Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Premiär för Slottsparkens utegym 

Idag var det premiär på det ”intelligenta utegymmet” i Slottsparken. Med helt nya slags träningsmaskiner, skyltar med tydliga instruktioner och en tidräkningsstolpe i mitten blir träningen både enklare, roligare och effektivare. Utegymmet är öppet dygnet runt och alla är välkomna.

Slottsparkens utegym skiljer sig en hel del från tidigare utegym och ingår i ett forskningsprojekt på Högskolan i Halmstad där det ”intelligenta utegymmet” ska studeras.

– Det har varit en lång startsträcka – idén kläcktes redan för tre år sedan – så nu känns det jättekul att se gymmet fysiskt på plats, fint beläget i Slottsparken centralt i Halmstad, säger Urban Johnson, professor i psykologi inriktning idrott på Akademin för hälsa och välfärd, Högskolan i Halmstad.

I pilotstudien som nu startat deltar sju personer, men även om man inte är en av dem har man stor nytta av utegymmets finesser. Tidräkningsstolpen håller till exempel koll på hur länge man ska träna vid varje station.

– Det är roligt att se att så många som inte har tränat förut kommer hit och använder utrustningen precis så som det är tänkt, säger Pelle Viberg från Swedish Adrenaline som utvecklat tidräkningsstolpen och elektroniken som högskolestudien använder sig av.

Eleiko har utvecklat träningsmaskinerna.

– Vi har valt att ha med basövningar som tränar stora muskelgrupper. Det är övningar som folk känner igen, säger Camilla Schough på Eleiko, som hoppas att utegymmet blir välbesökt.

Utegymmet är ett samarbete mellan Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad, Eleiko och Swedish Adrenaline. Halmstads kommun har anläggt ytan, som är en cirkel med tretton meter i diameter. Den grönblå nyansen i gummimattan känns igen från konstverket 0+0=8 (”Nollan”) som huserar i Slottsdammen ett stenkast bort.