Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ogräs ska bekämpas med hett vatten

Kommunens gatu- och parkdrift håller på att testa en ny variant av ogräsbekämpning.

 – Det är en miljövänlig och förhoppningsvis effektiv metod. Dessutom innebär den en förbättrad arbetsmiljö för personalen som slipper befinna sig ute på de mest trafikerade vägarna, säger Ola Svensson, enhetschef för gata och trafik.

Metoden ska testas på ytor som är extra besvärliga att hålla rena från ogräs. Till exempel längs de hårt trafikerade infartslederna och i rondeller som annars är svåra att hantera på ett tillfredsställande sätt utifrån arbetsmiljöregler.

Men det kan också röra sig om till exempel stenläggningar där ogräset gärna tar fäste. Metoden går ut på att mycket hett vatten sprids över ogräset. Det heta vattnet hålls sedan varmt av ett isolerande skum som består av majsstärkelse och vegetabiliska oljor. Ingredienserna är biologiskt nedbrytbara och märkta med Bra miljöval.

Det varma vattnet skadar ogräsets cellstruktur och det isolerande skummet förlänger effekten. Även ogräsfrön förlorar förmågan att gro.Skummet ligger kvar under ungefär en halvtimme.

Metoden som heter Spuma används av bland annat Trafikverket. I Halmstads kommun kommer den prövas under september. Sedan utvärderas testet innan eventuellt beslut tas om en fortsättning 2016.