Aktuella och kommande utställningar

På Mjellby konstmuseum kan du alltid se Halmstadgruppen. Här kan du även läsa om tillfälliga utställningar vi har på besök.

Museet öppnar den 7 september 2024

Mjellby konstmuseum öppnar med utställningarna:

  • Välkomna tillbaka! Nya perspektiv på Halmstadgruppen
  • Thea Ekström – Tonsäker surrealism
  • Drömmar och syner vid havet – Ingela Ihrman och Muhammad Ali


Museet har genomgått en omfattande renovering och tillbyggnad och är nu rustat för framtiden. Det betyder att såväl konsten som du, besökare, tas ännu bättre om hand genom hållbarhet och delaktighet.

Thea Ekström – Tonsäker surrealism

7 september 2024 – 4 maj 2025

I Thea Ekströms måleri tar sig surrealismen flera olika uttryck. I tidiga verk från 1950-talet träder föreställande ödsliga landskap fram, fulla av symboler, tecken och med stiliserade och förvrängda mänskliga gestalter. Under 1960-talet förändras uttrycket och går från föreställande till nonfigurativt. Sammantaget är Ekströms måleri något helt unikt och säreget, något vi låter er lära känna i denna utställning.

Utställningen Tonsäker surrealism, lyfter fram material som aldrig tidigare har visats för publik. I samband med utställningen publiceras den nya forskningspublikationen Thea Ekström: Dissonans Harmoni Surrealism av Linda Fagerström

Thea Ekström (1920–1988) föddes och växte upp i Söndrum, Halmstad – ett stenkast från Mjellby konstmuseum. Museet tog under 2023 emot en samling med cirka 300 av hennes verk på deposition.

Läs mer om Thea Ekström

Målning av Thea Ekström blekt landskap med figurr

Thea Ekström, Utan titel, 1956

Välkomna tillbaka! Nya perspektiv på Halmstadgruppen

7 september 2024 – 4 maj 2025

Utställningen har tagits fram genom ett innovativt delaktighetsprojekt, där barn fått välja ut och kuratera verk av Halmstadgruppen. Deras perspektiv ger oss möjlighet att se dessa surrealistiska verk med nya ögon. Barnens kreativa insikter och nyfikenhet har resulterat i en utställning som bjuder på nya tolkningar av välkända verk.

Samtidigt presenteras en ny forskningspublikation om de sex konstnärerna Erik Olson, Axel Olson, Esaias Thorén, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner och Sven Jonson. Halmstadgruppen, Den svenska surrealimens pioniärer är framtagen av Mjellby konstmuseum. I samband med Mjellbys återinvigning 7 september släpps boken till försäljning.

Utställningen belyser medlemmarnas individuella och gemensamma konstnärskap, samt deras påverkan på och bidrag till den svenska och internationella konstscenen.

Halmstadgruppen bildades på 1920-talet av sex unga konstnärer i Halmstad. Gruppen introducerade surrealismen i Sverige. Vännerna höll ihop livet ut och stöttade varandras karriärer. Mjellby konstmuseum har världens största samling av Halmstadgruppen med cirka 500 verk.

Esaias Thorén, Spelet har börjat, 1938

Drömmar och syner vid havet -
Ingela Ihrman och Muhammad Ali

7 september – 16 november 2024
Art Inside Out gästar Mjellby konstmuseum med utställningen Drömmar och syner vid havet. Konstnärerna Ingela Ihrman och Muhammad Ali undersöker surrealismens avtryck i samtiden.
Vad innebär dess bärande idéer för samtidens konst? Vilka parallella verkligheter uppstår i dagens vilja att utmana och förändra samhälle, konventioner och det egna jagets begränsningar?

Läs mer på artinsideout.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Drömmar och syner vid havet genomförs av Art Inside Out i samarbete med Mjellby konstmuseum