Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kulturlax och kulturstipendiater utsedda

Den ideella kulturföreningen FIKA som förra året tog över och utvecklade verksamheten i Rotundan får 2018 års Kulturlax. Det beslutade kulturnämnden på onsdagen. Halmstads kommuns kulturstipendium går i år till violinisten Mette Gerdle och konstnären Cecilia Hansson. Priserna delas ut i samband med nationaldagsfirandet på Hallandsgården den 6 juni.

Kulturlaxen 2018 går till FIKA – Fantastiskt intressant kultur åt alla

Kulturlaxen är ett uppmuntringspris på 20 000 kronor som kulturnämnden delar ut för den mest minnesvärda kulturhändelsen under föregående år.

Årets Kulturlax går till den ideella föreningen FIKA (Fantastiskt intressant kultur åt alla) som 2017 startade sin verksamhet på anrika Rotundan i Norre katts park. Serveringen på Rotundan kompletterades med kulturaktiviteter och många unga fick sina första sommarjobb i verksamheten.

Kulturnämndens motivering lyder: ”Föreningen Fantastiskt intressant kultur åt alla, FIKA, tilldelas årets Kulturlax för sitt engagemang att under 2017 driva café Rotundan på ett professionellt sätt och för sin vilja att utveckla denna oas i Halmstad.”

Kulturstipendier till Mette Gerdle och Cecilia Hansson

Halmstads kommuns kulturstipendium delas ut till personer som visat lovande förutsättningar för insatser inom det kulturella verksamhetsområdet. Vinnarna får i år 25 000 kronor vardera.

Mette Gerdle, 20 år, är klassisk violinist. Som femåring lärde hon sig spela violin genom Suzukimetoden på Halmstads kulturskola. Under sin tid på Sturegymnasiet startade Mette Gerdle en folk- och poptrio tillsammans med två vänner. De kallar sig Karavan Trio och har bland annat turnerat på kommunens äldreboende. Numera studerar Mette Gerdle klassisk violin på högskolan för scen och musik i Göteborg.

Mette Gerdle vill använda pengarna till vidare skolning inom sin genre. Hon får stipendiet med motiveringen: ”En ung, begåvad och ambitiös person, med siktet inställt på att vidareutbilda sig för att nå den dröm hon har, att bli heltidsmusiker.”

Cecilia Hansson, 28 år, tar sin examen i arkitektur nu i maj. Hon har under sina studier utforskat kopplingen mellan bildkonst och arkitektur genom att fokuseras på hur personer ser på sin omgivning. Vid ett promenadstråk i Paris gjorde hon illustrationer baserade på hur personer ser på platsen, vilket gav ett komplement till traditionella guideböcker. Istället skapades en annan typ av guide, där ögonen och den egna upplevelsen av arkitekturen står i fokus.

Cecilia Hansson vill nu göra ett liknande projekt i hemstaden Halmstad genom att skapa ett formspråk baserat på färger, symboler och former i staden. Hon får 30 000 kronor i stipendium med motiveringen: ”Genom en koppling mellan arkitektur och bildkonst, skapar Cecilia Hansson en upplevelse av stadsrummet, som bidrar till att finna nya och spännande miljöer och upplevelser för alla som vistas i staden.”