Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu är det klart var den nya lekplatsen i Oskarström ska ligga!

Idéerna och förslagen var många när Oskarströmsborna i april fick säga sitt om var den nya temalekparken ska ligga och hur den ska utformas.

Platsen blir Monumentparken/Skansen och temat är naturvetenskap och teknik. Lekplatsen både byggs och blir klar under hösten 2016.

– Det är jätteroligt att det var så många i alla åldrar som ville vara med och tycka till om den nya temalekplatsen, säger Maria Bergström, landskapsarkitekt på Halmstads kommun.

– Att vi bestämde oss för Monumentparken/Skansen är för att det var ett önskemål från många, det ligger centralt men ändå avskilt och det är gott om plats. Det finns många förskolor och skolor i närheten och med temat naturvetenskap och teknik kan även lekplatsen ha ett pedagogiskt syfte. Till exempel kan man utforska olika krafter genom rörelse.

Vad gäller vilken slags lekutrustning det är som efterfrågas mest stack tre favoriter ut.
– Olika typer av gunglek, klätterlek och lekskulpturer står högst på önskelistan och det är bland annat dem vi jobbar vidare med nu. Men vad det blir exakt är för tidigt att säga, berättar Maria Bergström.

Inom klätterlek efterfrågades både klätterutrustning för små och större barn. Lekskulpturer som går att klättra och balansera på önskades, liksom karuseller, balanslek och rutschbanor. Övriga önskemål var iordningställande av grillplats, att lekplatsen ska vara tillgänglig även för funktionsnedsatta barn och att den ska passa för barn i olika åldrar. Samt att ytan gärna får ha konstgräs och vara inhägnad.

– Dessa synpunkter tar vi förstås med oss i vårt fortsatta arbete med att få temalekplatsen på plats, säger Maria Bergström.

Förutom den bestämda placeringen av lekplatsen kom det in flera andra förslag, till exempel vid Tomtelyckan och Lövshultsvägen, där det redan idag finns lekplatser. Dessa ska på sikt rustas upp och är därför inte aktuella för detta projekt.

– Ett förslag gällde området vid Furulund, men denna plats har vi inom teknik- och fritidsförvaltningen enats om inte är aktuell för lekplats men den finns fortfarande med i diskussionerna om mötesplats. Ett annat förslag gällde Silvergatan, men eftersom den platsen ligger i gatumiljö är den inte lämplig på grund av trafiken och dessutom är ytan för liten. Ytterligare ett förslag gällde en plats i närheten av lekplatsen vid Rönnvägen, men då denna lekplats rustades upp 2015 var den föreslagna platsen intill inte aktuell för den nya temalekplatsen.