Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Assa Kauppis barnskulpturer trotsar skönhetsidealen – ny utställning på Halmstads Konsthall

Människan och dess beteende är centralt i Assa Kauppis konstnärskap. Genom att skulptera barn i olika positioner och situationer problematiserar hon hur vårt samhälle ser ut med extrema skönhetsideal och en ständig jakt efter vinnare. I sommar kan du se hennes konst på Halmstads Konsthall i Stadsbiblioteket (15 juni–6 september).

Redan som barn exploateras, granskas och bedöms vi utifrån utseende och förmågor. Assa Kauppis konstnärskap handlar om hur livet blir allt mer tävlingsinriktat. I sina realistiska skulpturer, i tre serier, bearbetar Kauppi brännande aktuella ämnen.

Skulpturgruppen The Race is Over handlar om hur olika förutsättningar vi har att lyckas i livet, förutsättningar som formar oss från barnsben. I en lång rad står simmarna redo på startpallarna: barn i badkläder, badmössa och simglasögon, väntandes på startsignalen. Men vissa ser mer startklara ut än andra, vissa har självförtroendet och stödet, medan andra ser tveksamma och obekväma ut. En pall står tom: barnet som inte har lyckats ta sig till start.

Verket In Search of a Winner tar spjärn mot skönhetstävlingar för barn. Kauppi reagerar på hur barn från spädbarnsåldern och uppåt betraktas och bedöms utifrån sitt utseende. Barnen sminkas, kläs upp och framställs som små vuxna. I konstverket ser vi en flicka som trotsigt satt sig ner med ryggen mot skönhetstävlingen och dess krav. Runt omkring henne har djur samlats, som skydd mot en värld ett barn inte borde behöva möta.

De skulpterade spädbarnen i Bred for Beauty är färgsatta efter prispallens nivåer: guld, silver och brons. De sover sött, till synes omedvetna om tyllkläderna och de enorma lösögonfransarna, på tillväxt för att formas in i skönhetsindustrin. Den mest realistiska bebisen hamnar på tredje och sista plats. Vad signalerar detta? Är det så i vårt samhälle att den som är mest konstlad och tillgjord är den som når framgång? Assa Kauppi vänder sig mot de extrema skönhetsideal och den ständiga jakten på en vinnare som präglar vår värld.

Assa Kauppi (f. 1977) bor och arbetar i Stockholm. Hon har sedan examen från Kungliga Konsthögskolan 2011 ställt ut på en rad platser runt om i Sverige, både i grupputställningar och separat.

Utställningen invigs onsdag 15 juni, kl 17.00–18.30

Konstnären närvarar. Alla är välkomna!

Utställningen pågår 15 juni–6 september 2016.

Till Halmstads Konsthalls webbplats