Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

På lördag invigs Stadsbibliotekets nya avdelning för barn och unga

Stadsbibliotekets nya avdelning för barn och unga är som en helt ny värld där besökarna kan utforska i princip allt. De unga står i fokus och de har även varit med i framtagningsprocessen – som började redan hösten 2013.

– Vi såg ett behov av att utveckla vår verksamhet för barn och unga, särskilt de äldre barnen upp till 15 år, eftersom vi vänder oss till dem på deras fritid och måste vara attraktiva för dem, berättar Lena Roosberg, enhetschef biblioteken i Halmstad.

– Vi behövde en större yta för att barnen och ungdomarna ska kunna vara här och bara vara, sitta och läsa eller göra andra saker, men också för att tonåringar vill ha en egen plats där inte de minsta barnen är, säger Lena Roosberg.

Miljöer som inspirerar

Den nya avdelningen är uppbyggd i olika miljöer eller rum: ”Småstaden” för de yngsta, ”Landskapet” med både månlandskap och tropiska stränder, ”Äppelhyllan” med språkstödjande material, ”Regnbågen” med böcker på flera språk och ”Storstaden” för tonåringarna.

– Syftet är att stödja och uppmuntra barn och ungdomar att bli starka i språket. Rummen och miljön inspirerar och lockar dem förhoppningsvis till att ta del av olika berättelser och att själva skapa berättelser i text, bild eller på annat sätt, säger Lena Roosberg.

Barnen har varit delaktiga

För att Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning ska vara lockande, attraktiv och angelägen har målgruppen själva varit delaktig i arbetet. Tillsammans med barnkulturdesignern Eva-Johanna Isestig samlades femteklassare från Östergårdsskolan och elever från en 4:a och en 5:a på Getingeskolan för att spåna idéer. Förutom detta kunde familjer svara på en webbenkät – och även personalen hade workshops. Förstudien resulterade i att ett koncept presenterades i februari 2014, som fick godkänt av barnen. I december 2014 beviljades 2,4 miljoner kronor för att förverkliga konceptet och under 2015 gjordes ritningarna.

– Som arkitekt och designer tycker jag att det är superviktigt att jobba tillsammans med barn och unga, personalen och andra referensgrupper i ett tidigt skede, säger Eva-Johanna Isestig, barnkulturdesigner.

– Genom olika aktiviteter har vi kunnat kartlägga allas olika perspektiv, önskemål, frågor, problem, behov med mera gällande både funktioner och utformning. Jag får på så sätt massor av kunskap som jag sedan utgår ifrån i designprocessen. Det är viktigt att dialogarbetet fortsätter genom hela den processen så vi kan stämma av att vi är på rätt spår. Både helheten och de minsta detaljer är viktigt för ett bra resultat, säger Eva-Johanna Isestig.

Med berättandet i fokus

Idag kan vi se resultatet: En del av Stadsbiblioteket som helt och hållet är för barn- och ungdomarna själva. Här är det skönt att bara vara, läsa, träffa kompisar och utforska världen. Barnens perspektiv finns invävt i installationer och inredning och medierna integreras med inredningen. Berättelserna är i centrum både i tapeter, verksamhet och aktiviteter. Språket lyfts genom alla medier och berättelser och det finns ett särskilt fokus på olika språk och alfabet och även andra sätt att kommunicera för att passa olika funktionsvariationer. Både skönlitteratur och fakta har samlats i olika teman för att barn och unga lättare ska kunna hitta sina favoriter.

– Jag vill att rummet ska inspirera barn och unga till berättande, till nyfikenhet att leta och hitta kunskap, till att vilja läsa och skriva... Målet är att rummet ska upplevas tryggt, säkert, lekfullt och spännande, säger Eva-Johanna Isestig.

Efterlängtad nyöppning

Öppnandet är efterlängtat av många, vilket Stadsbiblioteket har märkt av under byggtiden.

– Det känns naturligtvis fantastiskt att äntligen öppna dörrarna till vår nya avdelning. Vi hoppas att det kommer hit många både på invigningen nu på lördag, men att de även fortsätter att komma hit och ta del av det vi erbjuder här, säger Lena Roosberg.

 

Program invigning:

Dag: Lördagen den 25 mars

Tid: 10.00–16.00. Högtidlig invigning kl. 11.00.

Plats: Stadsbiblioteket, Halmstad

10.00–12.30: Skriv ditt namn på något av världens alfabet.

11.00–11.30: Invigning av kulturchef Kristina Blomquist tillsammans med clownerna Snyting & Räkan. Följs av mingel.

11.30–12.00: Barnkulturdesignern Eva-Johanna Isestig berättar om tanken bakom rummet, Elsarummet.

12.00–12.30: Afrikansk saga med Tove Carlsson i Sagorummet. Från 4 år.

12.00–14.00: Skapa DADA-poesi med hjälp av sax, lim och gamla tidningar, vid atriet.

12.30–13.30: Clownerna Claude & Elfriede inspekterar barnavdelningen.

12.30–15.30: Testa en 3D-skrivare, vid atriet.

13.00–13.30, 13.45–14.15, 14.30–15.00: Färg & form med Modesty för mindre barn 1–3 år, i verkstaden.

13.00–15.00: Färg & form med Adam för lite större barn från 3 år, utanför verkstaden.

13.30–15.00: Prova olika Virtual Reality­­-spel i Sago­rummet.

14.30–15.30: Bli underhållen av trollkarlen Christabu, vid atriet.

Se hur den nya avdelningen för barn och unga har vuxit fram (scrolla ner).länk till annan webbplats