Funkisfestivalen Halmstad

Funkisfestivalen är Sveriges största sångtävling för personer över 15 år med olika sorter av kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Du kan se årets festival i efterhand via Youtube.

Nästa festival blir fredagen den 11 februari 2022 på Kulturhuset Najaden.

Träning och övning för deltagare startar under hösten

Anmälan för deltagande till nästa års festival är nu stängd. Om du väljs ut som deltagare så träffas vi under hösten och tränar på din låt tillsammans med de andra i gruppen. Du får också tips på hur du bäst framför din låt. Om du inte vet vilken låt du vill sjunga så hjälper vi dig att hitta en som passar din röst.

Gruppen kommer att börja öva på låtarna i vecka 43, oktober 2021. Funkisfestivalen Halmstad är fredagen den 11 februari 2022 på Kulturhuset Najaden.

Övningarna kommer att ske på tisdagsförmiddagar. Kolla med din skola eller arbetsplats om du kan gå ifrån då.

Vinnare av Funkisfestivalen i Halmstad 2021

Caroline Arvidsson vann Funkisfestivalen 2021 med låten ”Kaxig”. Hon representerade Halmstad i riksfinalen i Stockholm den 23 augusti.

Se Halmstads festival 2021 i efterhand via Youtube

Funkisfestivalen Halmstad sändes den 12 februari.

Vad är Funkisfestivalen?

Funkisfestivalen är Sveriges största sångtävling för personer över 15 år med olika sorter av kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum i Stockholm första gången år 2011 och har vuxit varje år sedan dess. Det är nu en nationell tävling med semifinaler och final i Stockholm. Varje kommun som deltar har själva en deltävling för att utse sin representant. Den 12 februari 2020 arrangerades tävlingen för sjunde året i Halmstad.

Målet med Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som leder till att så många personer som möjligt med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på sin egen nivå. Dels uppmärksammas personer med funktionsnedsättning, och dels bjuder tävlingen på en minnesvärd kväll för både deltagare, publik och sponsorer.

Halmstads kommun är medlemmar i föreningen Funkisglädjelänk till annan webbplats som arrangerar Funkisfestivalen varje år. Därigenom ingår kommunen i det rikstäckande nätverk som skapats mellan kommuner som vill arbeta fördomsfritt med målgruppen. För Halmstads kommun betyder också Funkisfestivalen ny och bra input när det gäller förmågor, samarbete och pedagogisk utmaning, inom exempelvis daglig verksamhet. Många "funkisar" är engagerade i festivalen på olika sätt, som dansare, skådespelare, konferencierer, tillverkare av armband och rekvisita med mera.

Publikmässigt är det allt fler som varje år upptäcker denna proffsiga och glädjefyllda show som innehåller både sång, dans, musik och teater. År 2020 kom cirka 1500 personer till Halmstad Arena för att uppleva det som troligen är årets häftigaste, glammigaste och mest känslofyllda kulturupplevelse.

Se en film om Funkisfestivalen Halmstad

Vinnare av Funkisfestivalen Halmstad genom åren

2021

Coronaanpassad Funkisfestival via Youtube. Vinnare Caroline Arvidsson med låten "Kaxig".

2020

Funkisfestivalen på Halmstad Arena. Vinnare Alex Kron med låten "Always on my mind".

Han vann även senare riksfinalen som sändes digitalt på grund av coronapandemin.

2019

Funkisfestivalen hölls på Halmstad Arena. Vinnare var Fredrik Johnsson med låten "The final countdown".

2018

Funkisfestivalen hölls på Halmstad Arena. Vinnare var Per Andersson med låten "När vindarna viskar mitt namn".

2017

Funkismello hölls på Halmstad Arena. Vinnare var Rebecca Wikman.

2015

Funkismello hölls på Gullbrannagården. Vinnare var Caroline Arvidsson med låten "Hellre utan dig".

2014

Halmstad melodifestival hölls på Sturegymnasiet. Vinnare var Per Andersson med "Stad i ljus". Han vann senare även finalen i Funkisfestivalen 2015 på Cirkus i Stockholm.

Sociala medier

Dela med dig!

#funkisfestivalen21
#funkisfestivalenhalmstad
#funkisfestivalen

Arrangörer

Halmstads kommun i samarbete med ABF.

En stor mängd företag, privatpersoner och verksamheter inom kommunen är med och gör festivalen möjlig. Tack!