Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Surrealismens kvinnor

Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen

15 februari – 6 sept 2020
OBS! Förlängd

De danska konstnärerna Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen verkade inom den internationella surrealismen och deltog i utställningar i Paris och London. Trots detta har deras konstnärskap blivit åsidosatta i konsthistorien – nu sätter Mjellby konstmuseum ljuset på dem i utställningen Surrealismens kvinnor som pågår mellan den 15 februari -17 maj.

Surrealismen förknippas ofta med en rad manliga förgrundsgestalter som exempelvis Salvador Dali och Rene Magritte. I norden var Halmstadgruppen företrädare för konstriktningen, tillsammans med en rad konstnärskollegor från framför allt Danmark- bland andra Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen.

Många kvinnliga konstnärer engagerade sig i konströrelsen. Det fanns en vilja att störta de borgerliga och patriarkala strukturerna – i surrealismen fanns det en frihet och öppenhet som inte tidigare existerat.

Utställningen Surrealismens kvinnor- Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen- sätter ljuset på tre kvinnliga konstnärer från Danmark som alla var aktiva inom den internationella surrealismen. Utställningen på Mjellby konstmuseum visar upp konstnärskap som berikar, nyanserar och utmanar den etablerade manliga blicken i surrealismen.

Utställningen är producerad av Kunstmuseet i Tönder och GL Strand i Köpenhamn.

Rita Kernn-Larsen "Festen" från 1935. Museum Sønderjylland - Kunstmuseet i Tønder.

Rita Kernn-Larsen "Festen" från 1935. Museum Sønderjylland - Kunstmuseet i Tønder.