Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Idrottsprojekt ska lyfta Halmstad som attraktiv stad

Nu startar Halmstads kommun tillsammans med föreningsliv, Hallands idrottsförbund, Högskolan i Halmstad med flera projektet Halmstad Idrottsstaden. Syftet är att lyfta Halmstad i det breda perspektivet: idrott, evenemang, folkhälsa, integration, destination, näringsliv och högskolan.

Halmstad Idrottsstaden bygger på ett planeringsdirektiv som kommunfullmäktige antog 2015. Projektet betonar allas möjlighet att delta i föreningslivet, oavsett ålder, kön, etnicitet och sexuell läggning, samt möjligheten att bedriva såväl bredd- som elitidrott på hemmaplan.

Arbetet bedrivs i fem grupper:

  • Breddidrott och samverkan föreningsliv och grundskola/gymnasium.
  • Spontanytor och aktivitetsytor.
  • Elitidrott och evenemang.
  • Lägerverksamheten som en del av idrotten.
  • Samverkan med Högskolan i Halmstad.

Världsmästare deltar

Deltagarna i grupperna, totalt ett 35-tal personer som även har ett ansvar att väga in integrationsaspekten, representerar en imponerande bredd: från världsmästare och WCT-vinnare som Jonas Bergqvist, Jörgen Persson och Sofia Arvidsson, via ledare i elitföreningar som Halmstad BK och Hylte Volleybollklubb, till ledare i föreningar med breddinriktning såsom Halmstad Badmintonklubb och Halmstad Skateboardklubb.

– Vi har en otroligt stark laguppställning med kompetens och erfarenheter som kommer att göra skillnad. Fler och fler unga väljer andra sätt än föreningsformen för att aktivera sig på sin fritid. Vi behöver därför utveckla nuvarande arbetssätt samt prova nya. Halmstad Idrottsstaden är ett mycket bra exempel på ett sådant nytänk, säger Henry Bengtsson, kommunchef i Halmstads kommun.

Höga mål

Det finns ett antal mål kopplade till projektet Halmstad Idrottsstaden, bland annat att Halmstads kommun i tidningen Sport & Affärers kommunranking senast 2018 ska vara rankad:

  • Topp-3 avseende breddidrott (plats 3 i dag).
  • Topp-5 avseende elitidrott (utanför topp-5 i dag).
  • Topp-5 av de 25 främsta idrottskommunerna (plats 13 i dag).

Andra mål är att antalet elever som mår bra eller mycket bra ska öka mellan 2017 och 2019, liksom antalet flickor respektive pojkar i åldern 5-20 år som är aktiva i föreningslivet.

Bred samverkan

– Det känns fantastiskt kul att vi i bred samverkan mellan bland annat kommun, föreningsliv, högskola och förbund tagit fram en gemensam målbild för vad vi vill med idrotten. Gemensamma mål skapar vi-känsla och gör att vi drar åt samma håll, säger Ola Magnusson, t f förvaltningschef teknik- och fritidsförvaltningen som driver projektet Halmstad Idrottsstaden, och fortsätter:

– Föreningslivet är en av de viktigaste kuggarna i vårt samhälle, men kanske allra viktigast är det för barn och ungdomars utveckling och fostran.