Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Bengt ”Bengan” Johansson tar plats på Wall of Fame

En stor idrottsprofil som betytt mycket för Halmstad – och Halmstadsborna. Nu tar Bengt ”Bengan” Johansson, en av de mest meriterade förbundskaptenerna inom handbollsvärlden, plats på Wall of Fame i Halmstad Arena. Bengan har skördat stora internationella framgångar i sin karriär som förbundskapten.

Utnämningen av Bengt ”Bengan” Johansson har skett av en jurygrupp med representanter från Hallandsposten, Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad och Halmstads Idrottshistoriska Förening.

I dag, onsdag, har hans porträtt monterats på väggen bredvid profiler som Bengt ”Böna” Hansson, Jörgen Persson, Josef August Lagergren, Susanne Ljungskog och Rolf Peterson.

Juryns motivering: "Det är med stolthet vi idag hedrar en mycket meriterad idrottare och idrottsledare på Halmstad Arenas Wall of Fame.

Han föddes på öster i Halmstad. Spelade både fotboll och handboll. Snart blev det fokus på Handbollspojkarna. Efter studenten vid Halmstads läroverk bar det av till Stockholm för studier vid universitetet och Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Han fortsatte med handbollen i SoIK Hellas där GIH-läraren och landslagets målvakt Roland Mattson var spelande tränare och inspiratör. Mellan åren 1964 och 1972 spelade han 83 landskamper.

När han spelade sina sista landskamper var han tillbaka till Halmstad och allsvenskt spel med HK Drott. Snart blev han spelande tränare och så småningom enbart tränare. Det var nu den långa raden av framgångar för Drott började. Han var tränare och ledare när Drott blev svenska mästare 1975, 1978, 1979, 1984 och 1988 då han blev förbundskapten för landslaget.

Hans banbrytande sätt att leda sitt landslag i 471 landskamper från 1988–2004 gav osannolika framgångar med 2 VM-guld, 4 EM-guld, 2 VM-silver, 3 OS-silver, 2 VM-brons. 1990 fick han Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris. 1998 erhöll ”Bengan Boys”, som landslaget ofta kallades, Svenska Dagbladets bragdmedalj för EM-seger.

Wall of Fame-juryn är stolt över att idag få hedra Bengt ”Bengan” Johansson med en plats på Wall of Fame i Halmstad Arena.”

Wall of Fame – Halmstads ambassadörer

Halmstad är en framgångsrik idrottsstad med såväl bredd som spets. Staden har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare och idrottsledare som lyckats både nationellt och internationellt. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta. Möjligheten att på ett enkelt och tydligt sätt kunna lyfta fram och tacka dessa förebilder för vad de gett tillbaka till andra Halmstadbor, är skälet till att Wall of Fame introducerades.

Första gången lät vi Halmstadborna få rösta fram den person som de anser har varit mest betydelsefull för Halmstad genom sina insatser i Drotts tröja. Nu kommer det varje år att röstas fram två idrottare eller idrottsledare som betytt mycket för vår stad, sin idrott och sin klubb. Personerna ska ha en lokal anknytning till Halmstad. Han eller hon ska ha tävlat på hög internationell nivå men också haft en del av sin karriär i föreningar i Halmstadsområdet.

En jurygrupp bestående av personer från samarbetspartners röstar och beslutar om vem som ska bli nästa kandidat att ta plats på Wall of Fame. Uppmärksammandet sker i samband med ett publikt idrottsevenemang på Halmstad Arena.

Wall of Fame handlar om framgångsrika idrottare från Halmstad – således är det Halmstads kommun som står bakom projektet. Lika självklart är det att teknik- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för alla idrottsanläggningar och har en stark relation till alla idrottsföreningar, är den organisation som har det operativa ansvaret för Wall of Fame.

Samarbetspartners: Hallandsposten, teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, Destination Halmstad, Halmstads Idrottshistoriska Förening.