• Halmstads webbplatser

Idrotts­utbildningar

Sannarpsgymnasiet är Halmstads största idrottsgymnasium med över 300 elever som har idrottsval i sin utbildning. Här kan du kombinera ditt gymnasieval med individuell utveckling i din idrott.

Besök utbildningen

Idrottsutbildning med individen i fokus

På Sannarpsgymnasiet har vi lång erfarenhet av att bedriva idrottsutbildningar. Vi har utmärkta träningsförhållanden både på skolan och på idrottsanläggningen Halmstad Arena, som ligger ett stenkast ifrån Sannarpsgymnasiet.

På Sannarpsgymnasiet får du de bästa förutsättningarna för att utvecklas inom din idrott samtidigt som du får en gedigen gymnasieutbildning. Flera av våra tidigare elever har nått framgångar i sin idrott både nationellt och internationellt. Vi finns här för att du ska lyckas.

Du kan kombinera ditt idrottsval med något av följande program:

 • Barn- och Fritidsprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet (endast LIU)

Språkval som erbjuds är spanska, tyska och franska.

Så arbetar vi

På Sannarpsgymnasiets idrottsutbildningar står individen i fokus och vi arbetar för att just du ska utvecklas. Vi ser till helheten i din träning och anpassar träningen i skolan efter dina behov. För att förebygga skador, och kunna hjälpa dig om de uppkommer, har våra lärare kompetens inom idrottsskador. Alla är specialidrottslärare som är utbildade i idrott och hälsa i kombination med andra ämnen. Dessutom är samtliga lärare tränarutbildade på hög nivå i specialförbundens regi.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning och dina studier bjuder vi på idrottsfrukost i samband med din träning på skolan. Går du NIU får du dessutom matlåda ifall du inte hinner hem mellan skolan och din klubbträning.

Sannarpsgymnasiet samarbetar med Högskolan i Halmstad, som är ett Riksidrottsuniversitet. Till exempel utför Högskolan regelbundna fysiologiska tester och har vissa föreläsningar inom tränings- och tävlingslära för våra NIU-elever.

RIG, NIU och LIU

Du kan kombinera idrott och studier med antingen Riksidrottsgymnasium, RIG, Nationell idrottsutbildning, NIU, eller Lokal idrottsutbildning, LIU.

Riksidrottsgymnasium, RIG

Vi erbjuder vi Riksidrottsgymnasium, RIG, i bordtennis på Sannarpsgymnasiet. Läs om RIG och ansök på Svenska Bordtennisförbundets webbplats Länk till annan webbplats..

Nationell idrottsutbildning, NIU

NIU, Nationell Idrottsutbildning, är en förberedande utbildning mot elit. På NIU har du idrottskurser motsvarande 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud. Det innebär att tre lektionstillfällen per vecka under tre år är avsatta mot din idrott.

Ansökan till NIU

När du söker till NIU behöver du göra två ansökningar, dels till ett gymnasieprogram och dels till idrottsutbildningen. Du söker gymnasieprogram senast den 15 februari och din studie- och yrkesvägledare på din grundskola kan hjälpa dig med det. Till idrottsutbildningen NIU söker du senast den 1 december genom idrottens specialidrottsförbund. Platserna till NIU är begränsade och uttagning sker med hjälp av provträningar och intervjuer. Om du har fått en plats på NIU får du reda på i slutet av januari. Länkar till anmälningsformulär och mer information om ansökan till NIU hittar under respektive idrott nedan.

Lokal idrottsutbildning, LIU

På LIU, lokal idrottsutbildning, har du idrottskurser motsvarande 200 poäng av ditt totala gymnasieutbud. Det innebär att två lektionstillfällen per vecka under två år är avsatta mot din idrott.

Vi erbjuder LIU i fotboll, handboll, konståkning, gymnastik och padel. I gruppen Crosstraining samlas alla övriga idrotter.

För att läsa LIU med inriktning mot en specifik idrott förutsätts att du utövar sporten på din fritid och att du har klubbtillhörighet.

Ansökan till LIU

På LIU är antalet platser är obegränsat. Om du vill gå LIU väljer du LIU och anger idrottsinriktning när du gör ditt gymnasieval. Vi erbjuder LIU i fotboll, handboll, crosstraining, konståkning och padel. I Crosstraining kan du utöva vilken idrott som helst, oavsett om du satsar inom en specifik idrott eller om du helt enkelt gillar att träna.

Idrottsinriktningar på Sannarpsgymnasiet

Badminton – NIU

På NIU-badminton får du utveckla dina badmintonkunskaper i en liten grupp där varje individ syns. Du får ta del av nya idéer och tillsammans utforskar vi dina olika spelkvaliteter. På idrottsutbildningen blir du inte bara en bättre spelare, utan kommer också att utvecklas som människa.

Vi samarbetar med Halmstads Badmintonklubb. Våra elever får fantastiska träningsmöjligheter både i skolan och i föreningen, med fleratlet banor och eget gym.

Nationell idrottsutbildning, NIU – badminton

NIU Badminton riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du utvecklas för eliten i badminton.

På NIU har du tre undervisningstillfällen per vecka i badminton under tre år. Det innebär att 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till NIU.

På NIU-badminton finns fyra platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde till utbildningen, oavsett föreningstillhörighet. Antagningen sker efter SBF:s kriterier och rekommendationer.

Ansök till NIU Badminton

Samarbete

NIU-badminton samarbetar med Halmstad Badmintonklubb.

Instruktör NIU-badminton

Jesper Nyberg är instruktör och ansvarig på NIU-badminton. Han har under de senaste åtta åren spelat badminton på nationell elitnivå och representerat Örebro Badmintonklubb i Sveriges näst högsta serie. Jesper har utbildat sig på Örebrouniversitet samt Linnéuniversitetet inom idrottsvetenskap med inriktning på coaching och ledarskap. Utöver att vara NIU-instruktör är Jesper ansälld som klubbtränare i Halmstads Badmintonklubb. Tidigare var han tränare i Örebro Badmintonklubb.

Elev om badmintonutbildning på Sannarpsgymnasiet

"Det är jättebra att kunna kombinera skolan med badmintonträning tre gånger i veckan. Jag uppskattar att ha träningen på hemmaplan i Halmstad och småskaligheten på vårt NIU gör att vi kan anpassa träningen mycket efter varje individ."
Olivia Johnsson
Ekonomiprogrammet
Spelar för Halmstad BMK

Kontakt

Jesper Nyberg, instruktör
jesper.nyberg@halmstad.se

Bordtennis – RIG och NIU

Bordtennis i skolan leder unga bordtennisspelare framåt i sin utveckling, dels som idrottare, men också som människor. På NIU Bordtennis får du chansen att satsa både på en bordtenniskarriär och på gymnasiestudier, i en miljö som förenar elitidrott och studier.

Under våra praktiska pass utvecklar du taktik, teknik och fysik. Under de teoretiska passen lär du dig bland annat om anatomi, träningslära, kost, ledarskap, idrottspsykologi, samt om prehab och rehab.

Riksidrottsgymnasium, RIG – bordtennis

Från höstterminen 2023 kan du gå RIG i bordtennis på Sannarpsgymnasiet. Mer information om Riksidrottsgymnasium hittar du på Svenska Bordtennisförbundets webbplats Länk till annan webbplats.

Nationell idrottsutbildning, NIU – bordtennis

På NIU har du tre undervisningstillfällen per vecka i bordtennis under tre år. Det innebär att 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till NIU.

På NIU Bordtennis finns, på rekommendation från Svenska bordtennisförbundet, 6 platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde till utbildningen, oavsett föreningstillhörighet.

Ansök till NIU Bordtennis

Samarbete

Sannarpsgymnasiet har ett samarbetsavtal med Halmstad BTK som är en av Sveriges mest framgångsrika bordtennisklubbar med elitserielag på både dam- och herrsidan, som ofta är med och slåss om medaljerna. Skolträningen bedrivs på förmiddagarna i HBTK:s lokaler i Halmstad Arena, bara ett stenkast från skolan.

Instruktör bordtennis

Fredrik ”Figge” Håkansson är instruktör och ansvarig för NIU-Bordtennis på Sannarpsgymnasiet. Fredrik har många års erfarenhet som tidigare aktiv spelare på elitnivå. Bland annat har han ett VM-guld i lag, två EM-guld i lag samt fem SM-guld i singel. Han har också varit proffs i både Tyskland, Frankrike och Italien. Fredrik har genomgått utbildningssteg i Svenska Bordtennisförbundets regi. Fredrik är även A-lags och huvudtränare i Halmstads BTK som Sannarpsgymnasiet har nära samarbete med. Han har många års erfarenhet av att arbeta med bordtennis i skolan.

Kontakt

Fredrik Håkansson, instruktör
fredrik.hakansson@halmstad.se

Crosstraining – alla idrotter – LIU

Crosstraining är för dig som vill ha individuellt anpassad träning för just din idrott, oavsett om du har höga målsättningar i din sport eller bara gillar att träna.

I Crosstraining får du träna på moment som kompletterar din träning på fritiden. Du utvecklar alla fysiska grundkvaliteter, som till exempel snabbhet, styrka, koordination och uthållighet. Du har Crosstraining två tillfällen i veckan under årskurs 1 och 2.

Crosstraining riktar sig till både lag- och individuella idrottare och kommer att anpassas efter det som du behöver. För dig som är elitidrottare innebär det att vi självklart tar hänsyn till upplägg och intensitet som du har i din egen säsongsplanering, och samarbetar förstås med din ordinarie tränare.

I Crosstraining tar vi emot alla idrottare, oavsett nivå.

Lokal Idrottsutbildning, LIU – Crosstraining

Crosstraining ingår i ditt individuella val av kurser, inom kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2, och kan läsas tillsammans med samtliga av skolans program. Det betyder att 200 poäng av dina totala gymnasiekurser är kopplat till idrott.

Ansökan till LIU – Crosstraining

Du som går i 9:an söker till Crosstraining i samband med att du gör ditt gymnasieval, och du antas när du blir antagen till något av Sannarpsgymnasiets gymnasieprogram.

Kryssa i Crosstraining när du gör ditt val av program på Sannarpsgymnasiet.

Ansök till gymnasiet

Välutbildade instruktörer med lång erfarenhet

Instruktörerna på programmet är idrottslärare med bred och lång erfarenhet av att träna och utbilda inom olika idrotter.

Tobias Johansson är utbildad idrottslärare, fystränare och ansvarig för teknikutveckling i fysträningen. Han har själv en aktiv karriär från Hylte/Halmstad Volley med meriter från volleybolllandslaget och som fystränare för Falkenbergs FF i fotboll.

Morgan Rosberg är utbildad lärare i specialidrott samt idrott och hälsa. Han har arbetat med friidrott i 20 år på både klubb- och landslagsnivå. Förutom friidrott så har han arbetat som fystränare i både lag- och individuell idrott på Malmö Idrottsgymnasium och Malmö Idrottsakademi.

Kontakt

Kontakta oss för att få information hur vi kan göra just dig till en bättre idrottare.

Tobias Johansson, gymnasielärare och instruktör
tobias.c.johansson@halmstad.se

Lotta Hydén, koordinator för idrottsutbildningarna
lotta.hyden@halmstad.se

Fotboll – NIU och LIU

Fotboll i skolan leder unga fotbollsspelare framåt i utvecklingen, dels som fotbollsspelare, men också som människor. Utbildningen stimulerar till ett livslångt intresse för fotboll som spelare, ledare eller tränare. Men viktigast är att ungdomar får uppleva och älska fotboll så länge som möjligt.

Så arbetar vi

Sannarpsgymnasiets fotbollsutbildningar ska ses som ett komplement till föreningarnas verksamhet, där huvuddelen av fotbollsutövandet bedrivs. I skolan fokuserar du på individuell utveckling inom fotbollens grundfärdigheter i spelförståelse, teknik, taktik och psykologi och på dina spetsegenskaper, till exempel utifrån din position. Utbildningen ger dig också kunskaper i träningslära och tävlingslära, det som kallas för "fotbollsfys". Du kommer även att få lära dig om fotbollens roll i samhället och fotbollens betydelse för folkhälsan.

För dig som är målvakt erbjuds individuell målvaktsträning med utbildad instruktör.

Nationell Idrottsutbildning, NIU – fotboll

Sannarpsgymnasiet har Halmstads enda NIU-fotbollsutbildning. NIU – fotboll riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du utvecklas för eliten i fotboll. På NIU har du tre undervisningstillfällen per vecka i fotboll under tre år. Det innebär att 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till NIU.

På NIU – fotboll finns, på rekommendation från Svenska fotbollsförbundet, 21 platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde till utbildningen, oavsett föreningstillhörighet. Antagningen sker efter SvFF:s kriterier och rekommendationer.

Ansök till NIU Fotboll

Provträningar

Efter ansökan till NIU blir du kallad till provträning och uttagning

 • Provträning 1
  Torsdagen den 14 december eller fredagen den 15 december.
 • Provträning 2
  Torsdagen den 11 januari eller fredagen den 12 januari.

Lokal Idrottsutbildning, LIU – fotboll

LIU-fotboll riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom fotbollen.

På LIU-fotboll finns obegränsat antal platser. På LIU har du två undervisningstillfällen per vecka under sammanlagt två år. Det innebär att 200 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till idrott.

För att gå LIU-fotboll ska du vara aktiv fotbollsspelare i en förening.

Ansök till LIU – fotboll
Antagningen sker via ditt gymnasieval och du antas på något av Sannarpsgymnasiets program som går att kombinera med idrott. När du väljer LIU ska du vid ditt gymnasieval ange "fotboll" vid ansökan.

Samarbete med HBK

Vi samarbetar med elevens förening för bästa utveckling och kontroll på belastning. Samarbetsavtal finns med elitklubben Halmstads Bollklubb (HBK).

Välutbildade instruktörer med lång erfarenhet

Henrik Carlsson, Thomas Ordrup, Timy Karlsson, Andreas Jedraski och Alexander Sakac är instruktörer på utbildningen.

Instruktörerna är alla legitimerade idrottslärare eller specialistidrottslärare med hög tränarutbildning inom fotboll. De har bred erfarenhet av att arbeta med elitförberedande utbildning och har också jobbat länge som tränare på både senior- och ungdomssidan.

Elever om träningen på Sannarps fotbollsutbildning

”Den perfekta individuella träningen som kan gör att du kan satsat både på din karriär inom fotbollen samtidigt som du får en bra utbildning”
Moa Karlsson, Vittsjö/HBK

"Det seriösa upplägget på Sannarp gav mig verkligen möjligheten att utvecklas”
Marcus Antonsson, IFK Värnamo

”Att bli en elitidrottare handlar om så mycket mer än att bara vara en talang. Att ha förmånen att utveckla allt det teoretiska, taktiska och mentala som krävs, även på skoltid har absolut varit avgörande för mig.”
Amanda Johnsson-Haahr, Lilleström SK

”För mig var det viktigt att skolan och klubben samarbetade så bra kring min utveckling inom fotbollen och kring mitt skolarbete”
Sead Haksabanovic, Celtic

”Fotboll på Sannarpsgymnasiet är utvecklande för spelarens individuella prestation, dessutom en rolig gemenskap”
Gabriel Gudmundsson, Lille OSC

”Det är väldigt kul att ha möjligheten att kunna träna fotboll på skoltid. Speciellt med de lärarna vi har.”
Erik Ahlstrand, Halmstad BK

"Skolträningen på Sannarpsgymnasiet gav mig möjligheten att utveckla detaljerna i mitt spel, som jag nu ar stor nytta av."
Zara Jönsson – Stabaek Fotball

Kontakt

Henrik Carlsson, ansvarig fotbollstränare
henrik.carlsson@halmstad.se

Friidrott – NIU

Friidrott i skolan leder unga friidrottare framåt i utvecklingen, dels som idrottare, men också som människor. Med NIU-friidrott får du möjlighet att satsa både på en friidrottskarriär och på gymnasiestudier. Detta sker i en miljö som förenar elitidrott och studier. Utbildningen lägger stor vikt vid att koppla teori till praktik så att du kan utveckla en förståelse för ”hur" och ”varför” träningsprocessen ser ut som den gör. Exempel på ingående moment är tränings- och tävlingsplanering, näringslära, utveckling av de fysiska grundegenskaperna både generellt och specifikt, liksom praktiskt tillämpbar psykologi.

Nationell idrottsutbildning, NIU – friidrott

NIU – friidrott riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du utvecklas för eliten i friidrott.

På NIU har du tre undervisningstillfällen per vecka i friidrott under tre år. Det innebär att 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till NIU.

På NIU – friidrott finns fyra platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde till utbildningen, oavsett föreningstillhörighet. Antagningen sker efter SFIF:s kriterier och rekommendationer.

Ansök till NIU Friidrott

Samarbete

NIU-friidrott samarbetar med IFK Halmstad.

Instruktör friidrott

Morgan Rosberg är specialidrottslärare. Han har genomgått samtliga steg i förbundets tränarutbildningar. Morgan har arbetat 13 år på riksfriidrottsgymnasiet i Malmö och har genom åren haft många ledaruppdrag i juniorlandslagen och varit med om att producera landslagsaktiva från ungdom till seniornivå. Han arbetar också för förbundet med ungdomstränarutbildning

Kontakt

Morgan Rosberg, instruktör
morgan.rosberg@halmstad.se

Handboll – NIU och LIU

Handboll i skolan utvecklar och förädlar unga handbollsspelare till färdiga elitspelare. Utbildningens mål är att du ska utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt. Individen ges möjlighet till förberedelse för spel på det internationella planet. Våra spelare ska klara av att kombinera studier och elitsatsning på sin idrott.

Nationell idrottsutbildning, NIU – Handboll

NIU-Handboll riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du tränar färdigheter såsom teknik, taktik och fysik för att vara förberedd för spel på elitnivå. På NIU har du tre undervisningstillfällen per vecka i handboll under tre år. Det innebär att 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till NIU.

På NIU – Handboll finns 12 platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde till utbildningen, oavsett föreningstillhörighet. Antagningen sker efter
Svenska Handbollsförbundets Länk till annan webbplats. kriterier och rekommendationer.

Ansök till NIU Handboll

Träningsdag för dig som har sökt NIU

Onsdagen 13 december är du som har sökt NIU välkommen att provträna med oss. Dagen börjar klockan 8.30 och avslutas klockan 15.00. Du som ansökt kommer att få en särskild inbjudan, med mer detaljerat program. Anmäl dig till: thomas.sivertsson@halmstad.se

Varmt välkommen!

Lokal Idrottsutbildning, LIU-handboll

LIU – handboll riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom din handboll.

På LIU finns obegränsat antal platser. På LIU har du två undervisningstillfällen per vecka under sammanlagt två år. Det innebär att 200 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till idrottsprofil.

Ansök till LIU – handboll

Antagningen sker via ditt gymnasieval och du antas på något av Sannarpsgymnasiets program som går att kombinera med idrott. När du väljer LIU ska du vid ditt gymnasieval ange "handboll" vid ansökan.

Spela handboll i Madrid

Du kan kombinera profilen Sannarp Europa med LIU och NIU. Det innebär att du studerar och spelar handboll en termin i Madrid. Gäller för dig som läser samhällsvetenskaps-, ekonomi- eller naturvetenskapsprogrammet.

Samarbete med HK Drott och Halmstad Handboll

Vi har ett väl utbyggt samarbete med HK Drott och Halmstad Handboll. Det gör att du under åren på Sannarpsgymnasiet får möjlighet att träna med elitspelare som kommer till oss och delar med sig av sina erfarenheter.

Handbollsinstruktörer på Sannarpsgymnasiet

Fredrik, Almander, Thomas Sivertsson David Löfgren och Tobias Johansson är instruktörer i Handboll.

Välutbildade instruktörer med lång erfarenhet

Instruktörerna på programmet har bred och lång erfarenhet av att träna och utbilda handboll på elitnivå. Här finns meriter som SM-guld och träningserfarenhet från internationella topplag och svenska landslag.

Kontakt

Thomas Sivertsson, ansvarig handbollstränare
thomas.sivertsson@halmstad.se

Konståkning – LIU

LIU-konståkning på Sannarpsgymnasiet riktar sig till dig som är tävlingsaktiv åkare.

LIU-konståkning innebär att du har två undervisningstillfällen per vecka under två år. 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng är alltså kopplat till din idrott.

I LIU-konståkning tränar du ungefär en gång i veckan i ishallen på Halmstad Arena och i det andra passet ingår du i gruppen Crosstraining. I gruppen Crosstraining får du relevant och indvidualiserad träning med fokus på att bli en starkare konståkare.

Vi samarbetar med Halmstads Konståkningsklubb.

 • All träning på skolan sker i samarbete med din vanliga tränare.
 • Vi anpassar belastning, övningar och intensitet efter dina behov och din planering.
 • Vi hjälper dig att prestera på din egen högsta nivå, både fysiskt och mentalt.

Ansökan till Sannarp konståkning

Ansökan sker via ditt gymnasieval och du antas på något av Sannarpsgymnasiets gymnasieprogram.

Kontakt

Lotta Hydén, koordinator för idrottsutbildningarna.
lotta.hyden@halmstad.se

Instruktör

Michaela Niutescu, huvudtränare i Halmstads Konståkningsklubb.

 

Padel – LIU

Välkommen till LIU-Padel!

Vi samarbetar med PDL Center Sannarp och håller till i deras lokaler som ligger granne med skolan.

Tillsammans med välutbildade instruktörer får du träning på schemat två tillfällen i veckan. Under ungefär ett av passen spelar du padel och i det andra ingår du i gruppen Crosstraining. I Crosstraining får du individuellt anpassad fysträning. För att gå LIU-padel ska du vara aktiv padelspelare.

Du kan också välja LIU-Padel tillsammans med profilen Sannarp Europa Länk till annan webbplats.. Det innebär att du tillbringar höstterminen i årskurs 2 i Madrid, går på Skandinaviska skolan, bor i värdfamilj och spelar Padel.

Lokal Idrottsutbildning, LIU-Padel

LIU-Padel ingår i ditt individuella val av kurser, inom kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2, och kan läsas tillsammans med samtliga av skolans program. Det betyder att 200 poäng av dina totala gymnasiekurser är kopplat till idrott.

Ansökan till Sannarp Padel

Även du som redan är elev på skolan kan välja LIU-Padel inom ditt individuella val, om det fungerar med ditt schema.

Du som går i 9:an söker till LIU-Padel i samband med att du gör ditt gymnasieval, och du antas när du blir antagen till något av Sannarpsgymnasiets gymnasieprogram.

Kontakt

Lotta Hydén, koordinator för idrottsutbildningarna
lotta.hyden@halmstad.se

Simning – NIU

Simning i skolan leder unga simmare framåt i deras utveckling, dels som simmare, men också som människor. Utbildningens mål är att du ska utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom simning, men också att du känner glädjen i träningen.

Nationell Idrottsutbildning, NIU – Simning

NIU-simning riktar sig till dig som vill ha en gymnasieutbildning samtidigt som du utvecklas för eliten i simning. På NIU har du tre undervisningstillfällen per vecka i simning under tre år. Det innebär att 400 poäng av ditt totala gymnasieutbud är kopplat till NIU.

Ansök till NIU senast 1 december

På NIU – simning finns fem platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde till utbildningen, oavsett föreningstillhörighet. Antagningen sker efter SSF:s kriterier och rekommendationer.

Ansök till NIU Simning

Samarbete

NIU – simning samarbetar med SK Laxen.

Kontakt

Fredrik Pettersson, ansvarig simtränare
fredrik.pettersson@halmstad.se

Volleyboll – NIU

Nu kan du söka NIU Volleyboll på Sannarpsgymnasiet!

På NIU Volleyboll får du chansen att satsa på din volleyboll samtidigt som du får en gymnasieutbildning. Träningen på skoltid kommer att ske i samarbete med Hylte/Halmstad Volley, som är svenska mästare på både dam- och herrsidan. Tillsammans med kunniga instruktörer för du individuellt anpassad träning som syftar till att utveckla just dina spelkvaliteter.

Sista anmälningsdag till NIU är 1 december 2023. Anmälan öppnar i september 2023.

Nationell Idrottsutbildning – NIU Volleyboll

På NIU har du tre undervisningstillfällen i veckan under tre år. Det innebär att 400 poäng av dina totala gymnasiepoäng är kopplade till NIU.

På NIU Volleyboll finns tio platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. Elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen har företräde till utbildningen, oavsett klubbtillhörighet.

Samarbete

NIU Volleyboll samarbetar med Hylte/Halmstad Volley Länk till annan webbplats..

Instruktör volleyboll

Tobias Johansson och Tamás Kaszap.
Tobias Johansson är utbildad specialidrottslärare och fystränare. Han har en karriär inom högsta spel i Sverige och är även landslagsmeriterad.

Tamás Kaszap är för närvarande huvudtränare för Hylte/Halmstad volleys elitdamlag. Han har mångårig erfarenhet av coaching på elitnivå och har själv spelat för Ungern.

Om NIU-volleyboll på Sannarpsgymnasiet

"Båda våra instruktörer kan det här med volleyboll och vi lär oss jättemycket. I och med att Tamás också tränar A-laget så ger han oss de kunskaper som krävs för att nå toppen. Det är jättekul att kombinera skolan med träningen och jag är glad att jag har flyttat till Halmstad. Här får jag många träningstillfällen och jag utvecklas mycket."

Astrid, EK23B, NIU-volleyboll

Kontakt

Tobias Johansson, instruktör
tobias.c.johansson@halmstad.se

Lotta Hydén, koordinator för idrottsutbildningarna
lotta.hyden@halmstad.se


Träningsdag för dig som har sökt NIU

Torsdagen 11 januari är du som har sökt NIU-volleyboll välkommen att provträna med oss. Du som ansökt kommer att få en särskild inbjudan, med mer detaljerat program. Anmäl dig till: tobias.c.johansson@halmstad.se.

Varmt välkommen!

Vision, värdegrund och mål

Verksamhetsidé – om idrottsutbildningen på Sannarpsgymnasiet

Specialidrott på Sannarpsgymnasiet

Idrottsspecialisering i skolan ska leda unga idrottare framåt i deras utveckling, dels som idrottare, men också som människor.

Utbildningen ska stimulera till ett livslångt intresse för sin idrott som aktiv, ledare eller tränare, men framförallt att ungdomar får uppleva och älska idrott så länge som möjligt.

Idrottsspecialisering i skolan ska ses som ett komplement till föreningarnas verksamhet, där huvuddelen av idrottsutövandet bedrivs.

Sannarpsgymnasiet skall erbjuda en god utvecklingsmiljö där eleven kan kombinera studier med träning i gymnasieskolan. Utbildningen skall ha tydlig karaktär där målsättningen är att eleven skall ges förutsättningar att nå sin fulla potential. Eleven skall samtidigt klara av övrig skolgång och vardag på ett välbalanserat och sunt sätt med idrottaren i centrum. För att uppnå detta arbetar vi med långsiktiga mål och metoder, stöd för helhetsutveckling av individen i samverkan med andra viktiga aktörer i idrottarens nätverk.

Genom detta uppfylla utbildningens centrala innehåll och kunskapskrav på bästa sätt med hjälp av kunniga, välutbildade instruktörer, rådande forskning och beprövad erfarenhet. Detta i en trygg miljö där eleven får möjlighet att utbilda sig tillsammans med likasinnade vad gäller ambition och kvalité.

Utbildningen av framtidens elitutövare sker i linje med Specialförbundens framtagna riktlinjer, skolverket och skolans profil, samt samarbetsklubbar. Specialister inom områdena skola och idrott samt elevens familj är också viktiga samarbetsparter för att knyta ihop bästa tänkbara nätverk runt eleven. I ett långsiktigt och högkvalitativt utbildningssamarbete.

Vision

Sannarpsgymnasiet utgör en förebild inom idrottsspecialisering i skolan.

Sannarpsgymnasiet är ledande inom idrott i skolan vad gäller att sätta den aktiva i centrum och möjligheten att lyckas i dubbla karriärer. Detta genom en trygg utvecklingsmiljö där en välbalanserad vardag skapar välbefinnande och framgång i skolan, idrotten och livet.

Värdegrund

Idrottsutbildningen på Sannarpsgymnasiet kännetecknas av välmående och trygghet med individen i centrum som plattform för utveckling både som människa, student och idrottare. Människor inblandade i idrottsutbildningen, instruktörer som idrottare, är engagerade samt visar hänsyn, tillit och ödmjukhet till sina medmänniskor.

Mål

 • 100% av NIU-eleverna går ut med studentexamen.
 • Årligen debuterar Sannarpgymnasiets elever för samarbetsföreningarnas representationslag.
 • Varje år deltar någon i varje årskurs i landslagssamlingar för Sverige eller annat land.
 • Kvalitativt samarbete med lokala och regionala förening, skolor samt elevernas föräldrar.
 • Efter idrottssutbildningen på Sannarpsgymnasiet upplever eleven en hög inre motivation och glädje med sitt idrottande. Därav fortsätter eleven med sin idrott genom fortsatt elitsatsning, idrott på lokal nivå, eller verkar som tränare/ledare, funktionär eller domare inom idrotten.

Kontakta oss

Koordinator för idrottsutbildningar
Lotta Hydén, koordinator
070-87 43 799
lotta.hyden@halmstad.se