Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Pat Perry målar en stor väggmålning i Simlångsdalen

Nu avslöjas årets street art-konstnär! Pat Perry är en amerikansk konstnär och illustratör baserad i Detroit. Hans konst finns över hela världen: i Nya Zeeland, Irak, Italien och nu kommer han för första gången till Sverige för att göra en väggmålning i Simlångsdalen.

Pat Perry (1991–) är en eftertraktad konstnär och illustratör och gör regelbundet uppdrag över hela världen åt bland annat New York Times, BBC, The Guardian, VICE Magazine med flera. Han väljer sina uppdrag med stor omsorg och har vid flera tillfällen avvisat beställare och uppdrag som inte inspirerat honom. För en liten tid sedan erbjöds han 40 000 dollar för en målning åt ett stort amerikanskt företag, och trots den åtråvärda summan tackade han nej för att behålla sin konstnärliga integritet.

Motivvärlden rör sig ofta kring människans förhållande till naturen och han har hämtat mycket av inspirationen från resorna han gör runt i världen. Ofta beskrivs han som en äventyrare som dokumenterar sina resor genom konst och i synnerhet hans skissböcker har kommit att bli mycket uppmärksammade och uppskattade.

Väggmålning av Pat Perry, i Detroit USA.

Tidigare verk av Pat Perry, i Detroit USA.

Orten Simlångsdalen omges av de djupa halländska skogarna och naturreservaten i trakten lockar många besökare med sina sjöar, bokskogar och vandringsleder. Miljön och naturen är därför viktiga frågor för de som bor i Simlångsdalen och många är själva intresserade av friluftsliv.

Möjligheten att få måla på en plats som Simlångsdalen gjorde att Pat Perry blev intresserad. När han sedan fick höra att väggen ligger centralt i orten och att det är på ett boende för äldre konsten ska finnas fick det slutligen honom att tacka ja till uppdraget. Väggmålningen är beställd av Halmstads kommun som samarbetar med Simlångsdalens samhällsförening och projektet curateras och projektleds av Lennart Alves och Kristina Gernes från TAG.

– Det känns viktigt att genom konsten få ge något tillbaka till dem som bor på platsen. Jag ser fram emot att få måla på ett så naturskönt ställe, säger Pat Perry.

– Han har ett tidlöst, poetiskt uttryck i sina muraler som kommer bli spännande här i Simlångsdalen. Han har ingen färdig skiss när han kommer hit, utan kommer arbeta fram ett motiv utifrån platsen. Det är ingen uppförstorad illustration utan kommer bli ett unikt verk, säger Lennart Alves, curator för projektet.

Halmstads kommun har de senaste åren satsat på gatukonst med verk av bland annat Milu Correch, Carolina Falkholt, Roadsworth och Fanakapan. Kommunens vision är att konsten ska vara vardagsnära och nästa muralmålning att uppföras i kommunen är därför centralt placerad i samhället i Simlångsdalen med potential att bli ett landmärke för både dem som bor i orten och de 40 000 personerna som passerar väg 25 varje dag.

Open lines av Pat Perry

Två tidigare verk av Pat Perry, Open lines, verken finns på två skolor USA och i Irak.

Ett av Pat Perrys senaste projekt är en serie muraler som spänner över två världsdelar. De två systermålningarna i Open Lines finns på två skolor i Sulaymaniyya, Irak och i Maines, USA och är typiska för hur Pat Perry arbetar. I sina verk gestaltar han vår tids stora samhällsfrågor speglade i den lilla människans vardag.

Information om projektet

Pat Perry kommer att uppföra sitt verk i på Ljungblommans äldrelägenheter, Brearedsvägen i Simlångsdalen under vecka 36-37 2019.

Projektet är möjligt att genomföra tack vare stöd från det kommunala fastighetsbolaget HFAB, Simlångsdalens samhällsförening och det lokala näringslivet i form av Hallands målaremästareförening, ML måleri AB och Vargaslätten förvaltning AB