Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets Kulturlax och Kulturstipendium utsedda

På kulturnämndens möte idag beslutades att Rickard Söderberg och hans kör ”Team Rickard” får Kulturlaxen 2014 för den mest minnesvärda kulturhändelsen 2013. Halmstads kommuns kulturstipendium tilldelas musikerna Per Eriksson och Elina Nygren.
Priserna delas ut i samband med Nationaldagsfirandet på Hallandsgården 6 juni.

Kulturlaxen 2014

Kulturlaxen är ett uppmuntringspris på
10 000 kr som kulturnämnden delar ut varje år för den mest minnesvärd kulturhändelsen under föregående år. Med en given undertext av tolerans, genorisitet och kärlek har Rickard och hans kör ”Team Rickard” i tv-programmet Körslaget förstärkt bilden av Halmstad som en musikstad.

­– Även om Rickard och kören inte vann tävlingen så vann de våra hjärtan, säger Lena Ekman, (M) kulturnämndens ordförande.

Efter Körslaget hösten 2013 håller Rickard och kören fortfarande ihop och har haft flera utsålda konserter i Halmstad.

Rickard Söderberg
Rickard Söderberg, som är från Halmstad men numera bosatt i Malmö, är en av de mest omtalade, frispråkiga och framgångsrika operasångarna i Sverige idag. Med en gedigen musikutbildning på bland annat OperaAkademiet i Köpenhamn har han sjungit professionellt på världens operascener i över ett decennium.

Kulturstipendium 2014

Halmstads kommuns kulturstipendium delas ut till personer som visat lovande förutsättningar för insatser inom det kulturella verksamhetsområdet. Vinnarna får i år 30 000 kr vardera.

Per Eriksson, 28 år, kommer från Laholm och studerar opera på OperaAkademiet i Köpenhamn sedan 2012. Förra sommaren arrangerade Per en operakonsert på Vallåsens värdshus tillsammans med sex andra operastudenter. Per kommer att använda sina pengar till en operakurs i Italien men även till sommarkonserter runt om i Halland.

Elina Nygren, 27 år är född och uppvuxen i Halmstad. Sedan 2008 är Elina en del av stråkkvartetten Vindla och har samarbetat med en rad etablerade musiker som Nina Persson, Linnea Henriksson med flera. Med stipendiepengarna kommer Elina utveckla arbetet i stråkkvartetten men även ta lektioner i arrangering och komposition.

– Det är en ära att kunna uppmärksamma två duktiga musiker och som alla, på sitt eget sätt, bidrar till den svenska och halländska kulturen, säger Lena Ekman, (M) kulturnämndens ordförande.

Kontakt Lena Ekman (M)), Ordförande kulturnämnden Tfn: 0708-19 75 19. E-post: lena.ekman@halmstad.se Eva-Marie Paulsson (S), Vice ordförande kulturnämnden Tfn: 070-571 33 93. E-post: eva-marie.paulsson@halmstad.se