kultur 100 p
    Idrott och hälsa 1 100 p
    Matematik 1b 100 p
    Naturkunskap 1b 100 p
    Religionskunskap 1 50 p
    Samhällskunskap 1b 100 p
    Svenska 1 100 p
    Svenska 2 100 p
    Svenska 3 100 p
    Total 1150 p
  • 2 Programgemensamma karaktärsämnen 150 poäng

    Fördelning av poäng inom Programgemensamma karaktärsämnen
    Programgemensamma karaktärsämnen poäng
    Estetisk kommunikation 100 p
    Konstarterna och samhället 50 p
    Total 150 p
  • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
    Inriktningsgemensamma ämnen poäng
    Bild och form 1b 100 p
    Bild 100 p
    Form 100 p
    Bildteori 100 p
    Total 400 p
  • 4 Programfördjupningar 500 poäng

    Fördelning av poäng inom Programfördjupningar
    Programfördjupningar poäng
    Formgivning 1 100 p
    Digitalt skapande 1 100 p
    Bild och form specialisering 1: bild, foto och digitala medier 100 p
    Bild och form specialisering 2: teckning och måleri 100 p
    Bild och form specialisering 3: kreativa processer 100 p
    Total 500 p
  • 5 Individuellt val 200 poäng

    Fördelning av poäng inom Individuellt val
    Individuellt val poäng
    Individuellt val 200 p
    Total 200 p
  • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
    Gymnasiearbete poäng
    Arbete gymnasie 100 p
    Total 100 p

Behörighets- och meritvärdeskurser

Erbjuds i individuellt val och utökat program upp till 500 poäng.

  • Engelska 7 100
  • Matematik 2b 100
  • Matematik 3b 100
  • Moderna språk 3 100
  • Naturkunskap 2 100

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagning Halland Länk till annan webbplats. hanterar antagningen till alla gymnasieskolor i samverkansområdet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Efter gymnasiet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen har du som elev behörighet och kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Våra tidigare elever har bland annat sökt sig till landets konsthögskolor eller en karriär som arkitekt, konstpedagog, spelutvecklare, animatör, serietecknare, illustratör, mode- och möbeldesigner, reklam och information. Men du kan också fortsätta studera på andra samhällsvetenskapliga och humanistiska högskoleutbildningar för att bli till exempel lärare, polis, förskollärare, bildterapeut med mera.

Kontakta oss

Lärare i bild och formgivning
Kerstin Rudnick
kerstin.rudnick@halmstad.se