• Halmstads webbplatser

Prao i årskurs 8

För att öka jämlikheten i skolan och ge elever en möjlighet att prova på yrkeslivet har alla elever i årskurs 8 obligatorisk praktisk arbetslivsorientering (prao).

Prao innebär att du som elev är ute och praktiserar på en eller flera arbetsplatser för att få erfarenhet av yrkeslivet och få möjlighet att testa på olika yrken. Detta har du nytta av när du senare ska välja inriktning till gymnasiet, eventuella vidare studier och när du ska börja jobba.

Prao på hösten och våren

I Halmstads kommun praoar du två gånger i årskurs 8. En vecka på höstterminen och en vecka på vårterminen. Målet är att du ska vara på två olika arbetsplatser under läsåret.

Hur du får praoplats

Det är viktigt att du funderar över vilka branscher och yrken du är intresserad av. Prata gärna med kompisar och släktingar om detta.

Halmstads kommun använder sig av ett IT-verktyg där vi har samlat många tillgängliga praoplatser hos olika arbetsgivare i många olika branscher. Sex veckor innan din praovecka får du inloggningsuppgifter till detta verktyg som heter Praktikplatsen. Du väljer och rangordnar fem praoplatser som du kan tänka dig. Efter det görs lottning av platserna och du får besked till din e-postadress i skolan.

Om du vill ordna din praoplats själv och vill vara hos en arbetsgivare som inte är med i kommunens verktyg, är det också möjligt. Det är bra om du informerar kontaktpersonen för prao på din skola när praon börjar närma sig. Om du har hittat en praoplats på egen hand ska du fylla i ett praoavtal tillsammans med arbetsgivaren. Kontaktpersonen för prao kommer att informera i klassen om allt du behöver veta i god tid och kommer att stötta elever som behöver hjälp.

När du är ute på prao

När du är ute på din arbetsplats kommer du att ha en handledare som har ett särskilt ansvar för dig. Det är givetvis viktigt att komma i tid och att respektera de regler som gäller på arbetsplatsen. Skolan och arbetsplatsen kommer att ha kontakt under tiden du är i praktik. Efter praoveckan kommer ni att prata om era erfarenheter i klassen. Detta kan se lite olika ut och vissa får med sig en frågelista eller liknande som de redovisar i klassen efter praoveckan.

Hur du tar dig till och från praoplatsen

Du tar dig till din praoplats på egen hand. Om praoplatsen ligger mer än 4 km från ditt hem och inom Halmstads kommuns gränser får du ett busskort i skolan som gäller under din praovecka. Om du redan har ett busskort till skolan så använder du det kortet.

Lunch under praon

De allra flesta elever har med sig en matlåda till lunch. Om det finns en kommunal högstadieskola i närheten kan du även äta lunch där. Vissa arbetsplatser bjuder på lunch. I beskrivningen på varje praoplats står vad som gäller så att du vet det i förväg. Om du har hittat din praoplats själv så anger arbetsgivaren i praoavtalet vad som gäller.

Om du har frågor om prao

När praoveckan närmar sig kommer du att få veta vem som är kontaktperson för prao på din skola. Kontaktpersonen kommer att informera om vad som gäller, när du får välja praoplats i kommunens verktyg och när du får dina inloggningsuppgifter. Ni kommer även att titta på vilka praoplatser som finns tillgängliga.

Vid allmänna frågor om prao kan du kontakta kommunens praosamordnare via e-post: prao@halmstad.se