Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Premiären för Fritidsbanken i Halmstad närmar sig

Snart startar Halmstads kommun i samarbete med Hallands idrottsförbund ”Fritidsbanken”. En fritidsbank är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Allmänheten skänker utrustning de inte längre behöver och Fritidsbanken tar tillvara och lånar ut.

Fritidsbanken är ett nationellt koncept som finns på ett 40-tal orter. I Halmstad finns kommunen med i uppstarten, men tanken är att verksamheten sedan ska kunna drivas som ett samarbete mellan flera olika aktörer, exempelvis ideella krafter såsom till exempel idrottsföreningar och hjälporganisationer.

Uppstarten sker med en rivstart: insamlingen av prylar drar igång vecka 36 i samband att TV4 arrangerar GeBortTillSport-dagen söndagen den 10 september då all insamlad utrustning skänks vidare till Fritidsbanker runt om i landet.

Passa på att rensa ur förråden

– Har du utrustning som bara står i ett hörn och samlar damm och som du inte längre använder får du jättegärna skänka dem till Fritidsbanken, säger Lisa Petrelius, som är anställd av Halmstads kommun och kommer att fungera som projektledare för Fritidsbanken under det första verksamhetsåret.

Meningsfull fritid för alla barn och ungdomar

Fritidsbankens idé och verksamhet har en tydlig koppling till de olika mål som både kommunen och Riksidrottsförbundet redan arbetar med för att uppnå. Inom Halmstads kommun finns ett politiskt mål som säger att alla barn och ungdomar ska ha möjlighet till en meningsfull fritid. Inom Hallands idrottsförbund arbetar man för att idrotten ska vara tillgänglig för alla och att idrottandet ska kunna pågå hela livet.

Start av utlåning senare i höst

Lisa Petrelius ser fram emot att få in så mycket utrustning att även själva utlåningen kan komma igång i slutet av september.

– Även fritidsutrustning som sovsäckar, liggunderlag, tält, flytvästar, cykelhjälmar, campingkök och sällskapsspel är varmt välkomna att skänkas till Fritidsbanken. På sikt önskar vi även att bredda utbudet till att också omfatta till exempel instrument. Ja, helt enkelt allt som kan berika fritiden, säger Lisa.

Flera insamlingsplatser i Halmstad

I Halmstad kommer man att kunna lämna in saker under vecka 36 på följande insamlingsplatser:

  • Fritidsbankens lokal på Humelgången 2 på Österskans (öppet måndag-söndag vecka 36)
  • Rådhusets foajé
  • Halmstad Arenas foajé
  • Örjans vall söndagen den 10 september i samband med att HBK möter Häcken

– Dessutom kommer alla idrottsföreningar att få en uppmaning att samla in prylar lokalt i sina föreningslokaler och har då samtidigt chans att tävla mot varandra om ett föreningsbidrag, säger Lisa Petrelius.