Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Möt Siavosh Derakthi den 12 november, grundare av nätverket Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Möt Siavosh Derakthi den 12 november, grundare av nätverket Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Tema förintelsen - föreläsningar, bokcirklar och fotoutställning

I år är det 70 år sedan fångarna i Auschwitz befriades. Kulturförvaltningen uppmärksammar detta med flera föreläsningar, bokcirklar och en fotoutställning på Halmstads Konsthall. Bland annat ges tillfälle till att lyssna på Lea Gleitman, överlevare från koncentrationsläger, som föddes 1924 i Polen och är en av de få som ännu kan berätta.

Först ut 27 oktober är historikern Bengt Liljegren som föreläser om hur Churchill som genom sitt inspirerande ledarskap under andra världskriget spelade en avgörande roll när Europa befriades från nazismen.

På årsdagen av kristallnatten den 9 november öppnar fotoutställningen Auschwitz KZ I-II med Örjan Henriksson på Halmstads Konsthall. Under en veckas tid fick Örjan Henriksson tillåtelse att vistas i det forna koncentrationslägret för att fotografera av olika miljöer därifrån.

Den 12 november möter vi Siavosh Derakthi, grundare av nätverket Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Han blev mottagare av det allra första Raoul Wallenbergpriset 2013 och har sedan dess fått många fler fina utmärkelser. Siavosh pratar om verkligheten, om främlingsfientlighet, inkludering och integration.

Lea Gleitman föddes 1924 i Polen. Familjen bodde först i ghetton innan familjen splittrades för att föras till olika koncentrationsläger. Lea var en av de få som överlevde. Hon har sedan drygt tjugo år hedrat sina medmänniskor i lägren genom att berätta om Förintelsen. Med sina 90 år är hon en av de få som ännu kan berätta. Hör henne på Stadsbiblioteket den 19 november.

Mer information om programserien på Bibliotekenlänk till annan webbplats

Läs mer om utställningen Auschwitz KZ I-II på Halmstads Konsthall