• Halmstads webbplatser

Estetiska programmet – musikalprofil

Vill du stå på scen och uttrycka dig genom sång, dans och skådespeleri? Vill du uppleva kraften i att skapa och spela föreställningar tillsammans med andra? Då är Musik – musikalprofil ett val för dig! Estetiska programmet ger dig möjligheter att utveckla din talang och samtidigt får du en bra grund för högre studier.

Elever på Sturegymnasiet. Foto: Anders Andersson

Ansökan och besök

Besök programmet
Ansök till gymnasiet

Antagningsprov

Tisdagen den 26 mars, kommer antagningsprov för Estetiska programmets musikinriktning att äga rum. Information kommer via post till alla berörda under veckorna 8 och 9. Du som fått ett brev hem anmäler dig här:

Anmäl dig till antagningsprov

Så arbetar vi

På Estetiska programmet får du medverka i flertalet produktioner och kreativa arbeten så som filminspelning, dansföreställning, utställning, konsert och sceniska framträdanden med mera. Vi gör samarbeten mellan de olika inriktningarna och du får vara med och skapa och uppleva. Vi använder skolans scener men också scener och arenor runt om i Halmstads kommun. På Sturegymnasiet får du vara med och påverka din utbildning för att du ska kunna utvecklas på bästa sätt inom din inriktning.

Estetiska programmet ger dig möjligheter att utveckla din talang, ditt intresse eller det du är nyfiken på och samtidigt får du en bra grund för universitets- och högskolestudier inom såväl de konstnärliga som de samhällsvetenskapliga och humanistiska områden.

Musik – musikalprofil

Vill du stå på scen och uttrycka dig genom sång, dans och skådespeleri? Vill du uppleva kraften i att skapa och spela föreställningar tillsammans med andra? Då är Musik – musikalprofil ett val för dig!

På musikalprofilen får du möjlighet att utvecklas inom både dans, sång och skådespeleri samt kombinera ämnena. Du kommer att få arbeta både enskilt och i grupp tillsammans med våra lärare som är eller har varit yrkesverksamma på olika sätt inom sång, dans och teater.

Sång

Sångteknik, tolkning och ditt sceniska uttryck är områden vi kommer att fokusera på. Du får sjunga både individuellt och i sångensemble och vi sjunger sånger från olika genrer. Det ingår även en kurs i musikteori och gehör där du lär dig läsa noter, förstå och tolka musikaliska begrepp.

Dans

Här fokuserar vi på att bygga upp en bra dansteknik och att hitta känslan i dansen. Du kommer att utveckla din koordination, din rytmiska förståelse och ditt sceniska uttryck genom att få testa olika stilar och genrer.

Teater

Här får du bland annat lära dig att skapa en rollkaraktär och utveckla ditt skådespeleri med kroppen och rösten som redskap. Du får även kunskap om hur scenografi, rekvisita, kostym, ljud och ljus kan användas i en scenisk produktion.

Under utbildningen kombinerar vi dans, teater och sång till en helhet och du får öva dig på att vara aktiv i skapande processer. Du kommer även att få utveckla din närvaro på scen, eftersom du regelbundet får möjlighet att medverka i föreställningar på Sturegymnasiets scener, men även utanför skolan.

Vi arbetar utifrån respekt för varandra för att våga mer och få större chans att utvecklas inom de estetiska uttrycken såväl som individer.

Då utbildningen är högskoleförberedande har du möjlighet att söka vidare både till konstnärliga högre utbildningar och andra högskole- och universitetsutbildningar

Kurser på musikal

 • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng

  Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
  Gymnasiegemensamma ämnen poäng
  Engelska 5 100 p
  Engelska 6 100 p
  Historia 1b 100 p
  Historia 2b - kultur 100 p
  Idrott och hälsa 1 100 p
  Matematik 1b 100 p
  Naturkunskap 1b 100 p
  Religionskunskap 1 50 p
  Samhällskunskap 1b 100 p
  Svenska 1 100 p
  Svenska 2 100 p
  Svenska 3 100 p
  Total 1150 p
 • 2 Programgemensamma karaktärsämnen 150 poäng

  Fördelning av poäng inom Programgemensamma karaktärsämnen
  Programgemensamma karaktärsämnen poäng
  Estetisk kommunikation 100 p
  Konstarterna och samhället 50 p
  Total 150 p
 • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 600 poäng

  Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
  Inriktningsgemensamma ämnen poäng
  Körsång 1 100 p
  Gehörs och musiklära 200 p
  Ensemble med körsång 200 p
  Instrument eller sång 1 100 p
  Total 600 p
 • 4 Programfördjupningar, exempel på kurser som kan ingå 800 poäng

  Fördelning av poäng inom Programfördjupningar, exempel på kurser som kan ingå
  Programfördjupningar, exempel på kurser som kan ingå poäng
  Dansgestaltning 1 100 p
  Dansteknik 1 100 p
  Estetisk kommunikation 2 100 p
  Scenisk gestaltning 1 100 p
  Sceniskt karaktärsarbete 100 p
  Gehörs- och musiklära 2 100 p
  Musikproduktion 1 100 p
  Rytmik 100 p
  Total 800 p
 • 5 Individuellt val 200 poäng

  Fördelning av poäng inom Individuellt val
  Individuellt val poäng
  Individuellt val 200 p
  Total 200 p
 • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

  Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
  Gymnasiearbete poäng
  Arbete gymnasie 100 p
  Total 100 p

Behörighets- och meritvärdeskurser

Erbjuds i individuellt val och utökat program upp till 500 poäng.

 • Engelska 7 100
 • Matematik 2b 100
 • Matematik 3b 100
 • Moderna språk 3 100
 • Naturkunskap 2 100

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagning Halland Länk till annan webbplats. hanterar antagningen till alla gymnasieskolor i samverkansområdet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Efter gymnasiet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen har du som elev behörighet och kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.