• Halmstads webbplatser

Utställningar

Halmstads konsthall byter utställning flera gånger per säsong, så se till att du inte missar något! Här kan du läsa om nuvarande och kommande utställningar.

TYST NU OCH HÖR PÅ

Astrid Göransson möter Augusta Strömberg

1 juni - 15 oktober 2024

”Om dagarna sitter hon vanligen orörlig på en bänk, mycket rak i ryggen, med hufvudet något tillbakaböjt och ögonen slutna, högra handen intill pannan skuggande öfver ögonen och med venstra handen hållande en stor bibel horisontellt några cm. nedan hakan.” ur Augusta Strömbergs journal, Status praesens den 1 juli 1902

Astrid Göransson mötte Augusta Strömbergs bilder första gången på Medicinhistoriska museet i Uppsala år 2015. Nu möts de i ett visuellt samtal i en utställning som består av två delar: Augusta Strömbergs målningar och en installation med nya arbeten av Astrid Göransson – animationer och skulpturer.

Astrid Göransson är född 1956 i Kvidinge. Hennes konst är i grunden starkt personlig, sammanhållen av en existentiell och medmänsklig nyfikenhet som oförväget prövar sig fram i mötet med det främmande. Astrid Göransson är uppmärksammad för sina animationer och sina offentliga verk. Hon har studerat på Konstfack, Målarskolan Forum och Konsthögskolan Valand.

Augusta Strömberg föddes 1866 i Skuttunge. Hon studerade teckning och måleri i på Tekniska skolan för kvinnliga lärjungar (nuvarande Konstfack). Hon lärde sig också att fotografera och reste till New York 1896 för att öppna porträttateljé. År 1900 blev hon inlagd på Uppsala Hospital och Asyl.
Augusta Strömberg blev aldrig utskriven. Hon dog på Beckomberga sjukhus 1954.

Utställningen är ursprungligen producerad av Eskilstuna konstmuseum.

Två hopsatta konstverk med figurer målning och collage

"Mörkrummet", Astrid Göransson 2023, film still

Bild som föreställer kvinna i ett rum hållande ett vitt klot

Levernesteckning, Augusta Strömberg, 1927, detalj

Visning för förskola, skola och sfi

Förfrågan om visning för förskolor, skolor och sfi