Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Henrik Dagård på Wall of fame i Halmstad Arena

Torsdagen den 13 juni sattes ett nytt porträtt upp på Halmstad Arenas Wall of fame. Den före detta friidrottaren tillika EM-medaljören Henrik Dagård var själv på plats för att ta emot utmärkelsen.

Två gånger per år röstar en jury fram en idrottare eller ledare som har betytt mycket för idrotten i Halmstads kommun. Vinnaren, som ska ha en lokal anknytning och ha tävlat både för en Halmstadsförening och på hög internationell nivå, får sitt porträtt uppsatt på Wall of fame i Halmstad arena.

Nu var det Henrik Dagårds tur. Den före detta friidrottaren, som är född och uppvuxen i Halmstad, startade sin tävlingskarriär i IFK Halmstad. Två av hans största meriter är silvermedaljerna i tiokamp och sjukamp vid EM i Helsingfors 1994. Henrik Dagård kan även stoltsera med ett VM-brons, två SM-guld, ett SM-silver, ett SM-brons och ett svenskt rekord i tiokamp (8 403 poäng) 1994 som stod sig ända till 2009. Han har även det nuvarande svenska rekordet i sjukamp, med 6 129 poäng. Idag jobbar Henrik Dagård som försäljningschef och bor i Halmstad med sin familj.

– Det är hedrande att få vara med på Wall of fame. Att få en sådan här utmärkelse i den stad som man är uppvuxen i och fortfarande bor i, det är fantastiskt. Halmstad kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat, sa Henrik Dagård.

Henrik Dagård vid Wall of fame i Halmstad Arena

Juryns motivering

"Han tog EM-silver i tiokamp i Helsingfors 1994 och medaljer på EM i sjukamp inomhus både 1994 och 1995, vilket gjorde honom till inte enbart Sveriges hetaste friidrottare utan även en av landets mest omtalade idrottsmän under den perioden. Och om det inte hade varit för skadeproblemen hade karriären kunnat bära ännu högre och – längre när han valde att sluta efter tiondeplatsen i OS i Sydney 2000.

Men förutom EM-medaljerna och ett antal SM-guld stod sig hans svenska rekord i tiokamp ända fram till 2009 och rekordet inomhus i sjukamp – det håller än i dag. Så bortglömd är han definitivt inte, även om han sedan länge dragit sig bort från rampljuset och efter friidrottskarriären också tog ett allsvenskt guld i fotboll som fystränare i Elfsborg 2006. Och därför tar han nu välförtjänt en plats i det celebra sällskapet i Wall of Fame i Halmstad arena – HENRIK DAGÅRD!"

Jurygruppen består av personer från samarbetspartnerna bakom Wall of Fame: Hallandsposten, Halmstads kommun, Destination Halmstad och Halmstads Idrottshistoriska Förening.