Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Tuija Lindström visar bilder ur flera bildserier på Halmstads Konsthall i Stadsbiblioteket.

Fotograf Tuija Lindström ställer ut på Halmstads Konsthall

Förlust, förändring och vårt behov av att reflektera över vår förbindelse med naturen är kärnan i fotografen Tuija Lindströms utställning på Halmstads Konsthall som öppnar på onsdag. Utställningen "Paradise Lost" består av fotografier från flera bildserier, bland annat Lindströms hyllade bildsvit "The Girls at Bull's Pond" (1991). I denna serie ser vi bilder av uppställda strykjärn tillsammans med bilder av bleka, eteriska kvinnokroppar flytande i vatten. Att bada kan här representera en ritual för rening eller återfödelse. Tuija Lindström är en av Sveriges mest kända fotografer och mycket inflytelserik inom den skandinaviska fotoscenen.

Tuija Lindströms fotografier berör oss för att de behandlar universella teman som rör våra liv. Trots detta är hon varken intresserad av att skapa berättande bilder eller att prata om innebörden i sina konstverk. Därför är det upp till oss som betraktare att läsa in betydelser i hennes bilder, genom våra egna erfarenheter.

Halmstads Konsthalls curator Michelle Marie Roy tolkar bilderna:

– När vi upplever en oåterkallelig förlust, det kan vara av vår oskuldsfullhet, en älskad vän, eller till och med vår ungdom, lämnar vi ett mentalt tillstånd och går in i ett annat, vilket anas i "The Girls at Bull's Pond".

Temat transformation är också tydlig i Lindströms bildserie "Sleeping Bodies" (1995), där utmattade festgäster slumrar i en trädgård. De lämnar vakenheten för att tillfälligt svepas bort i drömmar och fysisk återhämtning. Dessa två bildserier visas tillsammans med Lindströms många bilder av växter. Vissa är detaljstudier, som "Nepenthes Laughing" (2010), medan andra är mer abstrakta, som serien "Roman Rd" (2007). Dessa bilder av växter har samma meditativa och sensuella kvaliteter som hennes figurativa fotografier.

En av Sveriges mest kända fotografer

Tuija Lindström är en av Sveriges mest kända fotografer och mycket inflytelserik inom den skandinaviska fotoscenen. Hon föddes 1950 i Kotka, Finland. Hon flyttade till Sverige 1975 och tog examen från Konstfack 1984. Redan som student fick Lindström Moderna Museets utmärkelse för unga lovande fotografer. Hon har sedan dess ställt ut i ett antal separat- och grupputställningar runt om i världen. Tuija Lindström var den första kvinnliga professorn vid Högskolan för fotografi vid Göteborgs Universitet, 1992–2002.

Utställningen pågår 19 mars–13 maj 2014  
Fri entre.

Invigning ons 19 mars kl. 17.00
Tuija Lindström närvarar. Alla är välkomna!