• Halmstads webbplatser

Utställningar

Halmstads konsthall byter utställning flera gånger per säsong, så se till att du inte missar något! Här kan du läsa om nuvarande och kommande utställningar.

TYST NU OCH HÖR PÅ

Astrid Göransson möter Augusta Strömberg

1 juni - 15 oktober 2024

”Om dagarna sitter hon vanligen orörlig på en bänk, mycket rak i ryggen, med hufvudet något tillbakaböjt och ögonen slutna, högra handen intill pannan skuggande öfver ögonen och med venstra handen hållande en stor bibel horisontellt några cm. nedan hakan.” ur Augusta Strömbergs journal, Status praesens den 1 juli 1902

Astrid Göransson mötte Augusta Strömbergs bilder första gången på Medicinhistoriska museet i Uppsala år 2015. Nu möts de i ett visuellt samtal i en utställning som består av två delar: Augusta Strömbergs målningar och en installation med nya arbeten av Astrid Göransson – animationer och skulpturer.

Astrid Göransson är född 1956 i Kvidinge. Hennes konst är i grunden starkt personlig, sammanhållen av en existentiell och medmänsklig nyfikenhet som oförväget prövar sig fram i mötet med det främmande. Astrid Göransson är uppmärksammad för sina animationer och sina offentliga verk. Hon har studerat på Konstfack, Målarskolan Forum och Konsthögskolan Valand.

Augusta Strömberg föddes 1866 i Skuttunge. Hon studerade teckning och måleri i på Tekniska skolan för kvinnliga lärjungar (nuvarande Konstfack). Hon lärde sig också att fotografera och reste till New York 1896 för att öppna porträttateljé. År 1900 blev hon inlagd på Uppsala Hospital och Asyl.
Augusta Strömberg blev aldrig utskriven. Hon dog på Beckomberga sjukhus 1954.

Utställningen är ursprungligen producerad av Eskilstuna konstmuseum.

Två hopsatta konstverk med figurer målning och collage

"Mörkrummet", Astrid Göransson 2023, film still

Bild som föreställer kvinna i ett rum hållande ett vitt klot

Levernesteckning, Augusta Strömberg, 1927, detalj

”Hur började det? frågade jag – Såhär, svarade du.”

Magdalena Cavallin

26 okt 2024 – 7 jan 2025

Magdalena Cavallins konstnärliga praktik är återkommande i dialog med andras verk – allt från Naima Chahbouns poesi till Malin Axelssons teater manus. Genom kollage, teckning och måleri skapar Cavallin arkitektoniskt inspirerade scener där hennes karaktärer kan mötas. I dessa världar kan hon utforska det komplexa gränslandet mellan abstraktion och representation – mellan drömvärld och verklighet.

Magdalena Cavallin, 2021, måleri och kollage.

ALLT, Magdalena Cavallin, 2021, måleri och kollage.

From a Distance

Behjat Omer Abdulla

18 jan – 22 april 2025

“What would it mean to experience our own privileged lives as inextricably tied up with the exposed lives of less fortunate others elsewhere in the world?”

I utställningen From a Distance lägger konstnären Behjat Omer Abdulla fokus på upplevelsen av krig genom olika perspektiv. Med teckning och video skapar och delar han visuella världar hämtade ur personliga så väl som kollektiva minnen. I sitt konstnärskap utforskar Abdulla de upplevelser vi människor bär på och nödvändigheten av att dela dessa erfarenheter för att skapa samhörighet oss emellan, ingen är ensam i sin kamp.

All is Water

SUPERFLEX

3 maj – 1 oktober 2025

SUPERFLEX är inbjudna till Halmstads kommun för att utforska hur den stigande havsnivån påverkar stadsrummet. Arbetet kommer att resultera i utställningen All is Water på Halmstads konsthall och ett förslag till konstnärlig gestaltning.

Sedan 1993 har SUPERFLEX genom konsten problematiserat samhällsaktuella ämnen i det offentliga rummet. SUPERFLEX fungerar som ett expanderande kollektiv där olika aktörer bjuds in för att delta i den kreativa processen. För SUPERFLEX kan den bästa idén komma från en fisk.

Rethinking the Little Mermaid

Kolbrún Inga Söring

12 oktober 2025 – 20 januari 2026

Rethinking the Little Mermaid är Kolbrún Inga Sörings första separatutställning i Sverige. I Sörings konstnärskap utforskas kroppsmodifiering, begär och självrepresentation utanför normen. Genom att omtolka Den lilla sjöjungfrun vidgas och inkluderas fler perspektiv utanför cisheteronormen.

Visning för förskola, skola och sfi

Förfrågan om visning för förskolor, skolor och sfi