Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Kontakt, om Kulturhuset Najaden

Kulturhuset Najaden är ett hus för musik, dans och kultur i alla dess former och lokalerna har formats tillsammans med det lokala kulturlivet. Huset har en yta på totalt 5000 kvadratmeter där amatörer, professionella, utövare, deltagare och publik kan mötas över generationsgränserna.

Huset bidrar till kulturella möten, skapande och upplevelser, här kan kulturen utvecklas och växa. Ett rikt kulturliv stärker Halmstad ytterligare som en attraktiv stad att bo i och besöka.

Kontakt

Halmstad Direkt, telefon: 035-13 70 00 
E-post: direkt@halmstad.se  eller kulturhusetnajaden@halmstad.se

Adress

Kulturhuset Najaden
Fiskaregatan 21 
302 90 Halmstad
Hitta hit

Lokalerna

För musik finns här en modern konsertsal med plats för maximalt 464 åskådare. I anslutning till konsertsalen finns Foajéscenen som är multifunktionell och anpassningsbar för blandade konstformer utifrån olika behov och aktiviteter. Här kan barnteatrar, föreläsningar, utställningar, dans, middagssittningar med mycket mera äga rum. Två orkestersalar med möjlighet till uppträdande för cirka hundra personer, två ensemblesalar, två slagverksrum samt arton olika övningsrum.
Ett repetitionsrum och en musikstudio som hyrs av föreningen Isildurs Bane.

Det finns också tre studios om cirka 100 kvadratmeter vardera som fungerar bra för repetioner, kurser, möten, utbildning, workshops eller föreläsning. Huset rymmer även tre danssalar och en dramasal.

För bild och form finns en kollektivverkstad för konstnärer. Två undervisningsrum och en mindre grafisk verkstad samt ett rum för lera.

I huset finns också möjlighet att bedriva konferens‐ och kursverksamhet. Foajén i anslutning till konserthallen ska kunna användas som en mötesplats i huset även då inga konserter eller andra arrangemang pågår.

I huset finns också kulturskolan på plats med olika rum som också kan nyttjas när ordinarie verksamhet inte behöver dem, till exempel under lov och helger.

Det går bra att boka en del av våra lokaler. Det är lätt att arrangera i huset och för de flesta evenemang krävs ingen teknikpersonal, men det finns möjlighet för mer teknik.

Avsiktsförklaringen för Kulturhuset NajadenPDF kan du läsa mer om verksamheten.

Fasta hyresgäster med utökat uppdrag

Några föreningar har fått fasta hyresavtal i huset. Isildurs Banelänk till annan webbplats har kontinuerlig verksamhet i lokalerna och medlemmar från Konstnärernas kollektivverkstadlänk till annan webbplats (KKV) fyller de konstnärliga verkstäderna. De föreningar som fått fasta hyresavtal har ett utökat uppdrag och det ingår att de ska vara en resurs för huset i stort men också kulturpolitiskt för hela kommunen. Isildurs Bane bidrar bland annat med en internationell plattform och är en konstnärlig, pedagogisk och teknisk resurs. Konstnärernas kollektivverkstad har bland annat i uppdrag av kulturnämnden att vara ett resurscenter för konstproduktion för konstnärer.

Om namnet Najaden

Namnet Kulturhuset Najaden kom till genom en namntävling där Halmstadborna både fick ge förslag och sedan rösta fram det vinnande förslaget. Najad är det grekiska ordet för "flöda", "strömma", namnet passar för ett hus där musiken flödar och genom konstnärliga ådror strömmar kreativitet. Namnet betyder vattennymf på svenska och passar bra på Söder där många gatunamn anknyter till sjö och hav.

En motivering från den namntävling som tog fram namnet var; ”Tänk att få lov att bada i kulturupplevelser!” Namnet motiveras även med att fullriggaren Najaden, som låg i Nissan utanför Halmstad slott, fortfarande finns i halmstadsbornas hjärtan. Att ge kulturhuset namnet Najaden är en bra koppling såväl ur historiskt som geografiskt perspektiv. ”Najaden återuppstår med musik, dans och kultur och blir Halmstads nya flaggskepp!”.

I lokalerna huserade tidigare Hallandsposten.