Aktuella utställningar

På Mjellby konstmuseum kan du alltid se Halmstadgruppen. I höst visar vi även en omfattande utställning med den brittisk-argentinska avantgardekonstnären Eileen Agar

Eileen Agar

25 september – 9 januari, 2022

Mjellby konstmuseum fortsätter att uppmärksamma konstnärskap från den internationella surrealistscenen. Hösten 2021 presenteras en omfattande utställning med den brittisk-argentinska avantgardekonstnären Eileen Agar (1899–1991).

Agar tillhörde den brittiska surrealistkretsen och ställde, som en av få kvinnor, ut på den internationella surrealistutställningen i London 1936. Hon var experimentell och utforskande i sitt konstnärskap och använde sig av flera olika tekniker och material för att på så sätt ge liv åt sina surrealistiska fantasier.

Skulptur av metall med vindruvor. Den står på en triangelformad träplatta.

Eileen Agar, Sculpture resembling a bunch of grapes on a plinth. Copyright: Tate

Utställningen visar en bred bild av Agars mångfacetterade och gränslösa konstnärskap som spänner över både kubismen och surrealismen. I hennes verk blandas det personliga med både skarp humor och samhällskritik i målningar, fotografier och objekt.

Utställningen är ett samarbete med Whitechapel Gallery, London samt Leeds museum.

Färgglatt detaljerat verk av Elieen Agar.

Eileen Agar, Collective Unconscious, 1977-8. Co Estate of Eileen Agar. Foto: Royal Academy of Arts, John Hammond

Halmstadgruppen

Hos oss kan du också alltid se en utställning med Halmstadgruppens konst. Vår stora och permanenta samling med deras verk gör att vi ständigt kan visa nya vinklar och varianter på deras konstnärsskap.