Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Ansökan och information om Halmstads kulturskola

Anmälan till ämnen och kurser

Här kan du ansöka till Halmstads kulturskolas kurserlänk till annan webbplats.


Frågor & Svar

Vem får gå på Halmstads Kulturskola?

Du som är folkbokförd i Halmstads kommun och som är mellan 4 och 19 år kan ansöka till Kulturskolan

När kan jag ansöka till Kulturskolan?

Ansökan tas emot löpande. Ju tidigare på året du anmäler dig, det året du har rätt ålder för den kurs du vill söka till, desto större chans har du att få en plats.

Kommer alla in på sökt kurs?

Det är olika långa köer till olika kurser beroende på tillgång och efterfrågan. Antagningen sker efter köordning. I antagningsförfarandet tar vi också stor hänsyn till ålders-, genus och pedagogiskt perspektiv vilket innebär att vi i vissa fall går vidare i kön för att få ihop så homogena nybörjar- och fortsättningsgrupper som möjligt.

När får jag besked om jag fått en plats?

Du som söker en kurs på Kulturskolan placeras i kö. När det finns en ledig plats, hör läraren av sig till dig med info om dag och tid.
Vi tar även in nya elever under hela läsåret, så fort det blir ledigt.

Kan jag prova först?

Är du ny elev får du även prova tre gånger innan du bestämmer dig. Från och med gång fyra räknas du som inskriven och får betala för terminen.

Vad händer om jag tackar nej?

Om du blir erbjuden undervisning i början av ett läsår får du tacka nej en gång. Tackar du nej till erbjuden undervisning även vid nästa läsårs början tas du automatiskt bort från kön. Blir du däremot erbjuden undervisning mitt i terminen, en speciell dag och tid, kan du tacka nej flera gånger. I detta fall får du alltid kvarstå i kön.

Hur lång lektion får jag?

Lektionstiden kan variera beroende på gruppstorlek. Den är dock minst 20 min/vecka.

Hur många lektioner har jag under läsåret?

Vi följer i stort sett grundskolans terminstider. Vissa veckor kan undervisningen ställas in pga av sjukdom, fortbildningar etc. Du erbjuds dock minst 27 lektionstillfällen per läsår. Som lektionstillfälle räknas även konserter, föreställningar och vernissager. Lektion som utgår på grund av elevs frånvaro kan ej tillgodoräknas.

Får jag gå flera kurser?

Ja, du kan gå på instrument och dans, eller instrument och kör, eller instrument och bild & form, eller instrument och teater/drama. För att få gå på två instrument måste valet av det andra instrumentet vara ett instrument som inte har någon kö. I dagsläget finns till exempel ingen möjlighet att spela både gitarr och piano under samma läsår på grund av högt intresse.

När sker undervisningen?

Undervisningen äger främst rum på eftermiddags- och kvällstid, huvudsakligen på Kulturskolan. Viss undervisning sker även på andra skolor runt om i kommunen.

Kan jag hyra instrument?

Du kan hyra vissa instrument som inte är fullstorlek. De instrument som vi har till uthyrning är följande: violin, viola, cello, kontrabas, trumpet, trombon, valthorn, tuba, oboe, saxofon och klarinett.

Kan jag byta ämne?

För elever på kulturskolan går det att byta instrument eller ämne men först efter fyra terminers undervisning och i mån av plats. Det finns också möjlighet, i mån av plats, att byta lärare i det ämne du undervisas i. Diskutera med din lärare innan du gör eventuella byten.

Kan jag ha uppehåll?

Du kan göra ett uppehåll högst två terminer, under samma läsår, utan att förlora din plats förutsatt att du pratat med expeditionen i förväg.

Vad gör jag om jag inte kommer in?

Du kan stå kvar i kön tills du kommer in på den kurs du sökt. Varje vår skickar vi ut en köförfrågan om du vill stå kvar i kön. Under förutsättning att du svarar på den står du kvar i kön till det blir din tur.

Vad kostar kurserna?

De flesta kurserna kostar 750:-/termin. Undantag är Småbarnsrytmik som kostar 650:-/termin, Bild & Form 825:-/termin (75:- är materielkostnader).
Ensemble och Kör kostar 450:-/termin, går du i en ämneskurs betalar du ingen avgift för ämnets ensemblekurser.

Finns det syskonrabatt?

Syskonrabatten, som innebär gratis undervisning för tredje barnet om en familj redan har två barn inskrivna på kulturskolan, tas däremot bort från VT-21.

Hur betalar jag?

Fakturan skickas hem, vanligtvis i februari/mars och oktober/november.

Jag vill sluta, hur gör jag då?

Om du önskar avsluta din kurs gör du det på samma sida som du ansöker på. Där loggar du in med dina personliga uppgifter eller via Bankid. Du ska även meddela respektive lärare. Men fakturan måste ändå betalas ifall du slutar mitt i terminen.

Om du har frågor eller behöver hjälp med din ansökan, kontakta Halmstad direkt