Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Kommande utställningar

Anna Sjödahl
All denna jävla lycka

13 februari - 16 maj 2021

Från vänster: Anna Sjödahl, Barbros drömmar, 1973 och Konstnären som tonårsmorsa, 1979

Från vänster: Anna Sjödahl, Barbros drömmar, 1973 och Konstnären som tonårsmorsa, 1979

Anna Sjödahl (1934-2001) är en konstnär som kom att betyda mycket för den svenska konsthistorien. Hon studerar till teckningslärare vid Konstfack mellan åren 1953- 58 för att sedan fortsätta vid Kungliga konsthögskolan 1959-1964. Strax efter kommer debuten och utställningarna avlöser varandra. Hon deltar bland annat i samlingsutställningen ”Vi arbetar för Livet” på Liljevalchs konsthall och vid ”Framtidslandet” på Kulturhuset i Stockholm 1980. En omfattande separatutställning arrangeras av Liljevalchs konsthall 1999 som får stort genomslag.

Under 1980–90-talen sätter Sjödahl avtryck hos blivande konstnärer då hon arbetar som lärare vid flera olika skolor, så som Gerlesborgsskolan och vid Akademin Valand i Göteborg. Hennes lärargärning leder till att hon i början av 1990-talet blir adjungerad professor på konsthögskolan i Umeå. Hennes positioner påverkar på så sätt blivande konstnärer. Under flera år skriver hon konstrecensioner vid olika konsttidskrifter. Hennes betydelse för konstvärlden innebär att hon 1989 sommarpratar i radioprogrammet Sommar i P1.

Med utställningen All denna jävla lycka sätter vi åter blicken på konstnären Anna Sjödahl. Ett konstnärskap som ofta tar avstamp i det som finns i vardagslivets problematik och drömmar. Genom konsten ifrågasätter Sjödahl normer och samhällets konventioner, ofta med en viss underton av humor. Utställningen lyfter Anna Sjödahls viktiga gärning för konsthistorien och visar en bred bild av ett rikt konstnärligt uttryck.

Utställningen är en samproduktion som visas på Mjellby konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och Konstmuseet i Skövde under 2021/2022. Idag finns stora delar av Anna Sjödahls konstverk och arkiv på Konstmuseet i Skövde.

Eileen Agar

12 juni - 5 september, 2021

Mjellby konstmuseum fortsätter att uppmärksamma konstnärskap från den internationella surrealistscenen. Sommaren 2021 presenteras en omfattande utställning med den brittisk-argentinska avantgardekonstnären Eileen Agar (1899-1991).

Agar tillhörde den brittiska surrealistkretsen och ställde, som en av få kvinnor, ut på den internationella surrealistutställningen i London 1936. Hon var experimentell och utforskande i sitt konstnärskap och använde sig av flera olika tekniker och material för att på så sätt ge liv åt sina surrealistiska fantasier.

Utställningen visar en bred bild av Agars mångfacetterade och gränslösa konstnärskap som spänner över både kubismen och surrealismen. I hennes verk blandas det personliga med både skarp humor och samhällskritik i målningar, fotografier och objekt.

Utställningen är ett samarbete med Whitechapel Gallery, London samt Leeds museum.

Surrealism & film - Making the unreal real

18 september, 2021 - 9 januari, 2022

Ur filmen Den andalusiska hunden av Salvador Dalí och Luis Buñuel.

Utställningen på Mjellby konstmuseum sätter fokus på den spännande och fruktbara relationen mellan filmen och surrealismen. Filmmediet kom att spela en avgörande roll för surrealismens utveckling – den rörliga bilden gav konstnärerna ett nytt uttryck att levandegöra sina drömlika, absurda världar på ett helt annat sätt än genom måleriet eller fotografiet. Konstformen kom också att i sin tur att påverka filmens utveckling genom att frigöra den från den traditionella berättelsen.

Utställningen lägger en historisk blick på den surrealistiska filmen, med verk från 1920-talet fram till idag. Ett särskilt filmprogram för barn erbjuds under utställningen.