• Halmstads webbplatser

Lärlings­utbildning – Restaurang- och livsmedels­programmet

Är du intresserad av mat, dryck, bakning, service och servering? Vill du lära dig hantverket på de bästa restaurangerna, barerna, bagerierna och konditorierna i Halmstad? Välj då Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lärlingsutbildningen.

Ansök till gymnasiet
Besök programmet

Vi samarbetar med flertalet aktörer och som lärling har du goda möjligheter att efter avslutad utbildning få ett arbete inom branschen.

Så arbetar vi

Utbildningen har samma innehåll och examensmål som dess skolförlagda motsvarighet. Behörighetskraven för att bli antagen är också desamma. Den stora skillnaden är ett annat sätt att lära, det vill säga att den största delen av yrkeskunskapens lärs ut ute på en arbetsplats och inte i skolbänken. Du kan bli behörig för fortsatta studier på yrkeshögskola eller kan börja arbeta direkt. Du kan även välja att läsa den grundläggande behörigheten till högskolestudier.

Som lärling har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) minst 50 % av din studietid. Det betyder att du är på en arbetsplats 2–3 dagar varje vecka och lär dig ditt yrke ute i din valda bransch. Du handleds av en utvald och yrkeskunnig handledare som lär, hjälper och stödjer dig. Din APL-dag är 8 timmar. Yrkesläraren från skolan har ansvaret för ditt lärande och gör regelbundna besök på din arbetsplats för att följa upp din utveckling och stödja dig och handledaren. Du har även yrkesteori med yrkesläraren de dagar du är på skolan.

Du går i en klass tillsammans med lärlingar från olika yrkesinriktningar. Tillsammans läser ni de gymnasiegemensamma ämnena de dagar ni är i skolan. Ni har även resurstid inlagt på schemat där det finns tid för egna studier, till exempel läxläsning eller tid för arbete med något som du behöver arbeta med.

Lärlingsersättning

Som lärling får du 1000 kr extra i CSN varje månad i lärlingsersättning. Ersättningen kan användas till mat- eller resekostnader som eventuellt tillkommer, eftersom du inte har tillgång till skolmat när du är på din arbetsplats.

Efter gymnasiet

Om du vill arbeta efter gymnasiet kan du erbjudas arbete som: bagare, bartender, butikssäljare, dietist, kallskänka, kock, konditor eller servitris/servitör.

Efter utbildningen är det vanligt att eleverna blir erbjudna ett arbete på sin arbetsplats.

Om du har valt att läsa grundläggande behörighetskurser för högskolestudier kan du även gå på högskola eller universitet.

Du kan även söka in till en yrkeshögskola.

Kurser inom restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktning Kök

  • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
    Gymnasiegemensamma ämnen poäng
    Engelska nivå 1 och nivå 2 200 p
    Historia nivå 1a1 50 p
    Idrott och hälsa nivå 1 100 p
    Matematik nivå 1a 100 p
    Naturkunskap nivå 1a1 50 p
    Religion nivå 1 50 p
    Samhällskunskap nivå 1a1 50 p
    Svenska eller svenska som andraspråk nivå 1, nivå 2 och nivå 3 300 p
    Total 900 p
  • 2 Programgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Programgemensamma ämnen
    Programgemensamma ämnen poäng
    Livsmedel- och näringskunskap nivå 1 100 p
    Måltid och bransch nivå 1 200 p
    Måltid och bransch nivå 2 100 p
    Total 400 p
  • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 300 poäng

    Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
    Inriktningsgemensamma ämnen poäng
    Mat och dryck i kombination nivå 1 100 p
    Matlagning nivå 1 100 p
    Servering nivå 1 100 p
    Total 300 p
  • 4 Programfördjupning 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Programfördjupning
    Programfördjupning poäng
    Matlagning nivå 2 100 p
    Matlagning nivå 3 200 p
    Matlagning nivå 4 200 p
    Matlagning nivå 5 200 p
    Mat och dryck i kombination nivå 2 100 p
    Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 100 p
    Total 900 p
  • 5 Individuellt val 200 poäng

    Fördelning av poäng inom Individuellt val
    Individuellt val poäng
    Val utifrån skolans utbud 200 p
    Total 200 p
  • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
    Gymnasiearbete poäng
    Gymnasiearbete 100 p
    Total 100 p

Inriktning Servering

  • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
    Gymnasiegemensamma ämnen poäng
    Engelska nivå 1 och nivå 2 200 p
    Historia nivå 1a1 50 p
    Idrott och hälsa nivå 1 100 p
    Matematik nivå 1a 100 p
    Naturkunskap nivå 1a1 50 p
    Religion nivå 1 50 p
    Samhällskunskap nivå 1a1 50 p
    Svenska eller svenska som andraspråk nivå 1, nivå 2 och nivå 3 300 p
    Total 900 p
  • 2 Programgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Programgemensamma ämnen
    Programgemensamma ämnen poäng
    Livsmedel- och näringskunskap nivå 1 100 p
    Måltid och bransch nivå 1 200 p
    Måltid och bransch nivå 2 100 p
    Total 400 p
  • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 300 poäng

    Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
    Inriktningsgemensamma ämnen poäng
    Mat och dryck i kombination nivå 1 100 p
    Matlagning nivå 1 100 p
    Servering nivå 1 100 p
    Total 300 p
  • 4 Programfördjupning 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Programfördjupning
    Programfördjupning poäng
    Servering nivå 2 100 p
    Servering nivå 3 200 p
    Servering nivå 4 200 p
    Servering nivå 5 200 p
    Mat och dryck i kombination nivå 2 100 p
    Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 100 p
    Total 900 p
  • 5 Individuellt val 200 poäng

    Fördelning av poäng inom Individuellt val
    Individuellt val poäng
    Val utifrån skolans utbud 200 p
    Total 200 p
  • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
    Gymnasiearbete poäng
    Gymnasiearbete 100 p
    Total 100 p

Inriktning Bageri

  • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
    Gymnasiegemensamma ämnen poäng
    Engelska nivå 1 och nivå 2 200 p
    Historia nivå 1a1 50 p
    Idrott och hälsa nivå 1 100 p
    Matematik nivå 1a 100 p
    Naturkunskap nivå 1a1 50 p
    Religion nivå 1 50 p
    Samhällskunskap nivå 1a1 50 p
    Svenska eller svenska som andraspråk nivå 1, nivå 2 och nivå 3 300 p
    Total 900 p
  • 2 Programgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Programgemensamma ämnen
    Programgemensamma ämnen poäng
    Livsmedel- och näringskunskap nivå 1 100 p
    Måltid och bransch nivå 1 200 p
    Måltid och bransch nivå 2 100 p
    Total 400 p
  • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 300 poäng

    Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
    Inriktningsgemensamma ämnen poäng
    Bageri nivå 1 100 p
    Choklad och konfektyr nivå 1 100 p
    Konditori nivå 1 100 p
    Total 300 p
  • 4 Programfördjupning 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Programfördjupning
    Programfördjupning poäng
    Bageri nivå 2 200 p
    Bageri nivå 3 200 p
    Bageri nivå 4 100 p
    Konditori nivå 2 200 p
    Konditori nivå 3 200 p
    Total 900 p
  • 5 Individuellt val 200 poäng

    Fördelning av poäng inom Individuellt val
    Individuellt val poäng
    Val utifrån skolans utbud 200 p
    Total 200 p
  • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
    Gymnasiearbete poäng
    Gymnasiearbete 100 p
    Total 100 p

Inriktning Konditori

  • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
    Gymnasiegemensamma ämnen poäng
    Engelska nivå 1 och nivå 2 200 p
    Historia nivå 1a1 50 p
    Idrott och hälsa nivå 1 100 p
    Matematik nivå 1a 100 p
    Naturkunskap nivå 1a1 50 p
    Religion nivå 1 50 p
    Samhällskunskap nivå 1a1 50 p
    Svenska eller svenska som andraspråk nivå 1, nivå 2 och nivå 3 300 p
    Total 900 p
  • 2 Programgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Programgemensamma ämnen
    Programgemensamma ämnen poäng
    Livsmedel- och näringskunskap nivå 1 100 p
    Måltid och bransch nivå 1 200 p
    Måltid och bransch nivå 2 100 p
    Total 400 p
  • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 300 poäng

    Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
    Inriktningsgemensamma ämnen poäng
    Bageri nivå 1 100 p
    Choklad och konfektyr nivå 1 100 p
    Konditori nivå 1 100 p
    Total 300 p
  • 4 Programfördjupning 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Programfördjupning
    Programfördjupning poäng
    Konditori nivå 2 200 p
    Konditori nivå 3 200 p
    Konditori nivå 4 100 p
    Bageri nivå 2 200 p
    Bageri nivå 3 200 p
    Total 900 p
  • 5 Individuellt val 200 poäng

    Fördelning av poäng inom Individuellt val
    Individuellt val poäng
    Val utifrån skolans utbud 200 p
    Total 200 p
  • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
    Gymnasiearbete poäng
    Gymnasiearbete 100 p
    Total 100 p

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagning Halland Länk till annan webbplats. hanterar antagningen till alla gymnasieskolor i samverkansområdet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.