Halmstads Symfoniorkester med "Tavlor på en utställning" (familjekonsert)
- Musik och konsert
Familjekonsert i samarbete med dramapedagog Linnéa Ytterlid och Kulturskolans Teaterensemble på Kulturhuset Najaden (även ordinarie konsert kl 16:00)
Erik Jacobsson, dirigent
Halmstads Symfoniorkester
Mussorgskijs Tavlor på en utställning evandegörs av dramapedagog Linnéa Ytterlid och Kulturskolans äldsta teaterelever.
Tavlor på en utställning är en berömd pianosvit av den ryske tonsättaren Modest Musorgskij. Verket skrevs 1874 som en pianosvit i tio delar och utgör en "musikalisk illustration" till tio olika tavlor i en utställning. Stycket är ett bra exempel på romantisk programmusik.
Sviten är krävande att spela, och spelas därför ofta av virtuoser som ett demonstrationsstycke, men den har också blivit känd genom en rad olika arrangemang för orkester och annan användning av verket.
Tavlor på en utställning är inspirerad av en utställning av Musorgskijs vän, konstnären och arkitekten Viktor Hartmann, och tar lyssnaren genom utställningen, tavla för tavla, där sex av tavlorna har identifierats. Mellan varje tavla finns en kort musikalisk "promenad", ett kort återkommande mellanspel vars strofer lätt känns igen och är karakteristiska för verket.
Hartmann hade dött året innan verket skrevs, endast 39 år gammal, och hans död gjorde ett djupt intryck på Musorgskij och andra i hans omgivning. De tog därför initiativ till att göra en utställning med mer än 400 av Hartmanns tavlor på Ryska konstakademien i S:t Petersburg i februari och mars 1874. Musorgskij bidrog också med bilder han hade i sin egen privata samling och besökte utställningen. Detta gjorde honom så inspirerad att han därefter skrev denna svit under en period av sex veckor.
Det var inte förrän 1886, fem år efter Musorgskij död, som verket publicerades. Detta hände efter en mindre omarbetning som gjordes av Musorgskijs nära vän Nikolaj Rimskij-Korsakov.
Senare blev verket också känt genom Maurice Ravels orkestrering 1922.
Kontakt och plats
Datum och tid
- söndag 30 mars 2025, 14.00–14.45