Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nytt utegym i Slottsparken

Nu ska Halmstadborna få ett nytt utegym i Slottsparken! Iordningsställandet av ytan är påbörjad och allt planeras vara klart till den 1 maj.

Det nya utegymmet skiljer sig en hel del från tidigare utegym och ingår i ett forskningsprojekt på Högskolan i Halmstad där det ”intelligenta utegymmet” ska studeras.

– Till skillnad från ett traditionellt gym bygger det intelligenta gymmet på att testpersonerna får individuell feedback via en aktivitetsklocka och gymmets inbyggda intelligens, berättar Urban Johnson, professor i psykologi inriktning idrott på Akademin för hälsa och välfärd, Högskolan i Halmstad.

Träningsgrupper ska studeras

Under forskningsprojektet, som pågår till slutet av 2018, ska speciella träningsgrupper startas och studeras. Gymmet är dock alltid öppet för allmänheten.

– Forskningsprojektets syfte är att undersöka om en intervention, baserat på organiserad träning i ett funktionellt utomhusgym, kan generera positiva hälsoeffekter hos deltagarna, säger Urban Johnson.

Motiverande gym

Även för utövare som inte är med i testgrupperna innebär gymmet ett delvis nytt sätt att träna. Konceptet innefattar en tidräkningsstolpe som visar hur länge man ska utföra varje övning, vilket är ett helt nytt grepp som förhoppningsvis motiverar till mer fysisk aktivitet. Gymmets placering blir strax norr om parkeringsplatsen längs Södra vägen och instruktioner och träningstips ska sättas upp på området för att man som utövare ska få ut det mesta av sin träning.

"Nollan" har inspirerat

Utegymmet är ett samarbete mellan Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad, Eleiko och Swedish Adrenaline. Halmstads kommun anlägger ytan, som blir en cirkel med tretton meter i diameter. Den grönblå nyansen i gummimattan känns igen från konstverket 0+0=8 (”Nollan”) som huserar i Slottsdammen ett stenkast bort. Eleiko bidrar med halva anläggningskostnaden, de sex träningsmaskinerna och de ansvarar även för driften av dessa. Swedish Adrenaline är med och utvecklar tidräkningsstolpen.

Öppet för alla — alltid

– Utegymmet blir ett spännande bidrag till Slottsparken men även till kommunens befintliga utbud av träningsredskap i utomhusmiljö. Alla är välkomna att träna här och det centrala läget tillsammans med tidräkningsstolpen kommer förhoppningsvis såväl uppmuntra som motivera, säger Jonas Wilsby, projektledare på Halmstads kommun.

Fungerar anläggningen bra och uppskattas av allmänheten är planen att teknik- och fritidsförvaltningen tar över driftansvaret efter att nyttjanderätten löpt ut om tre år.