Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fysiktema på ny lekplats i Oskarström

I Oskarström på den gamla befästningsplatsen Skansen, vid Viktoriagatan och Odengatan, kommer Halmstads kommun under hösten bygga en ny temalekplats, Fysiklekplatsen.

Genom samtal och dialog med medborgarna har val av plats, önskemål om tema samt innehåll och val av utrustning på lekplatsen framkommit.

Kommunen kommer också i samband med utbyggnaden av lekplatsen även skapa ett konstverk inom samma tema i form av markmålning på den genomgående gång- och cykelvägen. Konstnär är Minna Svensson.

Lekplatsen kan fungera som en plats att utforska fysikens och matematikens lagar. Vad händer när man åker nedför en rutschbana? Här spelar tyngdkraft och friktion in. Vad händer när man gungar, fram och tillbaka, tyngre och lättare?

Karusellen och piruetten snurrar runt, runt, vilka krafter påverkar? På gungbrädan gäller det att hitta jämvikt, varför då? Hur transporteras ljudet från talrören? På lekplatsen kan man upptäcka Newtons vagga, en uppfinning som demonstrerar Isaac Newtons naturlagar, bland annat rörelsemängd och rörelseenergi.

På lekplatsen kan man räkna ut area och volym på till exempel cirklar, kuber och romber. Fysiklekplatsen är en helt vanlig lekplats men ändå inte.

Lekplatsen kan användas i pedagogiskt syfte för skolor och förskolor och samtidigt kan man bara vistas här för att ha roligt, leka och umgås. Utrustning har valts med fokus på de yngre barnen men här finns något för alla åldersgrupper. Lekplatsen har även god tillgänglighet för funktionsnedsatta barn.

Det kommer att finnas gott om sittplatser, bord och ny belysning och vår förhoppning är att lekplatsen blir en ny mötesplats i Oskarström.

Byggstart för den nya temalekplatsen beräknas ske i september och vara färdigbyggt i oktober 2016.

Skiss över lekplatsen.PDF