Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Eldsjälsvinnare

Galan för Halmstads edsjälar hölls för första gången i januari 2012. Därefter har det blivit en återkommande tradition att i början av det nya året hylla alla Halmstads eldsjälar med en festlig kväll på Halmstads Teater.

2018 års eldsjälar

Johan Erling, Henrik Cederlund, Björn Blommegård, Elma Dolovac, Lars Jalhed och Lennart Persson på Eldsjälsgalan 2019

Årets stjärnskott

Elma Dolovac, Young hiphop artists

Motivering

Hon var den drivande kraften bakom arrangemanget All style Battle vol 2 med deltagare från hela världen som hölls i Halmstad 2018. Hennes engagemang i sin förening Young Hip Hop Artists har fått många tjejer att söka sig till hiphopkulturen och genom sitt ödmjuka och lyssnande sätt har årets stjärnskott varit en stor förebild för unga tjejer.

 

Årets förening

Frivilliga flygkåren i Halmstad

Motivering

Årets förening har lyckats förena medlemmarnas nöje med att hålla halmstad kommuns invånare säkra. När behovet var som störst ställde de upp och lyckades ställa om sin verksamhet från 7,5 till 290 ideella timmar. Tack vare 2018 års förening kunde vi alla spendera sommaren i våra egna hem och undvika 15 fullt utvecklade skogsbränder. Föreningens medlemmar är sannerligen eldsjälar i dubbel bemärkelse!

 

Årets eldsjäl inom idrott

Henrik Cederlund, Halmstad Skateboardklubb

Motivering

Med ett brinnande engagemang, stort hjärta och framsynthet har han öppnat möjligheten alla barn och ungdomar, oavsett kön, etnicitet, socioekonomisk status, eller fysiska och psykiska förutsättningar att delta i sin förenings aktiviteter. Han personifierar svensk idrotts strategiska mål om en modern föreningsverksamhet som tar socialt ansvar, engagerar, skapar delaktighet och samhörighet. Men hans engagemang stannar inte med utvecklingsarbetet i den egna föreningen utan sträcker sig långt utöver detta. Hans mod att utmana samhället och hans omtanke för dem som har det svårt gör skillnad såväl inom idrottsrörelsen som utanför. Han är synonymen för en sann eldsjäl.

 

Årets eldsjäl inom kultur

Johan Erling, Halmstad Brass/Kulturhusgruppen

Motivering

Han har en organisatorisk talang som föder handlingsplaner – som genomförs!Han är en typisk ”doer” med ett starkt intresse att hjälpa andra och ge dem en chans till utveckling. Andra människors lycka är hans välgång! Han har under många år bidragit till att Halmstad har ett väl fungerande och aktivt brassband och var en av initiativtagarna i Konserthusgruppen som har haft som sitt främsta mål att bygga en ny konsertsal i Halmstad. Även det lyckades han med i och med öppningen av Kulturhuset Najaden. I dessa tider där många predikar budskapet ”utveckla dig själv” finns han som katalysator med rötter i gamla tiders mål att tjäna andra framför sig själv.

 

Årets eldsjäl inom övrig förening

Lars Jalhed, Föreningen Alla Hjärtans Vänner

Motivering

Årets eldsjäl inom övrig förening lägger ned såväl sin fritid som sitt hjärta i föreningen som har sin hemvist i Alla Hjärtans Hus. Denne eldsjäl är en av initiativtagarna till föreningens bildande för drygt 10 år sedan. Utvecklingen har gått med raketfart och denne eldsjäl fortsätter i samma takt dag in och dag ut. Idag har föreningen över tusen medlemmar och arbetar intensivt med att leverera kultur till Halmstads seniorer. Denne eldsjäls dagliga närvaro och outtröttliga engagemang gör att saker fungerar mycket smidigare än om han inte varit där. Han är först på plats och sist att lämna. En verklig eldsjäl!

 • Eldsjälar 2017


  Årets stjärnskott:
  Isabella Mezei och Arbana Kadriu , Oskarströms Samhällsförening
  Motivering:Årets stjärnskott är i år ett delat pris. Pristagarna, som bor i Oskarström, bestämde sig för att göra något för de barn mellan fyra och tretton år som är i Oskarström sommartid. Sommarkul består av lekar, spel, dans och andra trevligheter. Från början bekostade stjärnskotten själva fika till barnen under aktiviteterna. De här båda unga människorna har oegennyttigt skapat aktiviteter för barn i Oskarström. Barn som därmed fått fina upplevelser av gemensamma sommaraktiviteter. Årets båda stjärnskott har bevisat vilken handlingskraft, glädje för enskilda individer och samhällsnytta som kan bo i väldigt unga människor.Årets förening:
  Bowlingklubben Hallandia
  Motivering: Årets förening saknar sedan flera år tillbaka en anläggning i Halmstad för att utöva sin idrott. Trots detta har föreningen lyckats bedriva en framgångsrik verksamhet både på ungdoms- och seniorsidan. Nyckeln är engagemang, kärlek till sin idrott och en stark vilja att aldrig ge upp. Att lyckas bibehålla intresset trots att de aktiva inför varje träning får ta sig till Falkenberg, att lyckas ta SM-guld för seniorer och nå både nationella och internationella framgångar på ungdomssidan är en bedrift utöver det vanliga.Årets eldsjäl inom idrott:
  Leif Andersson
  , HGIF Tre hjärtan
  Motivering: Årets eldsjäl inom idrott har en klar syn på hur ledarskapet i förening skall utföras och det är med mycket empati, med gott humör och en god portion humor han gör det. Han är en ordförande som har en mycket bred syn på sitt uppdrag. Han är noggrann i att föreningens administration sköts på ett korrekt sätt och till detta lägger han ett enormt hjärta och engagemang i det sociala arbetet med att föreningens medlemmar skall må bra. En verklig eldsjäl!Årets eldsjäl inom kultur:
  Ulla-Britt Ahlm,
  Hallarnas Skådespelarlag
  Motivering: Årets eldsjäl inom kultur har under åtskilliga år arbetat som ideell inom kulturens värld, främst inom teaterområdet. Hon har varit en av de mest energiska medlemmarna i Hallarnas Skådespelarlag - till gagn för andra. Förutom att hon har agerat på scen har hon tillhört styrelsen i många år och på olika poster, för närvarande som kassör. Likaså har hon under många år varit aktiv i styrelsen i Halmstads teaterförening och arbetat i Amnesty på olika sätt.  Hon är ett föredöme som eldsjäl i föreningslivet i Halmstads kommun.Årets eldsjäl inom övrig förening:
  Jan-Åke Bengtsson
  , HK Vandraren Friluftsfrämjandet
  Motivering: Årets eldsjäl inom övrig förening halkade in i Friluftsfrämjandets lokalavdelning Treklövern på ett bananskal för snart 40 år sedan. Efter flera år med olika verksamheter för och med människor med olika funktionsvariationer startade vår eldsjäl en ”egen” lokalavdelning: HK Vandraren. Mottot ”Friluftsliv åt alla” har varit en ledstjärna under alla år. Och idag finns en fin och praktisk lokal i Biskopstorps naturreservat – till glädje får många människor oavsett funktionsvariationer. Och mycket tack vare denne eldsjäl.
 • Eldsjälar 2016


  Årets stjärnskott:
  Hannah Åhlén , Sportdansklubben Laxbuggarna
  Motivering:Hösten 2015 dök en 14-årig tjej upp på Laxbuggarnas streetdancekurs. Från första sekund visade hon stor glädje och passion för sin idrott och snabbt fick hon frågan om hon skulle vilja hjälpa de ordinarie tränarna. Inte kunde de ana att bara ett år efter Hannahs första träning hos Laxbuggarna skulle hon kliva in i salen som steetdanceledare för de yngre dansarna. Hannah har tagit alla chanser som hon har fått till vidareutbildning, både internt och externt. I december var Hannah med och organiserade föreningens stora julshow och även här visade Hannah ansvar och tog kliv framåt. När frågan kommer vem som kan ta sig an extra uppgifter är Hannahs hand i luften direkt. Tack för ditt engagemang Hannah, din förening och många fler är mycket stolta över dig!Årets förening:
  Föreningshuset Husknuten
  Motivering: Föreningen Husknuten erbjuder en samlingsplats för funktionshinderföreningar. Föreningen driver föreningshuset Husknuten som erbjuder en mötesplats för upp mot 20 000 medlemmar från ett 50-tal föreningar i länet. Här kan dessa föreningar utan kostnad låna lokal till möten eller aktiviteter. Föreningshusets tillkomst grundar sig i ett samarbete mellan Halmstads kommun och Region Halland. Föreningen anordnar även aktiviteter för allmänheten som t ex sopplunch, målarkurs, stickcafé och olika föreläsningar för att sprida gemenskap och kunskap om olika funktionsnedsättningar. Föreningen Husknuten är ett utmärkt exempel på hur olika föreningar kan gå samman för att stärka varandra.Årets eldsjäl inom idrott:
  Per Erik ”Dallas” Dahlin
  , Haverdals IF
  Motivering: Per-Erik ”Dallas” Dahlin har en lång historia som spelare och tränare inom Haverdals IF, men det är för sitt stora engagemang med nyanlända som vi vill hylla honom här ikväll. Det började med att några grabbar från det närbelägna flyktingboendet kom ner och ville vara med på träningarna. ”Dallas” bjöd in dem och redan från början såg övriga i föreningen vilket engagemang han hade för de här ungdomarna. Hans positiva bemötande och vilja att få alla att känna sig välkomna spred sig och gruppen av nyanlända som ville vara med växte fort. ”Dallas” positiva människosyn och vilja att integrera och att verkligen göra dessa grabbar delaktiga i gruppen är det som gör ”Dallas” till en brinnande eldsjäl.Årets eldsjäl inom kultur:
  Kerstin Virta,
  Oskarströms Samhällsförening
  Motivering: Kerstin Virta har med sitt gränslösa engagemang under många år fått kulturen att leva i Oskarström. Allt ifrån att den som målar hemma i sin egen källare ska kunna vara med på vernissage i Ateljé Oskar till workshops för flyktingar. Med olika projekt och samarbeten med andra, både enskilda aktörer som andra föreningar, har Kerstin fått hela Oskarström att kunna ta del av kultur ur alla perspektiv. Kerstin Virta är väl värd denna utmärkelse.Årets eldsjäl inom övrig förening:
  Mauritz Brorsson
  , SPF Seniorerna
  Motivering: Mauritz Brorsson har varit och är den drivande kraften i SPF seniorerna Breared. Varje vecka ansvarar Mauritz för Senior Net, föreningen som hjälper äldre personer att använda datorer på Ljungblomman. Han är en samordnare av stora mått mellan idrottsföreningen, samhällsföreningen, bygdegårdsföreningen och kulturföreningen. Under Mauritz överseende har det byggts mattcurling, ordnats midsommarfirande och spelats bingo. Föreningsaktiviteterna bidrar till goda möten, generationer emellan och till en rik och meningsfull fritid för Simlångsdalens invånare.
 • Eldsjälar 2015


  Årets förening: Snöstorps Hembygdsförening Motivering: Snöstorps Hembygdsförening är en förening som lyckas förena sin långsiktiga strävan att bevara ett kulturarv, under mottot "Genom historien mot framtiden", med att ta aktiv del i skapandet av den gemensamma framtiden för människorna i hembygden. Föreningen med sina 335 medlemmar håller hembygdsgården öppet för ett flertal aktiviteter dit alla är välkomna att delta. Genom att börja med besök på närliggande flyktingboende, besök som följts upp av träffar på hembygdsgården har föreningen öppnat för många kontakter mellan asylsökande och föreningens medlemmar. Föreningen har på ett föredömligt sätt visat att det går att kombinera tradition med öppenhet och gästfritt välkomnande.Årets stjärnskott:
  Helen Nilsson,
  Halmstad Pride
  Motivering: Årets stjärnskott är ett veritabelt stjärnfall. Hon kom från ingenstans och var en stor del i att Halmstads första Pride blev den sprakande fest som den blev. Helen hade, trots att hon aldrig deltagit i någon Pride tidigare, glimrande visioner för festen. Och hon drev igenom dem, genom långa möten och sena kvällar.
  Helen deltar med eldsjäl och hjärta i arbetet för alla människors lika värde och därmed är hon en värdig mottagare av Eldsjälsgalans Årets stjärnskott.
  Årets eldsjäl inom idrott:
  Bengt Andersson,
  BTK Ratic
  Motivering: Bengt är urtypen för en eldsjäl inom idrotten. Vid 77 års ålder är han lika intensivt aktiv inom bordtennis som när han började spela för ca 60 år sedan. Han tränar, spelar och tävlar fortfarande och är ordförande i styrelsen för Bordtennisklubben Ratic för 47:e året och har genom åren även haft mängder med andra förtroendeuppdrag inom halländsk idrott. Ordförandeskapet i BTK Ratic är ett uppdrag som Bengt ägnar många timmar åt. För honom gäller det inte bara att hålla i ordförandeklubban utan han känner ett personligt ansvar för hela föreningen. Han tar hand om posten, tömmer papperskorgar, kollar mejlen, ser över lokalerna, ordnar matchkläder och utrustning, sköter försäljning av Sverige- och bingolotter, klipper gräset runtom lokalerna, är alltid engagerad vid tävlingar och sammandrag som spelas i Ratichallen, köper in allt till kiosken vid hemmatävlingar och är oftast där för att sälja det också. Och listan av allt han gör för föreningen kan göras ännu längre! Bengt verkligen brinner för bordtennisen och värnar för att den är lättillgänglig för barn och ungdom oavsett ekonomiska förutsättningar.Årets eldsjäl inom kultur:
  Per-Mikael Henriksson, Jazz i Halmstad
  Motivering: Ihärdigt och med stort engagemang har årets eldsjäl inom kategorin Kultur arbetat för jazzens väl och ve i Halmstad. Genren kan upplevas svårtillgänglig, men Per-Mikael har genom åren visat att så inte alls behöver vara fallet. Jazz svänger, det gör även Per-Mikael i sin roll som ordförande för Jazz i Halmstad. Per-Mikael har dessutom en personlig och aktiv kontakt med publiken på jazzarrangemangen. Många är de människor som skakat hans hand i dörren till konserterna, där han står och välkomnar varje deltagare.Årets eldsjäl inom övriga föreningar:
  Ingrid Gunnarsson,
  PRO Halmstad
  Motivering: Ingrid Gunnarsson är en person som haft stor betydelse för ett flertal olika föreningar genom åren. Sällan i rampljuset, mer ofta bakom scenen än på den, har Ingrid medverkat till väldigt mycket nytta och glädje för sina medmänniskor. Idag är Ingrid aktiv i PRO Halmstad. Efter att tidigare bl a varit ordförande är hon nu ledare för den nystartade PRO Akademien, dessutom leder hon 4 studiecirklar per vecka, arrangerar kulturprogram m m. En av Ingrids riktigt stora förtjänster är hennes förmåga att få andra människor att finna sin plats i föreningslivet. Det är med glädje vi ikväll kan göra det hon själv aldrig gör - ställa eldsjälen Ingrid Gunnarsson i rampljuset.
 • Eldsjälar 2014


  Årets förening:
  Eldsberga Gymnastikförening
  Motivering: Priset för Årets Idrottsförening går till Eldsberga Gymnastikförening. Föreningen har under året ökat sitt medlemsantal från 200 till 350 medlemmar!. Man har fantastiskt engagerade barn- och vuxenledare som gör att verksamheten växer i alla delar. Med den nya idrottshallen har förutsättningarna ökat ytterligare för en fortsatt tillväxt. Till Eldsberga Gymnastikförening går alla och gympar med ett glatt leende!!Årets stjärnskott:
  Cecilia Kristensen,
  FUB Halmstad
  Motivering: Cecilia har ett brinnande intresse för att alla ska ha samma värdighet och rättigheter trots svårigheter och handikapp och hon är en drivande kraft i föreningens föryngringsprocess.Årets eldsjäl inom idrott:
  Susanne Stenberg , Trönninge IF
  Motivering: Priset för Årets Eldsjäl idrott går till Susanne Stenberg, Trönninge IF Susanne är en ledare utöver det vanliga. Framförallt är hon damsektionens hjärta och själ, men verkar också hela tiden för hela föreningens bästa. Susanne är spindeln i nätet, fixaren, bry-sig-om:aren, organisatören, planeraren, informatören, glädjespridaren, tryggheten, tränaren, lagledaren, sjukvårdaren och massören. Hon är en sann eldsjäl och förebild!Årets eldsjäl inom kultur:
  Charlotte Sikö Helin , Halmstads Kammarkör och Hallands Astronomiska Sällskap
  Motivering:Charlotte är en drivande och inspirerande motor i Halmstad kammarkör. Kammarfysikensemblen - med sin blandning av professionella kammarmusiker och akademiker - är till stora delar Charlottes skapelse. Ordförande i Hallands Astronomiska sällskap, ansvarig för Vetenskapskonserter och Vetenskapscaféer i skilda ämnen, samt initiativtagare till och ordförande i den nystartade föreningen Science Safari. Charlotte är kort sagt en sprakande himlakropp på föreningshalmstads himmel. Hon är en sann eldsjäl.Årets eldsjäl inom övrig förening:
  Yen Rane , Röda Korset i Halmstad
  Motivering: Yen är frivilligledare för flyktingguider i Halmstad sedan 2009 och jobbar oförtröttligt för att hjälpa flyktingar i detta integrationsprojekt. Hon intervjuar, utbildar, följer upp, arrangerar sammankomster och har ständigt nya förbättringsidéer. Allt för att hjälpa migranten att komma in i vårt samhälle, lära sig de sociala koderna och finna vänskap. Hon är en sann eldsjäl.
 • Eldsjälar 2013


  Pristagare på Halmstads kommuns Eldsjälsgala 2013:
  • Årets förening: KRIS Halmstad, Paul Barath
  • Årets stjärnskott : Marielle Nilsson, Halmstads Kvartersteater
  • Årets eldsjäl inom idrott : Rune Johansson, Halmstads Gymnastik- och Roddförening
  • Årets eldsjäl inom kultur: Björn Lindahl, Söndrums Blåsarakademi
  • Årets eldsjäl inom övrig förening: Anki Rolfsson, Svenska Brukshundsklubbens Halmstadavdelning

 • Eldsjälar 2012


  Årets kvinnliga eldsjäl inom kultur: Christina Angsvik Tarstad, Kören C.A.T
  • Årets manliga eldsjäl inom kultur: Nils-Gunnar Johansson, Sennan Brass
  • Årets kvinnliga eldsjäl inom idrott: Lieve Lindberg, Halmstads Konståkningsklubb
  • Årets manliga eldsjäl inom idrott: Slafko Jumrukovski, Halmstad Shotokan Karate
  • Årets kvinnliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Gunn-Britt Lydén, Föreningen för anhörigvårdare
  • Årets manliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Leif Petersson, Friluftsfrämjandet, lokalavdelning Nissadalen

 • Eldsjälar 2011


  Årets kvinnliga eldsjäl inom kultur: Modesty Sofronenkoff, Galleri 70
  • Årets manliga eldsjäl inom kultur: Hans Cronheim, Halmstads Filmstudio
  • Årets kvinnliga eldsjäl inom idrott: Cecilia Losvik, Halmstads Rytmiska Gymnastikförening
  • Årets manliga eldsjäl inom idrott: Mats "Hoss" Nilsson, Halmstad HP IF
  • Årets kvinnliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Maj-Inger Sunesson, Eldsberga-Tönnersjö EFS Scoutkår/Svenska Kyrkan Eldsbergabygdens Församling
  • Årets manliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Peter Karlborg, Livräddarna Tylösand