• Halmstads webbplatser

Kulturhuset Najaden fyller 5 år

Lördag 21 oktober är det fem år sedan kulturhuset Najaden invigdes och det ska vi fira hela dagen med konserter och och föreställningar för alla åldrar i hela huset. Kom och fira med oss!

Vi firar 10.00–23.00 lördag 21 oktober

Fri entré till allt i mån av plats.

Servering med mat och dryck har öppet hela dagen.

Halmstads kommun med Kulturhuset Najaden och Halmstads kulturskola, arrangörsföreningar och andra föreningar bidrar till ett brett program från klassiskt och jazz till rock och musikteater.

10.00–10.30 Foajéscenen

Magiska kistan med Strandteatern

En familjeföreställning där publiken är med och bestämmer handlingen. Med skådespeleri, dans, sång, musik och spännande ljudeffekter tar Strandteatern med er på ett äventyr där allt kan hända.

Strandteatern är en Laholmsbaserad fristående teatergrupp med fokus på sagor för scen, och barns delaktighet. Ensemblen gör rörelse-baserad scenkonst med leken och sagan som ingång till skapande.

Skådespelare: Linnéa Ytterlid och Felicia Campbell. Musiker: Ariel Striim. Berättare: Kristina Sahlberg.

Den magiska kistan

11.00–11.20 Konsertsalen

Ljusets hjärta med Halmstads kulturskolas pedagoger

En musikalisk föreställning om ett barn som lägger sig för natten, somnar och drömmer. Barnets drömmar låter henne resa från rädsla till kärlek och genom sorg mot glädje.

Halmstads kulturskolas pedagoger har skapat föreställningen Ljusets hjärta, som en del i Kulturskolans satsning Magiska huset, för kommunens elever i årskurs 2. Hela kollegiet spelar, sjunger, dansar och gestaltar denna tjugo minuter långa föreställning.

Ljusets hjärta, hade premiär i mars 2023.

Ljusets hjärta Kulsturskolan

12.30–15.00 I hela huset

Halmstads kulturskola

Öppna lektioner och repetitioner från Halmstads kulturskolas hela utbud.

12.00–16.00

Konstnärernas Kollektivverkstad

Öppet hus i Konstnärernas Kollektivverkstad Halmstad (KKV). Titta in i de olika verkstäderna och se keramik- och fotoutställningen ”Som vi ser det …” med keramikern Christina Salwén och fotograferna Stefan Lundberg och Olof Wettermark.

12.00–16.00

Öppen studio hos Isildurs Bane

Välkommen till öppet hus i musikgruppen Isildurs Banes kombinerade repetitionslokal, studio och kontor. Just nu står förbereds nästa veckas projekt IB Expo International och IB Expo LAB 2023, med gäster som Kenny Håkansson, Wendy McNell och Fågelle. Isidurs banehar funnits och verkat i Halmstad sedan 1976.

12.30 Konsertsalen

Cellokvartett

Halmstads kulturskolas cellokvartett spelar ett varierande program med allt från barock till bara rock med mottot ”Allt låter bättre på cello!”.

Medverkande: Malin Tufvesson, Mika Bazoud, Lovis Ednardsson och deras lärare Bengt Albinsson.

Cello kvartett

13.00–13.30 Konsertsalen

Körkonsert med Cantabile

Halmstads kulturskolas kör Cantabile består av 33 körsångare i åldern 12–16 år. En konsert med både stämningsfulla sånger och låtar med fart och fläkt, från klassisk a capella till visor, pop och musikal.

Körledare: Ing-Mari Ek. Piano: Bengt Albinsson

Musiker som framträder

14.00–14.30 Konsertsalen

Solosång, Otto Wahlbeck

Välkommen att lyssna på ett klassiskt program med romanser, lieder och kanske en och annan operaaria. Otto Wahlbeck går sista året på Halmstads kulturskola. Till våren väntar ansökningsprov till olika folkhögskolor runtom i Sverige.

Otto Wahlbeck

15.00–15.30  Foajéscenen

Halmstad Messingssextett – Musica Halmstad

Konsert med en av föreningen Musica Halmstads mindre ensembler.

Halmstad Messingssextett består av David Lindsö, esskornett, Christina Aurell, Bb kornett, Anders Darelius, horn, Martin Söderlund, ventilbasun, Lars-Göran Dimle, ventilbasun, Morten Agerup, tuba, Patric Aurell, batteri.

Musica Halmstad är en musikförening och en paraplyorganisation med säte i Halmstad med vision att berika Halmstads musikliv med omnejd genom musikaliska event på kommunens olika scener innehållande olika musikaliska genrer och ensembleformer. Föreningen även agera förebild och inspirera regionens unga musikanter att satsa på sitt musicerande.

Musiker framträder

15.15 – 15.45 Konsertsalen

Öppen repetition med Symphonic band

Öppen repetition med Symphonic band.

Ta del av orkesterns repetition inför konserten 16.00. Det är ett unikt tillfälle att se orkesterns arbete och förberedelser. Öppen repetition innebär att du kan komma och gå som det passar.

16.00–16.40 Konsertsalen

Halmstad Symphonic band

Halmstad Symphonic band är en del av kulturskolans orkesterverksamhet och en av de orkestrar där de äldre blås- och slagverkseleverna spelar. Orkestern har funnits sedan 1978 och många hundratals elever har varit med och spelat i orkestern som brukar göra längre utlandsturnéer.

Halmstad Symphonic band leds av Mikael Johansson och Martin Marklund.

Halmstad Symphonic band

17.00–17.40 Konsertsalen

Halmstads Konsertförening presenterar sig

Halmstads vokalensemble framför ”In my forgotten garden” av Håkan Brandqvist. ”Allting ändrar sig” av Bernard Ihgner i arrangemang av Staffan Albinsson, och ”Oktobervisa” av Alf Hambe. Under ledning av Göran Persson.

Susanna Lindeborg, pianist och kompositör, improviserar över egna teman och kompositioner.

Björn Lindahl klarinett, Anna-Stina Mühlhäuser cello, och Jolanta Konopnicka Johansson piano spelar Sats 1 Allegro con brio ur Ludwig van Beethovens klarinettrio ”Gassenhauer” op 11.

Till musiken visas bilder av fotograf Stefan J Nilsson.

18.00–18.45 Foajéscenen

Jazz på halländska med Anna Lovdal trio

Jazz på halländska är ett projekt med text och musik av Anna Lovdal från Halmstad. Sångerna är i stilen vintage pop/jazz med inslag av folkliga toner, latin och blues. Texterna är inspirerade av naturen i Halland, vardagliga händelser och tankar, och funderingar om hur omvärlden nära och i stort, ser ut. Sångerna sjungs på halländsk dialekt.

På scen: Anna Lovdal, sång, Karl Lönn, piano, och Axel Croné, kontrabas.

Jazz på halländska

19.00 – 20.00 Foajéscenen

People In Orbit

I det albumaktuella och explosiva bandet People In Orbit, möts elektroniskt och akustiskt, kaos och lugn, och det fria och det arrangerade. Via dessa ljudliga banor skapas storslagna, kaxiga och omvälvande ljudbilder som tydligt iscensätter olika miljöer, personer och vår märkliga värld. Musiken komponerad av Adam Sass.

På scen: Adam Sass – trumpet, komposition, Edvin Ekman – tenorsaxofon, EFX, Niklas Bergström – piano, EFX, Edvin Elmersson – kontrabas och William Reis – trummor.

I samarbete med Jazz i Halmstad.

People in Orbit

20.30–21.30 Konsertsalen

IZHAV

“Musiken är en läkande kraft som går långt bortom hjärnans förnuft” Med denna utgångspunkt skriver Izabelle Norén text och musik med hjälp av intuition och kanalisering. Hon plockar berättelser från mörkret och ljuset som följt henne genom livet. Hennes historia påminner mer om en fiktiv äventyrstrilogi än ett trettioårigt liv. Gatumusik, liftande över kontinenter och frigörelse från systemet tillhör kapitel från förr, medan Queer på landsbygd, grönsaksodling, och att vara familjehemsmamma tillhör nutiden.

På scen: Izabelle Norén, Tulda Norén Nielsen, fiol och stämsång och Petter Eriksson, kontrabas.

IZHAV

22.00 – 23.00 Foajéscenen

Shiba

Fyra glada dudes med en nyfunnen kärlek till surfrock, men som inte glömt bort sina rötter i indierocken. Med en EP och två singlar i bagaget, och ytterligare en på väg, så är bandet Shiba redo att leverera sköna vibes, svängig musik och en oförglömlig kväll!

På scen: Love Larsson, sång och lead-gitarr, Christian Rappm , kompgitarr, Åke Sjögren, trummor och Adrian Scholl, bas.

I samarbete med musikföreningen Louder.

Shiba