Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Barnsatsning på Mjellby Konstmuseum - 600 tredjeklassare bussas ut

Sedan öppnandet av höstens stora utställning Halmstadgruppen - Hemma i Halmstad på Mjellby Konstmuseum har många Halmstadbor kommit och tagit del av Halmstadgruppens mer okända historia från tiden innan de sex konstnärerna bildade Halmstadgruppen. Många av de äldre besökarna känner igen sig i de dokumentära fotografierna och filmerna som visar Halmstad i början av förra seklet, men nu satsar museet extra på att även få dit en yngre målgrupp.

600 skolelever besöker museet i november

Samtliga Halmstads kommuns klasser i årskurs tre har blivit inbjudna att kostnadsfritt besöka museet under november månad. Under besöket får eleverna en anpassad visning av utställningen och efteråt får de skapa bilder av dagens Halmstad i museets kreativa verkstad. Dessa bilder kommer sedan att finnas kvar till och med 13 december, och blir en del av utställningen.

- Utställningen handlar också om att ha Halmstad som hemstad, berättar Ylva Brännström, konstpedagog på Mjellby Konstmuseum. Vi kommer att prata om hur det var att växa upp i Halmstad för hundra år sedan, och vad det innebär idag. Är Halmstadgruppens Halmstad helt skilt från vårt eller kan vi känna igen oss?

På en karta i utställningen kan besökarna se att Halmstadgruppen har lämnat spår runt om i hela kommunen, till exempel genom offentliga konstverk, utsmyckningar i kyrkor och bostäder.

- Halmstadgruppen är en del av Halmstads kulturarv, att lära känna Halmstadgruppen är att lära känna sin hembygd, säger Ylva Brännström. För oss är det viktigt att alla får ta del av detta, därför bjuder vi även på bussresan hit.

Konst på barnens villkor

Även i utställningen har man tänkt på barnen, bland annat har museet denna gång gett den yngre publiken ett helt eget rum. En röst guidar barnen runt i utställningen via en spännande ljudguide som avslutas i skymningslandet. Där kan de kliva in i en av Sven Jonssons målningar, bokstavligt talat, och utforska den med alla sinnen.

- Ljudvandringen bygger mer på känslor än fakta. Det är viktigt att barn får titta på konst på sina egna villkor, säger Ylva Brännström. Barn är ofta mycket modigare när de ser på konst än vad vuxna är, och har mycket mer inlevelseförmåga!

Öppet för alla - varje dag

Utställningen pågår tom 17 januari och har öppet alla dagar klockan 12-17. Barndelen stängs tillfälligt den 23 november för att lämna plats åt Halmstad konstnärsklubb julutställning, men öppnar igen den 22 december. Barn och ungdomar under 20 år har alltid fri entré på Mjellby Konstmuseum.