Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vera Nilsson – kvinnlig konstpionjär

Vera Nilsson beskrivs ofta som en av de främsta kvinnliga konstpionjärerna och är ett självklart namn inom den svenska konsthistorien. Den 24 januari 2015 inviger Mjellby Konstmuseum utställningen som sätter hennes täta, egensinniga och dramatiska måleri i fokus.

Vera Nilsson (1888-1979) skildrar sina motiv med kraftfulla penseldrag och intensiva färger. Motivvärlden är bred och står alltid i relation till hennes omgivning då platser hon besökt eller människor hon fångat i sin omgivning återges med känsla och brutal ärlighet. Hon tycks medvetet söka sig bort från de konventionella skönhetsidealen.

Valand och Paris
Det var först efter att ha utbildat sig till teckningslärare som Vera lyckades övertyga sin far om att få ansluta sig till Carl Wilhelmssons studier på Valand. Därefter fortsatte hon, som så många andra i det svenska avantgardet, sin utbildning i Paris. Men istället för att följa Matisse skolning, kom mötet med Vincent van Goghs målningar och färghantering att bli avgörande för hennes framtida konstnärskap.

I utställningen följer vi Vera Nilsson i Malaga, Senegal, Köpenhamn, Öland och åtskilliga andra platser via hennes färgrika bildvärld. Och som den världsmedborgare Vera Nilsson var, använde hon också sin konstnärliga förmåga i protesten mot krig och vapen, men även som en stark visuell röst i kampen för mänskliga rättigheter, jämlikhet och fred.

Utställningen med tillhörande katalog är producerad av Liljevalchs Konsthall, Stockholm.

Utställningen pågår mellan 24 januari – 3 maj 2015.