Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Klimat i fokus på Stadsbiblioteket

Med klimatet som tema hålls en föreläsningskväll på Stadsbiblioteket onsdag 23/4. Kvällens innehåll riktar sig både till allmänheten och politiska företrädare.

Initiativtagare är Ann-Marie Bruno och Anders Bengtsson. Två privatpersoner som tycker det är viktigt att sprida kunskap om de tecken som finns på att klimathotet är på riktigt.
– De anser att kunskapsnivån är för låg bland allmänheten och att det händer för lite på den politiska sidan, säger bibliotekarie Tomas Johansson.
– I år är det supervalår och den största frågan både i EU-valet och det nationella valet borde vara civilisationens överlevnad på lång sikt. De tre IPPC-rapporterna som släppts de senaste månaderna, den allra senaste förra veckan, visar på att vi redan har intecknat en temperaturökning upp till två grader under de kommande 20 åren, men att vi med kraftfulla åtgärder kan hejda ytterligare höjning. Men valdebatterna tenderar att handla om mera näraliggande frågor som i och för sig är viktiga men inte av den dignitet som klimatfrågan är, säger Anders Bengtsson.

Strå till stacken

De båda initiativtagarna hoppas att föreläsningarna skall kunna ändra lite på detta. En omställning handlar, menar de, både om att var och en drar sitt strå till stacken genom att i vardagen ta hänsyn till sin klimatpåverkan
– Men framförallt som väljare ställa krav på/acceptera politiska beslut som kan vara obekväma men nödvändiga, t ex höjd koldioxidskatt, säger Anders Bengtsson. Föreläser under kvällen gör Samuel Jarrick som är en av talespersonerna för föreningen Klimaktion. Han sammanfattar den senaste IPCC-rapporten. Rapporten fokuserar på hur den globala uppvärmningen påverkar ekosystem och samhällen över hela jorden och beskriver riskerna för framtiden. Annika Elmqvist - initiativtagare till Klimatriksdag 2014 - berättar om Klimatriksdagen, främst ur det demokratiska perspektivet. Hon talar också om folkrörelsernas betydelse för det demokratiska genombrottet. Kvällen avslutas med en allmän klimatdiskussion.
– Vi hoppas på en engagerande och tankeväckande kväll där åhörarna får insikt i klimatfrågans allvar. Förhoppningen är också att kvällen får en fortsättning med ett lokalt engagemang för kunskapsinhämtande och opinionsbildning, slutar Anders Bengtsson.

Föreläsningen drar igång 18.00 och är på Stadsbibliotekets övre plan. Fri entré.
Arrangörer är Stadsbiblioteket, Klimataktion, klimatriksdag2014 och ABF