Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vi har en vinnare och huset har ett namn

​Tvåhundra förslag kom in från allmänheten. En jury tog fram tre finalister och erbjöd alla att rösta på sitt favoritförslag. Folket har talat och vårt nya hus för kultur har ett namn; Kulturhuset Najaden!

Namntävlingen

Vi utlyste en namntävling för vårt nya hus för kultur. 199 förslag kom in och en jury gick igenom de inkomna förslagen utifrån olika aspekter; vad namnet står för/innebörd, hur lätt det är att säga, hur väl namnet täcker verksamheten som ska vara i huset, om namnet har lokal förankring, hur vanligt förekommande det är som namn och om det fungerar internationellt.

Tre finalister togs fram. Halmstads kommun startade en omröstning på webben och uppmanade allmänheten att rösta på sin favorit av de tre final-förslagen. Flest röster fick Kulturhuset Najaden, följt av Kulturan och Cordialen.

De 455 rösterna fördelades som följer:
242 röster för Kulturhuset Najaden
166 röster för Kulturan
47 röster för Cordialen

Vinnare i tävlingen

Tre personer hade skickat in förslaget Kulturhuset Najaden. På eftermiddagen onsdagen den 21 mars drogs en vinnare i live-sändning på Halmstads kommuns facebook-sida. Vinnaren får fyra biljetter till den stora invigningskonserten den 21 oktober. Vinnaren meddelas via e-post.


Invigning i höst

Invigningen sker under hösten med startskott den 20 oktober. Invignings-programmet kommer senare i vår.

Om namnet Kulturhuset Najaden
Najad är det grekiska ordet för "flöda", "strömma". Det kom in flera olika förslag med Najaden i namnet och en motivering är att namnet passar för ett hus där musiken flödar och genom konstnärliga ådror strömmar kreativitet.

Namnet betyder vattennymf på svenska och passar bra på Söder där många gatunamn anknyter till sjö och hav. En motivering; ”Tänk att få lov att bada i kulturupplevelser!” Namnet motiveras även att fullriggaren Najaden, som låg i Nissan utanför Halmstad slott, fortfarande finns i halmstadsbornas hjärtan. Att ge kulturhuset namnet Najaden är en bra koppling såväl ur historiskt som geografiskt perspektiv. ”Najaden återuppstår med musik, dans och kultur och blir Halmstads nya flaggskepp!”