Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Europa och tjuren rengörs - följ arbetet på plats

Efter en omfattande genomgång av vattenledningar och reningssystem tidigare i sommar är det nu dags för nästa steg i restaureringsarbetet, ovan jord. Under ca åtta veckor kommer Carl Milles 90-åriga skulptur Europa och tjuren på Stora torg att kläs in, rengöras och behandlas. Allmänhet är välkommen att följa arbetet och ställa frågor till konservatorn varje onsdag kl. 16.00 då tältduken lyfts undan för en stund.

Under försommaren i år har Europa och tjurens vattenledningar och reningssystem setts över så att vattnet blivit fritt från kalk och föroreningar. Dessutom har vattentrycket och strålarnas riktning och spridning reglerats så att det blivit mer ymnig. Carl Milles bronsskulptur är inspirerad av den mytologiska berättelsen om guden Zeus som förvandlar sig till tjur för att röva bort den sköna prinsessan Europa. Strålarna som ursprungligen fanns runt tjurens fundament har nu kommit igång igen och förstärker intrycket av att tjuren kastar sig i vattnet med Europa på sin rygg.

Skulpturgruppen rengörs nu

Den 24 augusti är det dags för konserveringsarbetet av själva skulpturgruppen, bassängen och belysningen. Men redan denna vecka börjar förberedelserna och vattnet stängs av. Med åren har skulpturen fått en brungul beläggning av smuts och föroreningar, och kalken i vattnet har lämnat vita avlagringar. Arbetet med att ta bort dessa utförs av en konservator. Det hela kommer att ta ca åtta veckor och ske på plats i ett tält på Stora torg. Efter att beläggningarna är borttagna så rengörs och vaxas skulpturen. Förhoppningsvis blir den lika vacker som den var 1926!

Frågestund med konservatorn varje onsdag

Är du nyfiken på vad som händer bakom tältduken? Kom på en frågestund med konservatorn! Från och med 2 september, öppnas tältet varje onsdag kl. 16-17. Arbetet beräknas vara färdigt i slutet av oktober.