Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Rösta på ditt favoritnamn

Vilken respons vi fick på namntävlingen för Halmstads nya hus för kultur! 199 förslag kom in och en jury har nu valt ut tre av namnen. Nu vill vi att du tycker till och berättar vilket av namnen du tycker är bäst. Flest röster vinner. Du kan rösta fram till och med den 18 mars.

Juryn har gått igenom de närmare 200 inkomna förslagen utifrån olika aspekter; vad namnet står för/innebörd, hur lätt det är att säga, hur väl namnet täcker verksamheten som ska vara i huset, om namnet har lokal förankring, hur vanligt förekommande det är som namn och om det fungerar internationellt.

Förutom de tre som vi presenterar nedan har vi fått in många bra namnförslag som vi kommer ha med oss som förslag när vi namnger rum och salar i huset.

Tack så hjärtligt!

  • Kulturhuset Najaden

Najad är det grekiska ordet för "flöda", "strömma". Det kom in flera olika förslag med Najaden i namnet och en motivering är att namnet passar för ett hus där musiken flödar och genom konstnärliga ådror strömmar kreativitet.

Namnet betyder vattennymf på svenska och passar bra på Söder där många gatunamn anknyter till sjö och hav. En motivering; ”Tänk att få lov att bada i kulturupplevelser!”

Namnet motiveras även att fullriggaren Najaden, som låg i Nissan utanför Halmstad slott, fortfarande finns i halmstadsbornas hjärtan. Att ge kulturhuset namnet Najaden är en bra koppling såväl ur historiskt som geografiskt perspektiv. ”Najaden återuppstår med musik, dans och kultur och blir Halmstads nya flaggskepp!”

  • Cordialen

Namnet kommer från ordet cordial som står för hjärtlig, värdskap, gemenskap, omtanke varm och vänlig, adjektiv som vi tycker passar in bra på den känsla som vi vill att kulturhuset ska genomsyras av.

Andra betydelser är innerlig, uppriktig, som kommer från hjärtat och det är ju ord som förklarar kultur och kulturutövande.

Namnet sticker ut och det verkar vara unikt som namn för ett hus eller en verksamhet. Cordialen ligger bra i munnen och passar även i internationella sammanhang.

  • Kulturan 

Vi fick in många förslag med ordet kultur i namnet. Vi fastnade för ”Kulturan” efter det latinska ordet cultura för kultur. Namnet beskriver på ett rättframt sätt vad som händer i huset.

Namnet känns folkligt och är ett namn som förstärker att huset är för alla. Kulturan är även enkelt att säga; ”Vi ses på Kulturan!”

Det är inte tillåtet att rösta längre. Sista anmälningsdag var den 18 mars 2018 klockan 23.59.

Du kan även ringa vårt kontaktcenter och lämna din röst;
Telefon 035-13 70 00