Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Harplinge först ut med "meröppet" bibliotek

Släng in barnböckerna kl. 7 innan jobbet, plugga eller ha föreningsmöte en sen onsdagskväll i ett obemannat bibliotek. Den 6 december blir det verklighet i Harplinge när biblioteket där är först ut i Halmstad med ”meröppet”.

Meröppet innebär att besökarna får tillgång till biblioteket alla dagar, året runt, mellan kl. 7–22. Utanför bemannade öppettider kommer man in i lokalen med sitt lånekort och gör sina ärenden på egen hand via självbetjäningsautomater.

–  Meröppet är ett sätt att göra biblioteket mer tillgängligt. Vi anpassar oss efter den rådande samhällstrenden, en förändrad demografi och folks ändrade vanor. Nu kan man uträtta sina biblioteksärenden när det passar, före eller efter jobbet och alla dagar på året, till och med på julafton om man vill, säger Martin Gillgren avdelningschef för Kunskap och samhälle, på kulturförvaltningen.

Hur fungerar det?

För att få tillgång till det meröppna biblioteket ska man vara 18 år, ha ett lånekort och skriva på ett avtal, vilket görs på Harplinge bibliotek. För att komma in drar man lånekortet i entrén och trycker sin pinkod för att låsa upp dörren. Rörelsestyrd belysning anpassar sig efter hur besökarna rör sig i lokalen. När tiden mot meröppet börjar lida mot sitt slut så hörs det i högtalare att nu är det dags att lämna lokalen, innan larmet går på.

Välkommen på invigning! Torsdagen den 6 december, kl. 17.00–19.00.

Harplinge bibliotek bjuder på kaffe och tårta! Extra personal är på plats och visar det meröppna systemet, svarar på frågor och hjälper till att registrera dig så att du kan bli meröppetanvändare.

Kl. 17.30 Musiksaga för barn med Ann-Louise Liljedahl. Ingen föranmälan, fri entré.

Därefter, ca kl. 17.50, underhåller Ann-Louise Liljedahl med instrumentet hang.

Pyssel för barnen: dekorera egna bokmärken

Söndrum och Simlångsdalen står på tur

Utmaningarna med meröppet är främst tekniska. Det är många lösningar som ska fungera med varandra, såsom larm, lås, belysning och registrering, och varje bibliotek är unikt. Harplinge bibliotek blir ett testobjekt, men kulturförvaltningen siktar på att införa meröppet på fler bibliotek framöver. Söndrum och Simlångsdalen står näst på tur och kommer att få meröppet under 2019.

– Meröppet är ett sätt att öka tillgänglighet och ge bättre service. Det ska ses som ett komplement till det bemannade biblioteket och inte en ersättning, säger Martin Gillgren. Vi måste ständigt utveckla och digitalisera vår verksamhet för att ligga i framkant. Självbetjäningsautomater har vi haft på alla bibliotek ett tag nu. Den tid som dessa frigör kan bibliotekarien istället ägna åt läs- och demokratifrämjande arbete till exempel.

Konceptet med meröppet är väl beprövat i både Sverige och Danmark och har fått positivt gensvar från besökare överallt. Det fanns förstås farhågor i början, men det har inte blivit så mycket vandalism och problem som befarat. Tvärtom är besökarna väldigt nöjda med den utökade tillgängligheten och tar ansvar för det gemensamma utrymmet.

– Vi hoppas att vi kan skapa samma känsla i Harplinge. Biblioteket blir ett extra vardagsrum i närområdet, säger Martin Gillgren.