Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Nu blir det liv i Laxen går upp

Våren 2021 kommer invånare och besökare återigen kunna njuta av det populära konstverket Laxen går upp i sin fulla prakt som en livfull fontän. Efter sex års torrläggning pågår nu arbetet med att pumpa in vatten från Nissan istället för rent dricksvatten.

Laxen går upp är en populär och välkänd skulptur placerad utmed Nissan i Picassoparken i centrala Halmstad. Konstverket var tidigare kopplat till dricksvattenledningen och stora mängder rent vatten försvann ut i Nissan. Ur ett hållbarhetsperspektiv stängdes därför vattenfontänen av år 2014. Sedan dess har skulpturen varit torrlagd, något som nu Oscar Hansons VVS fått i uppdrag att ändra på i samarbete med Laholmsbuktens VA. Arbetet med att bygga en lösning för att ta Nissans vatten till fontänen har startat och vattnet ska återigen spruta från fontänen våren 2021.

- Att stänga av Laxen går upp var en självklarhet med hänsyn till att vi måste vara rädda om vårt dricksvatten och nu känns det väldigt positivt att på ett hållbart sätt kunna starta upp den igen till sommarsäsongen. Både invånare och besökare i Halmstad har saknat fontänen på konstverket, som i folkmun kallas ”Tre piss i Nissan”, berättar Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och samling på Halmstads kommun. Picassoparken är mycket välbesökt och är en viktig del av Kulturstråk Nissan. Stråket ska uttalat vara en oas och ge upplevelser, därför är det helt rätt att återigen ge skulpturen liv som en vattenfontän. Precis så som konstnären Walter Bengtsson avsåg från början.

- Vi måste hela tiden sträva efter en så smart vattenförbrukning som möjligt. Det är inte okej att använda stora mängder av vårt viktigaste livsmedel, dricksvatten, i en fontän som sprutar rakt ut i Nissan. Laxen går upp hade en snittförbrukning på 3500 kubikmeter per år vilket motsvarar 70 personers årsförbrukning eftersom en person, i runda slängar, förbrukar 50 kubikmeter per år, säger Catarina Berg som är abonnentingenjör på LBVA.

- Vårt uppdrag är att återställa Walter Bengtssons konstverk på ett miljövänligt sätt. Det är krångligare än vad man kan tro att använda Nissans vatten. Vattnet är fullt av partiklar och det ställer till problem med filtren. Halmstads kommun är ett föredöme när det gäller att spara vatten och det här arbetet är ett av flera som vi på företaget Oscar Hansons VVS gjort med samma syfte, säger Lennart Svensson som projektleder restaureringsarbetet.

Om konstnären till Laxen går upp

Halmstadkonstnären Walter Bengtsson(1927-1998) var skulptör, målare och grafiker. När skulpturen placerades i Halmstad väckte den diskussion om man verkligen får framställa Hallands landskapsdjur hur som helst. En mer realistisk avbildning efterfrågades men konstnären var inte intresserad av att avbilda verkligheten. Laxarna sprutar vatten genom sina stjärtfenor under sommarsäsongen och på grund av detta kallas skulpturen ”tre piss i Nissan” i folkmun. Lions klubb beställde skulpturen som sedan skänktes till Halmstads kommun.