Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Kommande utställningar

Vilhelm Bjerke Petersen

Vilhelm Bjerke Petersen, Utan titel

Vilhelm Bjerke-Petersen

19 september, 2020 - 31 januari 2021

Vilhelm Bjerke-Petersen (1909-57) var en dansk målare, formgivare och teoretiker som verkade för att sprida modernismen i Norden och framförallt i Danmark och Sverige. Under sent 1920-tal och början på 1930-tal utbildar sig Bjerke-Petersen vid Konstakademin i Oslo och Bauhausskolan i Dessau där han hämtar hem de moderna influenserna till Köpenhamn som spreds både genom konst och litteratur. Bjerke bygger upp ett starkt kontaktnät till den internationella surrealismen vilket innebär att flera nordiska konstnärer, däribland Halmstadgruppen, får möjlighet att medverka vid de internationella surrealistutställningarna i Paris och London under 1930-talets andra hälft.

I samband med det pågående andra världskriget flyr Bjerke från Köpenhamn till Sverige och bosätter sig i Halmstad. Att det blir Halmstad faller sig naturligt då han har en stark relation till de svenska surrealisterna i Halmstadgruppen. I Halmstad kommer han att bli en naturlig del av konstnärseliten och sätter sitt avtryck på många sätt, både genom teorier men också genom offentliga utsmyckningar i stadsrummet.

Utställningen på Mjellby konstmuseum presenterar en bred bild av konstnären Vilhelm Bjerke-Petersen, från hans tidiga skolningsår, genom surrealismen och fram till det sena abstrakta måleriet. Utställningen lägger vikt vid Bjerke-Petersens inflytande och påverkan på den nordiska surrealismen samt hur han verkade för att sprida den internationellt. För Halmstadgruppen kom han att betyda mycket genom hans kontakter med den internationella konstnärskretsen.
En del i utställningen lyfter dokumentärt material. Detta är sammanställt av den danska konsthistorikern Johan Zimsen Kristiansen.

Surrealism & film - Making the unreal real

OBS! Flyttad till sommaren 2021.

Ur filmen Den andalusiska hunden av Salvador Dalí och Luis Buñuel.

Sommarens utställning på Mjellby konstmuseum sätter fokus på den spännande och fruktbara relationen mellan filmen och surrealismen. Filmmediet kom att spela en avgörande roll för surrealismens utveckling – den rörliga bilden gav konstnärerna ett nytt uttryck att levandegöra sina drömlika, absurda världar på ett helt annat sätt än genom måleriet eller fotografiet. Konstformen kom också att i sin tur att påverka filmens utveckling genom att frigöra den från den traditionella berättelsen.

Utställningen på Mjellby konstmuseum lägger en historisk blick på den surrealistiska filmen, med verk från 1920-talet fram till idag. Ett särskilt filmprogram för barn erbjuds under utställningen.