Utställningar

Halmstads konsthall byter utställning flera gånger per säsong, så se till att du inte missar något! Här kan du läsa om nuvarande och kommande utställningar.

Jennifer Forsberg – Remix

23 november 2022–22 januari 2023

På Västra torget i Halmstads nybyggda stadsdel Ranagård Länk till annan webbplats. står det nya offentliga konstverket Europa och tjuren – remix, skapat av Jennifer Forsberg.

På Halmstads konsthall får du ta del av arbetet bakom skulpturen, från skissuppdrag till utplacering av färdigt verk. Här visas även utställningen Mother of Pearl som ger ytterligare ingångar till Forsbergs konstnärskap.

Europa och tjuren - remix är en kommentar till Europa och tjuren av Carl Milles som sedan 1926 står på Stora torg i Halmstad. Europa var i den grekiska mytologin en vacker prinsessa som guden Zeus blev blixtförälskad i. Genom att omvandla sig till en tjur kunde Zeus lura Europa att klättra upp på sin rygg, varpå han förde bort henne och stängde in henne i en grotta. Berättelsen är en historia om våld och övergrepp. Forsberg har i sitt konstverk ändrat maktförhållandet, där Europa plattar till och oskadliggör tjuren när hon sätter sig på honom.

Forsberg närmar sig svåra frågor i sitt konstnärskap. Leran är hennes främsta uttrycksmedel och hon ger frågorna form och bearbetning genom konsten. I utställningen Mother of Pearl har Forsberg arbetat med utgångspunkt i pärlan som metafor för planeten Jorden. Pärlor skapas när ett sandkorn letat sig in under skalet på en mussla. Musslan skyddar sig från det skavande sandkornet genom att kapsla in det i pärlemor. Kanske kan Jorden skydda sig från den destruktiva mänskligheten på samma sätt, genom att bygga ett hölje som begränsar förstörelsen. Leran som Forsberg arbetar med kan kapsla in, men också ge form åt nya organismer och varelser som kan leva vidare i nya ekosystem.

Jennifer Forsberg bor och arbetar i Brösarp i Skåne. Hon är utbildad på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet (nuvarande HDK - Valand) och har gjort flera offentliga verk, bland annat i närbelägna Varberg och Falkenberg.

Jennifer Forsberg "Europa och tjuren - remix" 2021, bild: Anders Andersson

Jennifer Forsberg "Europa och tjuren - remix" 2021. Bild: Anders Andersson

Kvinnokartan

4 februari–11 april

Vad händer när historien möter samtidskonsten? Detta är något som utforskas i utställningen Kvinnokartan.

Halmstads konsthall har bjudit in fem olika konstnärer, med anknytning till Halmstad, att fritt tolka varsin historisk person med utgångspunkt ur skriften Halmstads kvinnokarta av Mymmel Blomberg och Ingegerd Sahlströmsom (2022). Författarna till skriften har genom diger efterforskning satt samman kartan med 34 kvinnor.

Genom de fem konstnärernas respektive konstnärliga process har de skapat unika konstverk som presenteras tillsammans med den historiska personen i utställningen. Möt installationer, målningar och videoverk som på olika sätt väver samman historien med de samtida uttrycken.

De medverkande konstnärerna och deras urval är:

Visning för förskola, skola och sfi

Förfrågan om visning för förskolor, skolor och sfi