Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Om Kulturhuset Najaden

Kulturhuset Najaden är ett hus för musik, dans och kultur i alla dess former. Huset ska bidra till kulturella möten, skapande och upplevelser och verksamheterna ska vara en jordmån för kulturen att utvecklas och växa i. Ett rikt kulturliv stärker Halmstad ytterligare som en attraktiv stad att bo i och besöka.


Samverkan, delaktighet, tillit och möten är ledorden för verksamheten i Kulturhuset Najaden. Förutom den kommunala verksamheten blir huset en mötesplats för föreningar, studieförbund, regionens kulturverksamhet, amatörer och professionella kulturutövare, samt ett stort antal besökare i form av publik och vårdnadshavare till kulturskolans elever, med flera.

Här kan du hämta Avsiktsförklaringen för Kulturhuset Najaden.PDF

Lokalerna

Huset har en yta på totalt 5000 kvadratmeter där amatörer, professionella, utövare, deltagare och publik kommer att kunna mötas över generationsgränserna.

I lokalerna huserade Hallandsposten tidigare och där de stora tryckpressarna stod finns nu istället en modern konsertsal med cirka 460 sittplatser, något som Halmstads musikliv länge efterfrågat. I huset finns ytterligare en scen som är multifunktionell och anpassningsbar efter olika behov och aktiviteter. Här kan barnteatrar, föreläsningar, utställningar, dans, middagssittningar med mycket mera äga rum.

De nya lokalerna har formats tillsammans med det lokala kulturlivet. Förutom scenerna kommer det finnas ändamålsenliga och moderna produktions- och repetitionslokaler att hyra samt möteslokaler och gemensamma kontorsmöjligheter.

I huset finns också kulturskolan på plats med 32 rum som också kan nyttjas när ordinarie verksamhet inte behöver dem, till exempel under lov och helger.

Du har möjlighet att hyra lokalerna på Kulturhuset Najaden.

Fasta hyresgäster med utökat uppdrag

Några föreningar har fått fasta hyresavtal i huset. Isildurs Banelänk till annan webbplats har kontinuerlig verksamhet i lokalerna och medlemmar från Konstnärernas kollektivverkstadlänk till annan webbplats (KKV) fyller de konstnärliga verkstäderna. De föreningar som fått fasta hyresavtal har ett utökat uppdrag och det ingår att de ska vara en resurs för huset i stort men också kulturpolitiskt för hela kommunen. Isildurs Bane bidrar bland annat med en internationell plattform och ska vara en konstnärlig, pedagogisk och teknisk resurs. Konstnärernas kollektivverkstad får bland annat i uppdrag av kulturnämnden att vara ett resurscenter för konstproduktion för konstnärer.


Om namnet Najaden

Namnet Kulturhuset Najaden kom till genom en namntävling där Halmstadborna både fick ge förslag och sedan rösta fram det vinnande förslaget. Najad är det grekiska ordet för "flöda", "strömma", namnet passar för ett hus där musiken flödar och genom konstnärliga ådror strömmar kreativitet. Namnet betyder vattennymf på svenska och passar bra på Söder där många gatunamn anknyter till sjö och hav. En motivering från den namntävling som tog fram namnet var; ”Tänk att få lov att bada i kulturupplevelser!” Namnet motiveras även med att fullriggaren Najaden, som låg i Nissan utanför Halmstad slott, fortfarande finns i halmstadsbornas hjärtan. Att ge kulturhuset namnet Najaden är en bra koppling såväl ur historiskt som geografiskt perspektiv. ”Najaden återuppstår med musik, dans och kultur och blir Halmstads nya flaggskepp!”