Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Carl Fredrik Reuterswärd, Non Violence, foto: Gerry Johansson

Carl Fredrik Reuterswärd, Non Violence, foto: Gerry Johansson

Nytt konstverk i centrum - Halmstad får sin egna knutna revolver

Den 24 maj invigs ett nytt konstverk i centrala Halmstad, nämligen Carl Fredrik Reuterswärds knutna revolver, Non Violence. Skulpturen är en gåva till staden och kommer att placeras i korsningen Brogatan/Hantverksgatan. Revolvern är gjord i brons och är placerad på en sockel av hallandsgnejs

–  Det är inte varje dag man får en sådan här present! Vi är jätteglada och hoppas och tror att konstverket kommer förhöja upplevelsen av Brogatan samtidigt som konstverket i sig är en viktig symbol, säger Karolina Peterson, konstchef på kulturförvaltningen.

Under hösten 2013 har Brogatan byggts om med målsättningen att skapa en attraktiv gata där bussar, gående och cyklister samverkar i trafikrummet. Som ett led i denna förändring ville Anders Berling, glasmästare och fastighetsägare i Halmstad, bidra till ett intressantare centrum och valde därför att skänka konstverket med den viktiga symboliken till Halmstads kommun.

En internationellt känd fredssymbol

Carl Fredrik Reuterswärd skapade ursprungligen verket som en kommentar till mordet på John Lennon, men med tiden har den knutna revolvern kommit att bli en internationellt känd fredssymbol och kan numera ses på en rad platser runt om i världen. Mest känd är den som finns utanför FN-byggnaden i New York.

Carl Fredrik Reuterswärd fyller 80 år i år och är en mångsidig konstnär. Han har under åren haft kopplingar till Halmstad genom bl.a. konstnärerna i Halmstadgruppen och Söndrumskolonin. I slutet av 2015 kommer Halmstads Konsthall att visa en utställning med Reuterswärd.

Konstverket invigs under Halmstadgillet

Lena Ekman, ordförande i kulturnämnden, inviger konstverket den 24 maj kl. 13.00. Då finns även Anders Berling på plats och överlämnar konstverket till Halmstads kommun.

Gå på konstpromenad och se fler nya verk

Direkt efter invigningen, kl. 14.00, kan du följa med på en guidad konstpromenad med fokus på nya verk i staden. Promenaden är gratis och samling sker vid Non Violence. Se alla konstpromenader i sommar.