Böcker och utställnings­kataloger

Mjellby konstmuseum producerar böcker och kataloger till utvalda utställningar som visas på museet. Samtliga böcker är bildrika och innehåller texter av olika författare. Fler böcker finns i vår butik på museet.

Notera vad du är intresserad av och använd sedan beställningsformuläret.

Beställningsformulär

Har du frågor om produkterna är du välkommen att kontakta Mjellby konstmuseum. Du kan också köpa produkterna på plats i butiken.

Vissa av utställningskatalogerna har internationell inriktning och är därmed tvåspråkiga – engelska och svenska.

Agnes Cleve – svensk modernist i världen

Agnes Cleve (1876–1951) hörde till en av de allra första svenska modernisterna. Hon var en viktig aktör i det dåtida svenska konstlivet och var med sina internationella konstnärsvänner en länk till Europas konstscen.

Boken är den första större publikationen om Agnes Cleve. Hennes delaktighet på den svenska konstscenen under 1900-talets första hälft är självklar men efter sin död 1951 försvann hon ut i periferin. Cleves konstnärskap saknar i stort forskning och är minimalt representerad på museerna i Sverige. Bokens intention är att sätta konstnärskapet i ett större sammanhang samt att återberätta och återupprätta historien om ett viktigt konstnärskap och ett fascinerande livsöde.

Texterna är skrivna av Annelie Tuveros, intendent för utställningen om Agnes Cleve på Mjellby konstmuseum 2014 och Andrea Kollnitz, konst- och modevetare vid Stockholms Universitet. I boken finns också idé- och konsthistorikern Teddy Brunius (1922-2011) aldrig tidigare publicerade manuskript om konstnärsparet Agnes Cleve och John Jon-And. Brunius var även systerson till Agnes Cleve.

327 sidor, 162 bilder
250 kronor + porto

Anna Sjödahl – Civilisationens pris

Författare: Anna Sjödahl.
Utgiven av författaren 1995.

150 kronor + porto

Moderna män

Konsthistoria handlar om en extrem selektivitet, en orimligt smal och rak stig i ett vidsträckt landskap. Hur blir något historia, emedan annat faller i glömska? Vad faller i glömska? Och varför? Här tar Moderna män 1900-1930 sitt avstamp, och som titeln avslöjar, i den manliga konsthistorian och gör ett försök att vidga bilden av mannen som konstnär i modernitetens framväxt. Utställningen och boken refererar tillbaka till Mjellby konstmuseums pionjärinsats 2006 då De berömda och de glömda – kvinnliga svenska modernister 1900-1930 visades.

Boken Moderna män 1900-1930 ackompanjeras av nytryck av katalogen De berömda och de glömda– kvinnliga svenska modernister 1900–1930. Katalogerna går att införskaffa enskilt eller tillsammans i box.

180 kr + porto
Box: 300 kr + porto

De berömda och de glömda

Att tala om kvinnlig modernism som ett begrepp innebär att befinna sig på delvis okänd och minerad mark. Men det är likväl nödvändigt att beträda den med en vilja att vidga blicken och ett mod att se bortom den traditionella bilden av det modernistiska uttrycket.

180 kronor + porto
Box (med Moderna män) 300 kr + porto

Nell Walden och Der Sturm

I samband med utställningen med samma namn, gav Mjellby konstmuseum ut boken Nell Walden och Der Sturm i samarbete med bland andra Nell Waldenforskaren Jessica Sjöholm Skrubbe och den nederländska konstnären Maaike van Rijn. Syftet med utställningen och boken är att lyfta fram berättelsen om Nell Walden och rollen hon hade i Der Sturm. En viktig pusselbit är rekonstruktionen av Waldens omfattande konstsamling. Den visar på det stora nätverk Der Sturm byggde upp, och vilka konstnärer som Nell Walden ansåg viktiga och inspirerande. I utställningen återfinns internationella namn som Gabrielle Münter, Alexander Archipenko, Marc Chagall, Isaac Grünewald, Jacoba van Heemskerck, Sigrid Hjertén, Oskar Kokoschka, Franz Marc, Pablo Picasso med flera.

Parallellt med det administrativa arbetet utvecklade Nell Walden också ett eget konstnärskap. Hennes konst tog sig tidigt uttryck i form av helt abstrakta, expressiva målningar och lekfulla collage, men Nell Walden kom också att formge miljöer, möbler, smycken, glas och keramik.

All texts are also published in English!

280 kronor + porto

Nils Dardel – i skuggan av Dandyn

Nils Dardel är så mycket mer än "Den döende dandyn". Möt en av våra mest kända men samtidigt okända konstnärer vars måleri fängslar oss än idag. I boken finns ett rikt utbud av Nils Dardels verk såväl som dokumentära bilder. Boken är den första om Nils Dardel på över två decennier.

Nils Dardel är känd för många som upphovsmannen till den mytomspunna tavlan Den döende dandyn, som såldes för rekordsummor på 1980-talet. I boken lyfts blicken mot Dardels övriga konstnärskap och fram träder en fascinerande bildvärld som rymmer såväl det bisarra som det allmänmänskliga, med tydliga beröringspunkter än idag. Dardels berättande måleri har genom åren tolkats i skenet av hans eget liv, men i den här boken öppnar författarna upp för nya sätt att se på hans konstnärskap.

Bokens texter är författade av Annelie Tuveros, intendent Mjellby konstmuseum, Cecilia Berggren, konstvetare och skribent, samt Patrik Steorn fil. dr i konstvetenskap och verksam vid Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet. I boken ingår även en biografi sammanställd av Lena Rydén. Förord av Karolina Peterson, museichef, Mjellby konstmuseum, Halmstadgruppens museum.

200 kronor + porto (rekommenderat pris i handeln 250 kr)

Surrealistiska ting

Bildrik katalog producerad i samband med utställningen Surrealistiska ting på Mjellby konstmuseum. Förord av Karolina Peterson. Texter av Peter Cornell och Annelie Tuveros.

Svenska och engelska / Swedish and English.
102 sidor
Producerad juni 2012

100 kronor + porto

Svenska självporträtt

Från Zorn till samtid Bildrik katalog med texter av Lena Boëthius, Linda Fagerström och Bia Mankell.

106 sidor
Producerad 2008

100 kronor + porto