Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Foto: Michelle Roy

Nu byggs Halmstadväggen – öppen för alla att måla på

Halmstad får inom kort ett nytt offentligt konstverk – Halmstadväggen. Men det här konstverket kommer att skilja sig från andra konstverk genom att vara i ständig förändring då det rör sig om en 30 meter lång konstvägg av betong, öppen för alla att måla på. Väggen kommer att byggas intill skateparken vid Halmstad Arena.

För drygt ett år sedan hörde en grupp unga graffitimålare av sig till kommunen med en önskan om en öppen vägg att måla på. De fick då vara med som referensgrupp i förstudien som gjordes för att undersöka möjligheterna. Sedan dessa har de bland annat gjort studiebesök i andra städer för att dra lärdomar av deras erfarenheter och varit med och valt platsen för väggen som nu ska byggas, på en kulle ovanför skateparken vid Halmstad Arena.

- Graffiti kan ses som världens största konst-ism om man ser till antalet utövare och är en konstform likvärdig med andra etablerade konstformer, berättar projektledaren Joacim Eneroth på kulturförvaltningen. Genom att ge Halmstadväggen status som ett offentligt konstverk och placera den på en synlig och tillgänglig plats markerar vi vår syn på graffitin och ger de lokala graffitikonstnärerna möjlighet att utvecklas och utföra sina verk i lugn och ro.

En vägg för all konst

Väggen, som byggs av betong, kommer att bli 30 meter lång och vara öppen för alla kreativa uttryck, inte bara graffiti. Det finns inga regler, utan man kan använda pensel eller sprayburk, vara nybörjare eller konstnär. Alla motiv och tekniker är tillåtna. En öppen vägg är föränderlig vilket betyder att man får måla över varandras målningar. Graffiti eller gatukonst skapas inte i första hand för att bevaras, det betyder alltså att väggen kan målas om och om igen utan problem. Om man inte känner sig bekväm med att måla över någon annans verk, kommer det även att finnas en 15 meter lång ”nybörjarvägg” där det är fritt fram att prova och öva upp sina färdigheter innan man ger sig på den riktiga väggen.

Halmstadväggen kommer börja byggas i början av september och invigas ungefär en månad senare.