Utställningar

Halmstads konsthall byter utställning flera gånger per säsong, så se till att du inte missar något! Här kan du läsa om nuvarande och kommande utställningar.

Två hopsatta konstverk med figurer målning och collage

Från vänster: Isabella Westerling, collage; Tommy E Westerling, Stående kvinna möter sittande man på knä i Örtagården, 2015. Verken är beskurna.

Westerling x 2

18 november- 27 februari 2024

I Halmstads konsthall möts två generationer i utställningen Westerling x 2. Tommy E Westerling och Isabella Westerling, far och dotter. De har skapandet gemensamt men uttrycken skiljer sig åt.

Tommy E Westerling arbetar i storskaligt måleri. Måleriet plockar bland annat upp klassiska scener ur bibeln ofta med tidiga renässansmålningar som inspiration. Tolkningen av de bibliska berättelserna utmanas genom att han förändrar kön och maktförhållandet mellan figurerna och låter berättelsen ta en helt annan vändning. Andra målningar är helt abstrakta och har en sammanhållen färgskala.

Isabella Westerling uttrycker sig genom småskaliga collage där vi får ta del av scener där olika världar möts- ofta på ett dramatiskt sätt. Naturen, människor, ensamhet och hemmet är återkommande teman. Verken berättar om den värld vi lever i nu- de kan vara starkt kritiska men också ge hopp om en bättre värld.

Med utställningen Westerling x 2 lyfter Halmstads konsthall fram den lokala samtidskonstscenen i Halmstad. Både Tommy Westerling och Isabella Westerling bor och verkar i staden.

Verk bild av tekniska hushållsprodukter

Olika verk ur utställningen Samlingen av perfekta Föremål, av Maria Johansson. Foto: Sara Danielsson.

Samlingen av perfekta Föremål

Maria Johansson

9 mars - 21 maj 2024

I samlingen finns Föremål-sjuttionio: har hopp, varnar ändå. och Föremål-etthundrafyrtiofem: känner alla, ständigt innan. De känns bekanta - delar av ett strykjärn eller en telefonlur. Vi tror att vi vet vad det är, men ändå får vi inte riktigt ihop det. Samtidigt verkar de alltid ha sett ut på detta sätt? De är perfekta.

Föremålen, som Maria Johansson kallar sina verk, är sammansatta av olika delar från tidigare funktionella ting. Hon plockar isär, kombinerar och provar sig fram tills det känns rätt. Maria Johansson experimenterar med olika material och format och arbetar med ämnen som återbruk, klass och smak blandat med humor och provokation.

Maria Johansson började tillverka Föremål år 2006, omedveten om att det skulle bli början till en samling. Vid sidan av att producera nya verk undersöker hon samlingen, både självständigt och i samarbete med andra.

Samlingen av perfekta Föremål visas nu för första gången i sin helhet. Utställningen på Halmstads konsthall presenterar samlingen tillsammans med några av de undersökningar som gjorts genom åren. Den visar en mångsidig utforskning av form och idéer och är en fantasifull tolkning av konsthantverk och design.

Maria Johansson är född 1979 i Halland och verksam i Stockholm. Hon har en magisterexamen från Konstfack, programmet för Keramik och glas

Visning för förskola, skola och sfi

Förfrågan om visning för förskolor, skolor och sfi