Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Agnes Cleve, Automobil, 1920-tal

Agnes Cleve, Automobil, 1920-tal

Agnes Cleve - sommarens utställning på Mjellby Konstmuseum

Lördag 10 maj invigs Agnes Cleve i en stor separatutställning på Mjellby Konstmuseum. Genom drygt 100 verk får du möta modernismens olika uttryck utifrån en konstnärs blick, men också följa historien om Agnes Cleves spännande liv i Sverige och i världen. Fri entré denna dag.

Agnes Cleve (1876–1951) hörde till en av de allra första svenska modernisterna. Hon var en viktig aktör i det dåtida svenska konstlivet och var med sina internationella konstnärsvänner en länk till Europas konstscen. Utställningen ger en omfattande bild av Cleves konstnärskap och placerar henne åter i fokus i svensk konsthistoria.


–  I utställningen berättar vi historien om ett rikt och spännande konstnärskap. Agnes Cleve lever i och skildrar en intressant brytningstid då hela vårt moderna samhälle formas, säger Annelie Tuveros, intendent på Mjellby Konstmuseum.


En globetrotter med konstnärsvänner

Agnes Cleve var en globetrotter som reste obehindrat mellan Berlin, Paris och New York – centrala mötesplatser för det konstnärliga avantgardet. Hon rörde sig i den moderna konstens innersta kretsar och anammade konststilar som var helt nya för Norden. I hennes nätverk fanns konstnärer som Wassily Kandinsky, Gabriele Münter och Henri Le Fauconnier. Resorna skildras i hennes konst. Vi möter medelhavets dramatiska landskap och konstmetropolerna London, Paris och Berlin, men också New Yorks pulserande stadsliv med mångfaldens utbud. Genom åren gjorde Agnes Cleve också många porträtt, utsikter från sina bostäder i Stockholm och bohuslänska landskap.

Utställningen är producerad av Mjellby Konstmuseum

Utställningen är producerad av Mjellby Konstmuseum. Agnes Cleve ställde under sin levnad ut sin konst kontinuerligt, men efter sin bortgång förpassades hon till periferin. På 80-talet väcktes ett globalt intresse för de kvinnliga modernisterna och hon har sedan dess visats på flera svenska institutioner, men då ofta i relation till sin man John Jon-And eller andra konstnärskollegor. Mjellby Konstmuseums ambition med denna utställning, är att ge en bredare och mer nyanserad bild.

– Agnes Cleves förmåga att ta sig an modernismens bildvärld kopplat till städernas och industriernas framväxt, tillsammans med ett skickligt måleri, placerar henne i en unik position i svenskkonsthistoria. Det är värt att visas i sin fulla bredd, säger Annelie Tuveros.

Bokrelease 28 maj

I samband med utställningen produceras även en katalog med omfattande bildmaterial. Katalogen släpps vid en bokrelealse den 28 maj kl. 17.00

Utställningen visas på Mjellby Konstmuseum 10 maj – 7 september 2014

Se invigningsprogram 10 majlänk till annan webbplats

Läs mer om utställningenlänk till annan webbplats