• Halmstads webbplatser

Monbijou stråkvartett, vinnare av "Ung och lovande"

  • Musik och konsert
onsdag 13 november 2024, 19.00–21.00
Kulturhuset Najaden - konsertsalen

Monbijou stråkvartett, vinnare av "Ung och lovande"

Marcus Bäckerud, violin

Alexander Chojecki, violin

Oscar Edin, viola

Kristian Chojecki, violoncell

Program:

Joseph Haydn, stråkkvartett nr 52 i Eb dur op 64:6

Tebogo Monakgotla, beställt för Monbijoukvartetten

Ludwig van Beethoven, stråkkvartett nr 14 i ciss moll op 131

Monbijoukvartetten

Möt en av Skandinaviens mest aktuella stråkkvartetter, den unga Monbijoukvartetten, som trots att den endast funnits sedan hösten 2022 övertygande tog hem vinsten i Sveriges största kammarmusiktävling "Ung och Lovande" 2023. Denna konsert ingår i vinnarturnén!

På programmet står ett alldeles nytt verk av svenska Tebogo Monakgotla, beställt för Monbijoukvartetten, omgivet av två stråkkvartetter av genrens tungviktare, Haydn och Beethoven.

Av Haydns närmare sjuttio stråkkvartetter får vi höra den ljusa och intima nr 52 i Ess-dur op 64:6, och av Beethoven en av hans sena kvartetter, nr 14 i ciss-moll op 131, kanske hans allra största.

Marcus Bäckerud, violin, är uppvuxen utanför Lund och har studerat på kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott och på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Nikolaj Znaider. Han har vunnit pris i flera tävlingar och uppträtt som solist med orkestrar som Malmö Symfoniorkester och Sollentuna Symfoniorkester.

Alexander Chojecki, violin, har studerat vid Barratt Due Musikkinstitutt och Norges Musikkhøgskole i Oslo samt Tel Aviv University. Ett urval av hans lärare bestod av Alf Richard Kraggerud, Geir Inge Lotsberg och Dora Schwarzberg. Han har varit aktiv som både orkester- och kammarmusiker i både Sverige och Norge, där han bland annat spelat med MiN-Ensemblen i Nordland.

Oscar Edin, viola, är uppvuxen på Styrsö utanför Göteborg och började spela fiol redan som femåring. Oscar tog sin bachelor i Göteborg, master i Stockholm och gick till sist solistdiplom i Malmö på viola. Oscar har deltagit i två internationella solo- tävlingar: Hindemith International Viola Competition och Oskar Nedbal International Viola Competition.

Kristian Chojecki, violoncell, är tillsammans med storebror Alexander uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Efter kandidatstudier i Malmö för Andreas Brantelid är han nu bosatt i Köpenhamn för kvartettens solist diplom-studier på DKDM.

Kontakt och plats

Adress: Kulturhuset Najaden, Fiskaregatan 21, 302 90 Halmstad, Sweden
Telefon: 035-21 00 09
Arrangör: Halmstads Konsertförening

Datum och tid

  • onsdag 13 november 2024, 19.00–21.00
Tillbaka till kalendern