Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

I sommar får du en unik möjlighet att se Man Rays mytomspunna konstnärskap på Mjellby Konstmuseum. Här finns de klassiska svartvita fotografierna samt de berömda objekten. Men utställningen presenterar parallellt en bredare och djupare bild av Man Ray med måleri, film, grafik och teckning. Via över 100 verk, inlånade från stora delar av Europa, möter du en av 1900-talets mest betydelsefulla konstnärer.

Man  Ray är en av 1900-talets mest mångsidiga och uppfinningsrika  konstnärer. En konstnär som med sina gränslösa idéer och experimentella konst banade vägen för framtiden och ett helt nytt sätt att se på konst. Mest känd är han för sina experimentella svartvita fotografier där han med teknikens hjälp bröt ny mark. Men fotografi var bara ett av många uttryckssätt. Utställningen på Mjellby Konstmuseum visar bredden i hans konstnärskap och hur han genom sitt innovativa  konstnärskap drev surrealismens uttryck framåt.

Amerikanen  Man Ray (1890-1976) var en viktig gestalt inom både dadaismen och  surrealismen, men han rörde sig mellan modernismens alla konstnärsriktningar och verkade i både Europa och USA. Utställningen, som består av över hundra verk, visar fotografi, film, teckning,  objekt, måleri, grafik och skulptur. Man Ray var alltid fokuserad på det uttryck som skulle uppnås, tekniken var ett sätt att nå dit. Flera av  verken i utställningen hör till hans mest berömda, men du får  också se mindre kända verk som sällan visats internationellt.

Man Rays  konstverk bildar ett eget fascinerande universum med symboler och tecken som återkommer över tid och i olika former. Innovatören Man Ray låg  alltid i framkant. Hans experimentlusta drev på konstens utveckling och  gjorde honom till en av 1900-talskonstens giganter.

Utställningen är producerad av Mjellby Konstmuseum i samarbete med Öregaard Museum i  Danmark. I samband med utställningen ges även en katalog ut.  Utställningen kommer även att visas på Öregaard Museum och Millesgården.


Utställningen öppnar lördag 15 juni kl. 12–17

Kl. 14
Museichef Karolina Peterson och intendent Annelie Tuveros samtalar om utställningen.

Kl. 15
Föreläsning om Man Ray av Antony Penrose från Lee Miller Archives.
Vi lanserar vår tillhörande katalog till utställningen!

Under hela dagen pågår aktiviteter för barn. I Barnens Mjellby gör vi som Man Ray och ritar av oss själva eller varandra. Vi har även en spännande audioguide speciellt framtagen för barn.

Fri entré denna dag. Välkommen!