Halmstadgruppens historia
Här kan du följa gruppens historia genom ungdomsåren i Europa till genombrottet som de svenska surrealisterna.
Gruppen kom att göra betydande avtryck i svensk konsthistoria, mycket tack vare sina internationella kontakter. På 1920-talet studerade konstnärerna i Paris och Berlin för berömda avantgardekonstnärer som Archipenko och Léger.
I början av 1930-talet går Halmstadgruppen in i en ny fas – den surrealistiska. De möter surrealismen i Paris, i en tid då Europa befinner sig i en djup politisk och ekonomisk kris. Halmstadgruppen introducerar konstriktningen i Sverige. Dock sätter gruppens medlemmar en säregen prägel på sin surrealism där det nordiska ljuset och den halländska kuststräckan ofta är närvarande.
Halmstadgruppen upplöses 1979 i samband med Stellan Mörners bortgång. Idag räknas den som en av världens längst bevarade konstnärsgrupper.
Hjälp oss att skriva historia!
På Mjellby konstmuseum finns inte bara en stor samling med Halmstadgruppens konst utan också samlad dokumentation om gruppen. Har du ett konstverk, dokumentärt material eller en muntlig berättelse om Halmstadgruppen så hör av dig!
Vi efterlyser inte konstverk i syfte att köpa dem, utan vi vill göra en professionell kartläggning av gruppens produktion och position i svensk konsthistoria. Framför allt söker vi originalverk från 1920- och 30-talet.
Uppgifter som lämnas till Mjellby konstmuseum hålls strängt konfidentiella.