Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Blåsinstrument

En särskild fördel med blåsinstrument är att de passar så bra att spela i ensemble. Ta chansen att uppleva gemenskapen och spelglädjen i en grupp! Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, saxofon, oboe, trumpet/ kornett, trombon, valthorn och tuba heter blåsinstrumenten som du kan spela hos oss. Kom och prova så märker du vilket som passar just dig!
Du får också vara med i en ensemble redan första terminen. Att spela blåsinstrument innebär två speltillfällen i veckan, en lektion i grupp och en ensemblelektion per vecka.
Blåsundervisning finns: Kulturskolan på Fiskaregatan 21,
Harplinge, Trönninge och Snöstorp.

Bleckblås

Trumpet/Kornett är det minsta bleckblåsinstrumentet. Ett klangfullt melodi- och orkesterinstrument som passar till alla musikstilar. Kornetten är en kortare trumpet enkel att hålla om man inte har så långa armar.

Trombonens klang kan vara fräsigt ösig eller smekande mjuk. Ljudet alstras med hjälp av läpparnas vibration när man blåser. För att hitta flera toner ändrar man
instrumentets längd med hjälp av "draget". Trombonen används i allt
från jazz, pop och rock till klassisk musik.

Valthornet är känt för sin ädla klang. En valthornist är alltid efterfrågad och behövs i blåsorkestrar, symfoniorkestrar och inom kammarmusik. Ljudet alstras med hjälp av läpparnas vibration när man blåser. För att ändra instrumentets längd och därmed kunna spela olika toner används ventilerna som spelas med vänster hand.

Bastuban är orkesterns fundament. Det alla övriga vilar på. Utan den skull det inte gå att spela! Ljudet är stort och varmt. Ljudet alstras med hjälp av
läpparnas vibration när man blåser. För att ändra instrumentets längd
och därmed kunna spela olika toner används ventilerna.

Baryton är tubans mindre syskon. Ljudet är en blandning mellan trombonens och tubans klang. Instrumentet kan vara ett bra sätt att förbereda sig på att spela
trombon eller tuba (när kropp och armar är tillräckligt stora). Baryton kan du självklart spela hela din karriär. I orkestern används instrumentet ofta till flera uppgifter: melodispel och snabba löpningar blandas med bakgrundstoner och baslinjer. Ljudet alstras med hjälp av läpparnas vibration när man blåser. För att ändra instrumentets längd och därmed kunna spela olika toner används ventilerna.

Träblås

Blockflöjten är ett blåsinstrument som man brukar börja med eftersom den är lätt att få ljud i. Den är dock ett fullvärdigt instrument som går att spela i princip allt på. Blockflöjten finns i olika träslag men är utmärkt även i plast. Man kan få blockflöjten i många olika storlekar, allt från sopranino (piccolo) till värsta subkontrabas.

Tvärflöjten är ett träblåsinstrument även om de idag ofta tillverkas i metall. Till skillnad från de flesta andra träblåsinstrument saknar flöjten rörblad. De hålls horisontellt och blåses från sidan. Tonen bildas av en stående svängande luftpelare.

Oboe är ett träblåsinstrument med dubbla rörblad. Den är både ett solo och orkesterinstrument som kan användas i blåsorkesterar och symfoniorkestrar. Den är svart, gjord av trä (ibland plast), har klaffar i silver/metall och du kan hyra den på kulturskolan.

Klarinett är ett träblåsinstrument som spelas med enkelt rörblad Det är gjort i trä eller plast och har metallklaffar. Instrumentet passar bra
till många sorters musik som till exempel klassisk musik, jazz och folkmusik. Instrumentet har mjuk, vacker klang och har ett stort tonomfång.

Saxofon är ett träblåsinstrument som spelas med enkelt rörblad. Det är gjort i metall och har många klaffar och (oftast) en karaktäristisk böj. Saxofon
används ofta i jazz och populärmusik men även i klassisk musik.

Blåsmix är en kurs där du under ett år får möta alla våra instrument och känna hur det är att spela i grupp för att sen kunna välja instrument och vara med i orkester.