Samhällsvetenskapsprogrammet
Är du nyfiken på hur samhället fungerar, och vill lära dig mer om människan och hur vi agerar, tänker och känner i olika situationer? Då passar samhällsvetenskapsprogrammet dig!
Kriminologi, kommunikation, psykologi och internationella relationer är bara några av byggstenarna i ett program som tar dig ut i framtiden.
Ny läroplan inför höstterminen 2025
Innehållet på sidan speglar utbildningen som den bedrivs i dag. Från och med 1 juli 2025 införs en ny läroplan, Gy25, vilket innebär att det kan bli förändringar på programnivå.
Samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som är intresserad av samhällsförhållanden i Sverige och världen och av samspelet mellan individ och samhälle.
Under utbildningen så kommer du att få stor kunskap om samhällets strukturer och om hur vi bygger ett fungerande och hållbart samhälle. Du lär dig också om hur samhället har sett ut historiskt för att du bättre ska kunna förstå det som händer nu och i framtiden.
Utbildningen ger även kunskap om demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö.
Så arbetar vi
Programmet är en högskoleförberedande gymnasieutbildning som ger dig kunskap om samhället och hur det påverkar människor. Du får större förståelse för hur människor agerar, vad som händer i en konflikt, hur beslut fattas och kanske även mer kunskap om dig själv.
Lärarna arbetar nära eleverna och försöker införliva praktiska moment i det teoretiska. Det kan vara allt från att arbeta med film som redovisningsform till att i årskurs 2 åka till Stockholm och besöka riksdagen – allt för att du ska få en så bred utbildning som möjligt och en större förståelse för samhället.
Efter gymnasiet
Samhällsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet har du med dig kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Kunskaper som hjälper i alla typer av arbeten som innebär ledarskap men även yrken med fokus på mänskliga beteenden såsom psykolog, sociolog, polis med flera.
Många väljer efter utbildningen att vidareutbilda sig till: polis, jurist, socionom, lärare, psykolog, kriminolog eller PR-konsult med mera.
Inriktningar
Samhällsvetenskapsprogrammet på Sturegymnasiet kan du läsa med:
Behörighet, betyg och antagning
Gymnasieantagning Halland Länk till annan webbplats. hanterar antagningen till alla gymnasieskolor i samverkansområdet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.
Kontakta oss
Lärare
Ulrika Axelsson
ulrika.axelsson@halmstad.se
Annika Knutsson
annika.knutsson@halmstad.se