Utställningar

Halmstads konsthall byter utställning flera gånger per säsong, så se till att du inte missar något! Här kan du läsa om nuvarande och kommande utställningar.

Christin Wahlström Eriksson – Där linet växer

31 augusti–6 november

Utställningen ”Där linet växer” skildrar med en konstnärs mångbottnade perspektiv, resan från ett frö till ett färdigt konstverk.

Utställningen visar linets olika stadier, från odling, till hur tråden framställs, till det färdiga tyget som bemålas. Kunskapen kring hantverket är tydligt närvarande.

I måleriet lyfter Wahlström Eriksson upp personerna bakom det traditionella hantverket. Ömt skildrar hon linhanterarna som metodiskt bearbetar det odlade linet som så småningom blir till en tråd som kan användas till att skapa textila material.

Christin Wahlström Eriksson bor och verkar i Göteborg. Hon har bland annat studerat vid konsthögskolan Valand, Concordia University, Montreal och Nordiska konstskolan i Kokkola, Finland.

Utställningen görs i samband med att VÄV2022 Länk till annan webbplats. arrangeras i Halmstad.

Pressbilder

Christin Wahlström Eriksson, Linhanterarna, 2015

Jennifer Forsberg – Remix

23 november 2022–22 januari 2023

Under 2021 installerades Jennifer Forsbergs Europa och Tjuren – remix på ett av torgen i den nya stadsdelen Ranagård. Skulpturen är en kommentar till Carl Milles Europa och tjuren som stått på Stora torg sedan 1926. Forsberg gör en samtida tolkning av den grekiska myten om den vackra prinsessan Europa som förs bort av guden Zeus, förklädd till tjur. I Forsbergs version vägrar Europa låta sig föras bort och i all sin prakt mosar hon tjuren under sig.

I utställningen Remix får ni följa konstverkets tillkomst samt ta del av Forsbergs konstnärskap i stort.

Jennifer Forsberg, Europa och Tjuren – remix, 2021

Halmstads kvinnokarta

1 februari–9 april

Skriften ”Halmstads kvinnokarta” lyfter historiska kvinnor som gjort avtryck i staden. Med utgångspunkt ur kvinnokartan har fem konstnärer med anknytning till Halmstad bjudits in för att fritt tolka någon av de historiska personerna. Uppdraget konstnärerna fick var att skapa ett unikt konstverk, som ska visas tillsammans med presentationen av ”Halmstads kvinnokarta”.

Bakom ”Halmstads kvinnokarta” ligger Mymmel Blomberg och Ingegerd Sahlström, som efter diger efterforskning satt samman kartan med 34 kvinnor.

De medverkande konstnärerna och deras val är:

  • Johanna Arvidsson, textilkonstnär, tolkar Laura Petri.
  • Julia Bondesson, skulpturer i trä, tolkar Ingrid Wallberg.
  • Linnea M.F. Larsson, textil installation, tolkar Hilma Hofstedt.
  • Linda Morell, skulpturer och installationer, tolkar Elsa Grave.
  • Minna Svensson, tecknare och illustratör, tolkar Mamsell Richardy.

Visning för förskola, skola och sfi

Förfrågan om visning för förskolor, skolor och sfi