Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Renoveringsstart för lekplatsen i Norre katts park

Ett stort klättertorn med tubrutschkana, spännande djurskulpturer och lekhus i form av hyddor. Det är bara några exempel på alla djungeläventyr som väntar leksugna besökare i Norre katts park. Renoveringen av den populära lekplatsen startar i början av oktober och beräknas vara klar till årsskiftet.

Så här kommer klättertornet att se ut. Illustration: Kompan

Lekplatsen i Norre katts park är omtyckt, men har varit i behov av renovering under en längre tid. Nu är det äntligen dags för upprustning. Byggstart blir i början av oktober och går allt enligt planerna ska lekplatsen med djungeltema vara klar för öppning till årsskiftet. Valet av tema, lekredskap och övrig utrustning har Halmstads kommuninvånare och besökare varit med och tagit fram.

– Vi gick ut med en webbenkät och fick in 988 svar! Det är dessa som vi har utgått ifrån när vi har ritat och planerat den nya lekplatsen. Här kommer att finnas något roligt för både stora och små, säger Maria Johansson, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

Klättertorn med rutschkanor, snirklig låtsasflod och gungor i olika former

Djungeltemat är genomgående på hela lekplatsen. Här kommer bland annat att finnas lekhus i form av hyddor, flera olika sorters gungor, studsmatta, karusell, baksandsyta samt djurskulpturer i form av apor, krokodiler, sköldpaddor och papegojor.

– Den stora tilldragelsen kommer att vara ett nästan nio meter högt klättertorn som är fullt av lekfunktioner, bland annat en tubrutschkana från över sex meters höjd, säger Maria Johansson.

Lekplatsen i Norre katts park kommer även att få fler soffor, bord och bänkar. Planteringar med mycket bambu och inslag av blommande buskar förstärker djungeltemat ytterligare.

Tillgänglighetsanpassad lekplats

Tillgänglighet har en hög prioritet i projektet. Fallskydden består av gummiasfalt och klättertornet har bland annat flera tillgänglighetsanpassade funktioner. Karusellen, baksandsytan, hyddorna och studsmattan är också exempel på tillgänglighetsanpassade lekredskap.

– Vi har jobbat med både utrustning och underlag särskilt anpassade för barn med funktionsvariationer. Vi har haft ett gott samarbete med kommunens tullgänglighetsgrupp och RBU, Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, i Halland som har fått vara bollplank och ge förslag på vilken typ av utrustning som skulle passa på lekplatsen, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

Begränsad framkomlighet under renovering

Lekplatsen i Norre katts park kommer att vara avstängd under hela byggtiden. Under projektets gång kommer det att ske byggtrafik i anslutning till arbetsplatsen. Denna kommer till viss del att påverka framkomligheten i området.

– Det känns verkligen roligt att kunna rusta upp en så omtyckt lekplats. När vi öppnar upp den kommer allt förutom de nya växterna att vara på plats. De får vänta till våren när vi gör övriga planteringar. Lekplatsen kommer eventuellt att kompletteras med en växtlabyrint av salix, säger Anneli Bylander, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

Projektet har en budget på fyra miljoner kronor.

Illustration över hur lekplatsen i Norre katts park kommer att se ut.